Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ Ετοιμάζουν κόμμα για τις ευρωεκλογές

Κάθοδο στα Τέμπη και στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά και... κόμμα που θα διεκδικήσει την ψήφο των Ελλήνων στις επερχόμενες ευρωεκλογές ετοιμάζουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες διαδήλωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα μαζεύτηκαν με μαύρες σημαίες και πανό έξω από το κτίριο του υπουργείου, στην οδό Αγίου Δημητρίου, αντιδρώντας στις αόριστες, όπως τις χαρακτηρίζουν, διαβεβαιώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
“Το σημαντικότερο από τα προβλήματά μας είναι η μη πληρωμή πολλών επιδοτήσεων σε χιλιάδες κτηνοτρόφους. Ζητάμε άμεση πληρωμή. Είναι χρήματα που τα δικαιούμαστε, και πρέπει να δοθούν, διότι οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορέσουν να ταΐσουν τις οικογένειές τους”, αναφέρει στη “Μ” ο Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ). “Δεύτερον, θέλουμε ρύθμιση του θέματος των βοσκοτόπων, το οποίο σχετίζεται και με τις επιδοτήσεις και με τη νέα ΚΑΠ. Τρίτον, ζητούμε να αποζημιωθούν άμεσα και με καλές τιμές όσοι έχουν χάσει τα κοπάδια τους εξαιτίας της ευλογιάς. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν. Τα περισσότερα από τα ζώα εγκυμονούσαν κι έτσι έχουμε διπλή χαμένη παραγωγή”, περιγράφει ο κ. Καμπούρης. Ο ίδιος αναφέρει ότι έγινε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την περασμένη Παρασκευή αλλά “εισπράξαμε υποσχέσεις. Οφείλουμε να πούμε ότι ήταν θετικός, αλλά δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε στις υποσχέσεις”. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις “σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αύριο στα Τέμπη και στην Αθήνα”.
Όσον αφορά την ίδρυση κόμματος, “εξετάζουμε ως ενδεχόμενο να ιδρύσουμε κόμμα κτηνοτρόφων και να κατεβούμε στις ευρωεκλογές. Αυτό εκφράζει την οργή που υπάρχει στον κόσμο και, σύμφωνα με μια άποψη, εφόσον δεν βρίσκουμε ικανοποίηση από πουθενά, από κανέναν κομματικό φορέα, θα πρέπει να ιδρύσουμε εμείς έναν”, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη. “Ετοιμάζουμε μανιφέστο”, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚ Γιάννης Γκρίνιας.
Την ώρα της κινητοποίησής τους στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων είχαν συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος εκείνη την ώρα προήδρευε σύσκεψης που γινόταν στο ΥΜΑΘ για το θέμα της ευλογιάς των προβάτων. Του εξέθεσαν τα προβλήματά τους και ζήτησαν την επίλυσή τους, ενώ ο κ. Χαρακόπουλος υποστήριξε πως “με τους κτηνοτρόφους διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Σε κάθε μας συνάντηση δρομολογείται η επίλυση προβλημάτων και χρόνιων παθογενειών που ταλανίζουν τον κτηνοτροφικό κόσμο”.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης εκτίμησε χθες από τη Θεσσαλονίκη ότι τελικά οι κτηνοτρόφοι δεν θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των Τεμπών, “αντιλαμβανόμενοι τις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο, το οποίο εφαρμόζει πολιτικές που οδηγούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου”. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι “τα ποσά που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι τα καταβάλλουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα” και συγκεκριμένα ότι εντός του Νοεμβρίου θα λάβουν το υπόλοιπο της εξισωτικής αποζημίωσης, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Σχετικά με το θέμα που αφορά την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, σημείωσε ότι συνεργεία του ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί με τους κτηνοτρόφους πραγματοποιούν ήδη ελέγχους στους νομούς της χώρας, έτσι ώστε “ακόμα και οι λίγοι που δεν πήραν προκαταβολές, όταν λίγες μέρες πριν δώσαμε 1 και κάτι δισ. ευρώ, να τα πάρουν μετά τη λήξη του Νοεμβρίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί αυτοί οι έλεγχοι”. Υπενθύμισε δε ότι το υπόλοιπο 50% του ποσού που δικαιούνται για το συγκεκριμένο θέμα θα το λάβουν λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα (πέρυσι είχε δοθεί στις 21 Δεκεμβρίου).
Για το θέμα της ευλογιάς ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε: “Πήραμε γρήγορα αρκετούς κτηνιάτρους ώστε να αντιμετωπιστεί γρήγορα το πρόβλημα στη ρίζα του”.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Στις αποθήκες φύλαξης τροφίμων της ιεράς μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στο πρώην στρατόπεδο “Μεγάλου Αλεξάνδρου” στους Αμπελόκηπους, βρέθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης και κήρυξε επίσημα τη δωρεάν διανομή τροφίμων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ο υπουργός συνοδευόταν από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Οι αποθήκες όπου διατηρούνται τα τρόφιμα (γραβιέρα, κασέρι και ζυμαρικά) βρίσκονται δίπλα από τον ιερό ναό της Αναστάσεως, που είναι εντός του πρώην στρατοπέδου.
Η δράση του υπουργείου θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2013, έχει προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ και αφορά 1 εκατ. δικαιούχους σε όλη την Ελλάδα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσαυτάρης, στη νέα περίοδο θα πραγματοποιηθεί με κονδύλι τριπλασιασμένο σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω 65 εγκεκριμένων φορέων, μεταξύ των οποίων φιλανθρωπικά ιδρύματα, σύλλογοι πολυτέκνων, μητροπόλεις, σύλλογοι παλιννοστούντων κ.ά., και υπολογίζεται ότι θα σιτιστούν 38.438 πολίτες της Θεσσαλονίκης.