Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Γκένσερ : Βγάζω το καπέλο μου στον ελληνικό λαό

Τον θαυμασμό του για το θάρρος και τη δύναμη με την οποία η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις, αλλά και για τον ελληνικό λαό για την ικανότητά του να κατανοεί τις αναγκαιότητες της χώρας, εκφράζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

«Όταν βλέπω ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρει η τωρινή ελληνική κυβέρνηση -και ο ίδιος έχω διατελέσει για 23 χρόνια μέλος κυβερνήσεων- βγάζω το καπέλο μου για το θάρρος και τη δύναμή της, όπως επίσης βγάζω το καπέλο μου για τον ελληνικό λαό και την ικανότητά του να κατανοήσει τις αναγκαιότητες», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Απαντώντας στην ερώτηση αν ήταν ορθή η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ επισημαίνει πως ο ίδιος υπήρξε πάντα ένας ένθερμος υποστηρικτής της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο στο θέμα της ένταξής της στο ευρώ θα έπρεπε κανείς να περιμένει για κάποιο ακόμη χρονικό διάστημα.

Σχολιάζοντας τις φωτογραφίες από διαδηλώσεις στην Ελλάδα, όπου σε αφίσες παρομοιάζεται η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Χίτλερ, ο κ. Γκένσερ αναφέρει πως πρόκειται για υπερβολές που είναι απαράδεκτες, παρατηρώντας συγχρόνως ότι δεν κρατούν όλοι οι διαδηλωτές τέτοιες αφίσες.

Στην ίδια συνέντευξη, η οποία περιστρέφεται γύρω από τη Συρία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας, Ευρώπης- ΗΠΑ καθώς και τις αλλαγές μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, ο Γερμανός πρώην υπουργός Εξωτερικών δηλώνει σίγουρος πως ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία θα παραμείνει και μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, καθώς είναι αισιόδοξος ότι το κόμμα του, οι Φιλελεύθεροι, θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει την Άγγελα Μέρκελ "εξαιρετική καγκελάριο".

Ethnos.gr