Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη


Σε δωρεάν οδοντιατρική εξέταση θα μπορούν να υποβάλλονται οι Θεσσαλονικείς από τις αρχές Νοεμβρίου.

Της Νικολέττας Μπούκα

Συγκεκριμένα, οδοντίατροι της πόλης θα προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στα ιδιωτικά ιατρεία τους από 1 - 15 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Μήνα Στοματικής Υγείας που είναι ο Νοέμβριος.
Πρόκειται για μία ομόφωνη απόφαση του δ.σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ), ο οποίος καλεί τα μέλη του να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή, ενώ ταυτόχρονα προτρέπει τους πολίτες να επικοινωνούν με τον οδοντίατρό τους και να ενημερώνονται για τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη δράση.
“Είναι μία απόφαση που ελήφθη ομόφωνα κι έχει διπλό στόχο. Προσφέρουμε δωρεάν εξέταση της στοματικής κοιλότητας, διάγνωση πιθανών προβλημάτων και παροχή συμβουλών για τη στοματική μας υγιεινή. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι από τη μία να αναδείξουμε την κοινωνική μας ευαισθησία προς τους συμπολίτες μας κι από την άλλη να προβάλουμε το επάγγελμά μας, αναδεικνύοντας την αξία της στοματικής υγείας και την ανάγκη διαφύλαξής της”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ) Αθανάσιος Δεβλιώτης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι η πρόληψη και η φροντίδα της στοματικής υγείας αποτελούν ασπίδα προστασίας από διάφορες και σοβαρές παθήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι μία οδοντιατρική εξέταση μπορεί να συμβάλει στη διάγνωση ασθενειών, όπως αναιμία, ενδοκαρδίτιδα, καρκίνο και AIDS.
“Υπήρξε περιστατικό ασθενούς στο οποίο διέγνωσα λέμφωμα από μία διόγκωση στο στόμα του και τον παρέπεμψα σε ογκολόγο, καθώς και περίπτωση ασθενούς με μεγάλη αιμορραγία στα ούλα από την οποία προέκυψε ότι είχε AIDS. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να μην αμελούν τη στοματική τους υγεία και να επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους”, αναφέρει ο κ. Δεβλιώτης.

Δεν πηγαίνουν στον οδοντίατρο
Ωστόσο, οι πολίτες προτιμούν να χάσουν τα δόντια τους ή να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την υγεία τους, παρά να επισκεφτούν τον οδοντίατρο, καθώς δεν έχουν χρήματα για να τον πληρώσουν από την τσέπη τους. Όπως έχει επισημάνει κατά καιρούς ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στερούνται οδοντιατρικής περίθαλψης, καθώς ο Οργανισμός δεν καλύπτει ούτε ένα ευρώ της οδοντιατρικής δαπάνης. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους για κάθε οδοντιατρική πράξη στην οποία υποβάλλονται. Έτσι, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν να φροντίσουν τη στοματική τους υγεία, ενώ όσοι δεν έχουν χρήματα που τους περισσεύουν, να την αμελούν.
Την ίδια στιγμή, το 60% - 70% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 40 ετών εμφανίζουν περιοδοντική νόσο, ενώ “χτυπά” το 80% των Ελληνόπουλων όλων των ηλικιών. Επίσης, έξι στα 10 παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ τον οδοντίατρο, ενώ επτά στα 10 παιδιά ξεκινούν καθυστερημένα το βούρτσισμα των δοντιών, δηλαδή μετά την ηλικία των δύο ετών και μόλις το 27% τα βουρτσίζει δύο φορές την ημέρα.

Προληπτικά μέτρα
Σύμφωνα με τους οδοντίατρους, προληπτικά μέτρα ελέγχου τόσο της τερηδόνας όσο και των περιοδοντικών νοσημάτων είναι η καλή προσωπική στοματική υγιεινή με σωστό βούρτσισμα τρεις φορές την ημέρα μετά τα κύρια γεύματα και χρήση οδοντικού νήματος. Επίσης, πολύ αποτελεσματικά μέτρα είναι η χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος, τζελ και οδοντόπαστας, και η συστηματική εφαρμογή προληπτικών εμφράξεων οπών και σχισμών.
Επιβάλλεται, επίσης, να δοθεί έμφαση στις διατροφικές συνήθειες με την αποφυγή κατανάλωσης σακχαρούχων τροφών και στις βλαπτικές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, που επηρεάζουν αρνητικά τη στοματική υγεία.