Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Σε θέσεις μάχης οι γιατροί σε ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ

Ξεσηκωμός επικρατεί και πάλι στον χώρο της υγείας. Οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αναμένεται να προχωρήσουν σε 24ωρες απεργίες στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου.

Της Νικολέττας Μπούκα

Αυτό σημαίνει ότι τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Οι γιατροί διαμαρτύρονται για τις επικείμενες απολύσεις συναδέλφων τους και για το καθεστώς διαθεσιμότητας που τους περιμένει ενόψει των αλλαγών στον ΕΟΠΥΥ.
Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού προσωπικού ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος συγκαλεί αύριο, στις 20.30, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, έκτακτη γενική συνέλευση, καθώς, όπως επισημαίνει, βρισκόμαστε πριν από την οριστική διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, καταγγέλλει τον υπουργό Υγείας ότι συκοφαντεί ασύστολα τους γιατρούς και καλεί τους συναδέλφους των χειρουργικών ειδικοτήτων να υπογράψουν την αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του υπουργού που θα κατατεθεί άμεσα.
Την ίδια στιγμή, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) καλεί τους εργαστηριακούς γιατρούς-μέλη του να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας και να μη δέχονται τα παραπεμπτικά από τον ΕΟΠΥΥ, αγωνιζόμενοι κατά των αιφνιδιαστικών εξοντωτικών αποφάσεων για αναδρομικές περικοπές αμοιβών και των μονομερών διαρκών αλλαγών των όρων των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ που οδηγούν στην καταστροφή των ιατρείων. Επίσης, καλεί τους κλινικούς γιατρούς να υποστηρίξουν την ενέργεια αυτή με αποχή από την ηλεκτρονική παραπεμπτικογραφία.

Τι απαντά ο Άδωνις
Τη δική του απάντηση στις επερχόμενες απεργίες των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε μια στιγμή αλλαγής κι έχει έρθει η ώρα να φτιάξουμε μια ενιαία δημοσίου χαρακτήρα δομή παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
“Καλό είναι αυτή η μεταρρύθμιση να γίνει με τη συνεργασία και την παρουσία του ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ και όχι με το να είναι απέναντι. Τους καλώ λοιπόν να έρθουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Όταν ολοκληρώσει η Επιτροπή την απόφασή της για την αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ, θα τους την παραδώσω και σε πνεύμα διαλόγου να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για τους πολίτες. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα συστήματα δεν τα φτιάχνουμε για να ικανοποιήσουμε κλαδικά αιτήματα του ενός ή του άλλου, αλλά όλα αυτά υπάρχουν για την ωφέλεια του ελληνικού λαού”, είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Παράλληλα, εξέφρασε την πίστη ότι οι γιατροί, αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη που έχουν και εκείνοι έναντι των πολιτών, δεν θα προχωρήσουν σε απεργία.
“Από την άλλη δεν μπορώ να τους απαγορεύσω το συνταγματικό τους δικαίωμα. Λαμβάνουν και εκείνοι τις ευθύνες τους έναντι των πολιτών. Το γραφείο μου είναι ανοιχτό. Τίποτα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Περιμένουμε να μιλήσουμε με όλους και δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να εξαγγέλλεται μια απεργία επαναλαμβανόμενη ενώ ακόμα δεν έχουμε καν το οριστικό σχέδιο. Τώρα, διάφορα που ακούω ότι παραδείγματος χάριν ‘απορρίπτουμε κάθε είδους αξιολόγηση’, με συγχωρείτε, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς σε μια χώρα που λέμε ότι θα εγκαθιδρύσουμε θεσμούς αξιολογήσεως των πάντων, κάποιοι θέλουν να εξαιρεθούν αυτής”, επισήμανε ο υπουργός.
Κληθείς να απαντήσει για την κινητικότητα στον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα υπάρξει, γιατί πρέπει να υπάρξει, μια διοικητική μεταβολή μεταξύ του διαχωρισμού του κλάδου του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστού και ως παρόχου υπηρεσιών υγείας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι πρόκειται για διοικητική συνένωση κι όχι κλείσιμο μονάδων. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι “κάθε αξιολόγηση δεν σημαίνει απολύσεις. Κάθε αξιολόγηση σημαίνει ενδεχομένως απολύσεις για κάποιους, οι οποίοι κρίνεται ότι δεν χρειάζονται για αυτή τη δουλειά. Όμως, στη χώρα μας για να γίνουμε επιτέλους ένα κράτος που θα λειτουργεί σωστά, θα πρέπει όλοι να αξιολογούμαστε. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτό”.

Διάλογο με πρωθυπουργό και πολιτικούς αρχηγούς
Το δ.σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) απέστειλε χθες επιστολή πρόσκλησης σε διάλογο για την υγεία στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγούς των κομμάτων Ευ. Βενιζέλο, Α. Τσίπρα, Π. Καμμένο, Φ. Κουβέλη, Δ. Κουτσούμπα. Στόχος του ΠΙΣ είναι να ενημερωθούν για τις δυσμενείς συνθήκες της υγείας στη χώρα, ώστε να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για την εξομάλυνση των συνθηκών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στη δημόσια περίθαλψη και τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους επαγγελματίες υγείας.
Σε απεργία προχωρούν στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα διαδήλωσης έξω από το υπουργείο Υγείας για το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην περιφέρεια, και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από κοινού με επιτροπές υγείας κατοίκων από πολλές περιοχές της χώρας, που διεκδικούν την υπεράσπιση-αναβάθμιση των νοσοκομείων, κέντρων υγείας, πολυϊατρείων, περιφερικών ιατρείων, της περιοχής τους.