«Είναι το κρύο τσουχτερό»... Χωρίς επίδομα θέρμανσης αφήνει η κυβέρνηση 150.000 φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος εξαιρεί από τους δικαιούχους όλα τα φυσικά πρόσωπα που αναγράφονται ως προστατευόμενα μέλη στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, με συνέπεια να μην έχουν το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος και τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους.
Είναι προφανές, γράφει η εφημερίδα, ότι ο αποκλεισμός τόσο μεγάλου αριθμού ατόμων από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης έγινε για δημοσιονομικούς λόγους, δηλαδή για να μη διευρυνθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δικαιούχων.
Πέρυσι είχαν χάσει τη ζωή τους δύο φοιτητές στη Λάρισα, προσπαθώντας να ζεσταθούν με ένα μαγκάλι.
Αδικίες
Η αιτία του κακού είναι η παράγραφος 3, στο άρθρο 1 της υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας χορηγείται το επίδομα θέρμανσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος».
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης εξαιρούνται:
1. Όλα τα άγαμα τέκνα εφόσον είναι ανήλικα
2. Όλα τα ενήλικα τέκνα ηλικίας έως 25 ετών τα οποία φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής
3. Όλα τα ενήλικα τέκνα ηλικίας έως 25 ετών και εφόσον είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία
Προς τι η εξαίρεση; Ουδείς γνωρίζει. Το πρόβλημα μεταφέρθηκε δια της γνωστής οδού του Twitter στον γενικό γραμματέα φορολογικών εσόδων ο οποίος περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι θα μεταφέρει το πρόβλημα. Μέχρι τότε, θα συμβαίνει το εξής παράλογο. Ο γονιός θα πρέπει να πληρώνει προς 1,3 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης για το σπίτι που σπουδάζει το παιδί του παρά το γεγονός ότι πληροί όλα τα κριτήρια (περιουσιακά και εισοδηματικά) για να εισπράξει το επίδομα. Μοναδική αιτία, αποτελεί το γεγονός ότι το διαμέρισμα δηλώθηκε στο όνομα του παιδιού που σπουδάζει. Αν το παιδί έκανε δική του χωριστή δήλωση (πχ γιατί θα εισέπραττε ένα ενοίκιο) και δήλωνε ως κύρια κατοικία το σπίτι που νοικιάζει στη φοιτητούπολη, τότε θα μπορούσε να εισπράξει και το επίδομα θέρμανσης. Φανταστείτε ότι σε πόλεις όπως η Πάτρα, εναλλακτική λύση από το πετρέλαιο για τη θέρμανση του σπιτιού δεν υπάρχει. Τι ακριβώς πρέπει να κάνει ο γονιός; Ή να πληρώσει το πανάκριβο πετρέλαιο ή να στραφεί στο ρεύμα το οποίο μπορεί να αποδειχτεί ακόμη πιο ακριβή λύση.
protothema.gr