Η πόρτα του νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων κλειδώνει πλέον στις τρεις μετά το μεσημέρι. Οι ασθενείς που φτάνουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα συναντούν τον φύλακα, ο οποίος τους ενημερώνει ότι πρέπει να φύγουν και να πάνε στο “Ιπποκράτειο”. Άλλοι κοιτούν με απορία. Άλλοι αγανακτούν. Άλλοι προσπαθούν απλώς να καταλάβουν.
Θλίψη, πίκρα, απογοήτευση, φόβος. Αυτά είναι τα συναισθήματα που κατακλύζουν τους εργαζόμενους που παραμένουν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, το οποίο, σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Υγείας, θα μετατραπεί από τον Νοέμβριο σε κέντρο υγείας αστικού τύπου. Άλλωστε, όπως ομολογούν στη “Θ”, είναι πολύ δύσκολο, μετά από 96 χρόνια λειτουργίας ως το μοναδικό εξειδικευμένο σε δερματικά και αφροδίσια νοσήματα νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, να αντικρίζουν κλειστές πόρτες κλινικών και άδειους θαλάμους.
“Επί χρόνια εφημερεύαμε από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Τώρα πλέον δεν γίνονται εφημερίες ούτε νοσηλεία. Έρχονται οι ασθενείς στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία και εξετάζονται κανονικά. Ωστόσο, από τις τρεις το μεσημέρι και μετά η είσοδος κλειδώνει και δεν μπαίνει κανείς. Ο φύλακας διώχνει τον κόσμο και τους εξηγεί ότι πρέπει να πάνε στο ‘Ιπποκράτειο’. Είναι πολύ άσχημο αυτό που συμβαίνει”, εξηγεί η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, Κωνσταντίνα Καριώτου.
Παράλληλα, αναφέρει ότι ήδη οι δύο δερματολογικές κλινικές, η Α’ πανεπιστημιακή και αυτή του ΕΣΥ, μεταφέρθηκαν στο “Ιπποκράτειο” μαζί με 35 εργαζόμενους, οι οποίοι έλαβαν τις διαπιστωτικές τους πράξεις. Αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει στο νοσοκομείο 25 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 7 θα μπουν σε διαθεσιμότητα και οι 18 θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για να καλύψουν τις ανάγκες του μεταβατικού σταδίου μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί ως κέντρο υγείας αστικού τύπου.
“Ανησυχούμε για το μέλλον και για το πόσο γρήγορα ή όχι θα απορροφηθούν οι συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα. Τουλάχιστον προς το παρόν το νοσοκομείο μας διατηρεί τον ειδικό χαρακτήρα του κι ελπίζουμε αυτό να ισχύσει και τον Νοέμβριο, όταν πλέον θα εκδοθεί ο νέος οργανισμός για τη λειτουργία του ως κέντρο υγείας”, λέει η κ. Καριώτου και συμπληρώνει ότι οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία πραγματοποιούνται κανονικά. Άλλωστε, στο κτίριο του Δερματολογικού συνεχίζουν να λειτουργούν τα εξωτερικά δερματολογικά ιατρεία, το μικροβιολογικό εργαστήριο και το εξειδικευμένο μυκητολογικό εργαστήριο, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει και ακτινολογικό.
Τρομακτική χαρακτηρίζει στη “Θ” την εικόνα που επικρατεί και ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Κώστας Πράτανος.
“Είναι περίεργο να βλέπουμε τους άδειους θαλάμους και τις αλυσίδες σε σκάλες και πόρτες. Επιπλέον, το προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά και ο χρόνος αναμονής για τους ασθενείς που συνεχίζουν να έρχονται διπλασιάστηκε. Ειδικά μετά τις τρεις, ο φύλακας ενημερώνει τους πολίτες να πάνε στο ‘Ιπποκράτειο’. Δύσκολες καταστάσεις”, τονίζει ο κ. Πράτανος.
Αλλαγές και στο Λοιμωδών
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, το οποίο σχεδιάζεται να μετατραπεί σε κέντρο υγείας αστικού τύπου και μαζί με το Δερματολογικό θα εξυπηρετούν τους πολίτες από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Οι χώροι όπου στεγάζονταν η παθολογική και η παιδιατρική κλινική έχουν μείνει άδειοι, ενώ ζωή έχουν μόνο το μικροβιολογικό εργαστήριο και το ακτινολογικό, που παραμένουν στο κτίριο της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη.
Όπως δηλώνει στη “Θ” ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Θρασύβουλος Βεντούρης, η παθολογική κλινική του Λοιμωδών μεταφέρθηκε στο “Γ. Παπανικολάου” μαζί με τους ασθενείς και η παιδιατρική συγχωνεύτηκε με τις δύο παιδιατρικές κλινικές του “Ιπποκράτειου”.
“Τα παιδιά με λοιμώδη νοσήματα θα νοσηλεύονται σε ειδικό θάλαμο του ‘Ιπποκράτειου’ από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. κι από τις 3 μ.μ. έως τις 8 π.μ. σε άλλα νοσοκομεία που διαθέτουν παιδιατρικές κλινικές και τα οποία θα έχουν διαμορφώσει ειδικούς θαλάμους”, εξηγεί ο κ. Βεντούρης και προσθέτει ότι το κέντρο υγείας Τούμπας, όπως θα ονομαστεί όταν θα λειτουργήσει, θα στελεχωθεί με γενικούς γιατρούς και άλλες ειδικότητες.
"Παναγία": Τίτλοι τέλους μετά από 36 χρόνια
“Κουφάρι” θυμίζει όμως σήμερα το νοσοκομείο “Παναγία”, το οποίο κάποτε υποδεχόταν και εξυπηρετούσε χιλιάδες ασθενείς. Άδειοι διάδρομοι, κλειστά χειρουργικά κρεβάτια, χώροι αναμονής χωρίς ασθενείς, εργαστήρια χωρίς ζωή. Άλλωστε, βάσει του σχεδίου του υπουργείου Υγείας, ήδη τέσσερις κλινικές έχουν μεταφερθεί στον “Άγιο Παύλο” και απομένει να μεταφερθεί και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Κάποιοι εργαζόμενοι πήγαν ήδη στον “Άγιο Παύλο” και άλλοι έχουν στα χέρια τους εδώ και μέρες τα χαρτιά που τους βάζουν σε διαθεσιμότητα. Οι άνθρωποι αυτοί, που έχουν ζήσει επί σχεδόν 30 χρόνια μέσα στο κτίριο αυτό, είναι αδύνατον να συνειδητοποιήσουν την ερημιά και την ησυχία που επικρατεί. Κοιτάζουν ο ένας τον άλλον και προσπαθούν να αντλήσουν κουράγιο. Κάποιες στιγμές ξεσπούν. Η οργή, ο θυμός και η πίκρα γίνονται δάκρυα που κυλούν από τα μάτια τους. Στο κάτω κάτω, επί τόσα χρόνια το “Παναγία” ήταν το σπίτι τους.
“Είναι δύσκολο να περιγράψω αυτό που νιώθω. Είμαι η πιο παλιά εργαζόμενη στο νοσοκομείο αυτό. Είκοσι εννιά ολόκληρα χρόνια στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Με τις χαρές, τις πίκρες, τις δυσκολίες. Και ξαφνικά με βάζουν σε διαθεσιμότητα”, περιγράφει με δακρυσμένα μάτια στη “Θ” η Σοφία Αραμπατζή (φωτ.).
Όπως εξηγεί, “το έγγραφο του υπουργού αναφέρει ότι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού θα μεταφερθεί από το ‘Παναγία’ στον ‘Άγιο Παύλο’ μαζί με όλο το προσωπικό της. Και την ίδια στιγμή με βγάζουν σε διαθεσιμότητα. Δεν ξέρω τι να πω. Έχω δύο παιδιά και εγγόνια. Και πρέπει να παλέψω”.
Στην ίδια θέση βρίσκεται και η προϊσταμένη των χειρουργείων του “Παναγία”, Γλυκερία Πολίτη, η οποία είναι σε διαθεσιμότητα. Κοιτάζει τα άδεια χειρουργικά κρεβάτια και τους κενούς διαδρόμους του νοσοκομείου κι ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχουν πέσει οι τίτλοι τέλους.
“Ήμουν 22 χρονών όταν άρχισα να εργάζομαι στο νοσοκομείο αυτό. Έχω συμπληρώσει 29 χρόνια δουλειάς. Δουλειάς με εντιμότητα και ειλικρίνεια. Δουλειάς για να ζήσω την οικογένειά μου. Πώς νιώθω; Ένα κενό. Φεύγω όμως με το κεφάλι ψηλά. Γιατί ξέρω ότι μαζί με τους συναδέλφους μου ήμασταν δίπλα σε ανθρώπους που μας είχαν ανάγκη. Προσφέραμε βοήθεια σε ανθρώπους που ήταν πεταμένοι και τους φροντίσαμε”, λέει χαρακτηριστικά στη “Θ”.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι στα άδεια χειρουργεία του νοσοκομείου υπάρχουν ευπαθή μηχανήματα και πανάκριβα υλικά, τα οποία δεν έχουν καν καταγραφεί και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνουν.
Με φωνή που κάποιες στιγμές “σπάει”, η Ελένη Μπακιρλή, η οποία συμπληρώνει 26 χρόνια εργασίας στο τμήμα λιθοτριψίας του “Παναγία” και είναι η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, προσπαθεί να δώσει κουράγιο στους συναδέλφους και στον εαυτό της. Η πίκρα για το άδειο πλέον νοσοκομείο είναι διάχυτη, αλλά αυτό δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση τον αγώνα που έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν όλοι μαζί.
“Προσπαθήσαμε με όλη μας την αγάπη να σωθεί το νοσοκομείο. Είναι τιμή μου που φεύγω από δω με διαθεσιμότητα. Θέλω όταν συναντάω στον δρόμο τους συναδέλφους μου να μπορώ να τους κοιτάω στα μάτια. Άλλωστε δεν είναι μόνο συνάδελφοί μου. Είναι η οικογένειά μου. Είναι το σπίτι μου”, λέει η ίδια.
Αδ. Γεωργιάδης: Καμία απόλυση
Σύμφωνα με όσα δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα θα επανατοποθετηθούν στο ΕΣΥ με τα ίδια δικαιώματα και το ίδιο καθεστώς εξέλιξης, μισθοδοσίας και καθηκόντων.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση στον χώρο της υγείας, καθώς οι νέες θέσεις που προκηρύσσονται είναι περισσότερες κατά 100 από τον αριθμό των εργαζομένων του ΕΣΥ οι οποίοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.