Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Οι πιο διάσημοι πύργοι με ρολόι στον κόσμο

Οι πύργοι αυτοί χτίστηκαν σε σημεία σημαντικών ιστορικών γεγονότων
Έχετε σκεφτεί πόσες φορές, χάνοντας τον προσανατολισμό σας σε κάποιο ταξίδι, βρήκατε τη σωστή διαδρομή με τη βοήθεια ενός ψηλού πύργου με ρολόι;
Όλες οι πληροφορίες που μεταφέρονται από ένα ρολόι, ο χρόνος, η τοποθεσία, ο προγραμματισμός, εξηγούν το ότι αυτοί οι πύργοι χτίστηκαν σε σημεία σημαντικών ιστορικών γεγονότων ή ως μέρος των τειχών μιας πόλης ή ακόμα ως μέρος της διακόσμησης ενός πολυσύχναστου μέρους όπως είναι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί.
Με την πάροδο του χρόνου τα περισσότερα από αυτά τα ρολόγια έχουν κερδίσει έναν ακόμα σημαντικό ρόλο, αντιπροσωπεύουν την ίδια την πόλη στην οποία έχουν χτιστεί. Ποιοι είναι οι πιο γνωστοί πύργοι με ρολόι στον κόσμο;

Big Ben, Λονδίνο




Το «Big Ben» ήταν αρχικά ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιήθηκε για την τεράστια καμπάνα που βρίσκεται μέσα στον πύργο. Σήμερα αυτό το παρατσούκλι χρησιμοποιείται για την καμπάνα, το ρολόι και τον πύργο ύψους 315 μέτρων.το φημισμένο αξιοθέατο μετονομάστηκε Elizabeth Tower το 2012 ως ένδειξη τιμής για τον εορτασμό του Διαμαντένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο πύργος από πέτρα και γρανίτη πήρε την τελική του μορφή το1859 με την προσθήκη του ρολογιού.

Sultan Abdul Samad Building Clock Tower, Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία



Αυτό το κτιριακό συγκρότημα και ο πύργος με το ρολόι ολοκληρώθηκαν το 1897 από την βρετανική κυβερνητική αποικία και αποτελούν το σήμα κατατεθέν της πλατείας Merdeka. Το μαυριτανικό του ύφος είναι εμπνευσμένο από τα τζαμιά που κατασκεάσε ο αρχιτέκτονας A.C. Norman κατά τη διαμονή του στην Ινδία. Σε αυτό το σημείο το 1957 αντικαταστάθηκε η σημαία του Union Jack με αυτή της Μαλαισίας και πολλές εθνικές εκδηλώσεις έχουν φιλοξενηθεί εκεί από τότε.

Rajabai Clock Tower, Mumbai, Ινδία



Στο κεντρικότερο σημείο του πανεπιστημίου της πόλης, αυτός ο πύργος του 19ου αιώνα σχεδιάστηκε από τον Άγγλο αρχιτέκτονα Sir George Gilbert Scott και χρηματοδοτήθηκε από τον Premchand Roychand, ιδρυτή του Bombay Stock Exchange, ο οποίος επέμεινε να πάρει το όνομα του από την τυφλή μητέρα του Rajabai. Ήταν μια αφοσιωμένη οπαδός της θρησκείας Jain που πρεσβεύει ότι το φαγητό πρέπει να τελειώνει μέχρι τη δύση του ηλίου, και το χτύπημα του ρολογιού της θύμιζε την ακριβή ώρα.Ο αρχιτέκτονας δεν επισκέφθηκε ποτέ το Mumbai, αλλά έστειλε τα σχέδια του πύργου που θυμίζει το Big Ben από το γραφείο του στο Λονδίνο.

Limoges Train Station Clock, Γαλλία



Ο σταθμός της Λιμόζ είναι μοναδικός γιατί είναι χτισμένος πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και όχι δίπλα τους. Τόσο ο τρούλος του κτιρίου, όσο και του πύργου του ρολογιού είναι βαμμένοι με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα που συναντάται σε πολλά γαλλικά κτίρια. Το ρολόι έχει λατινικούς αριθμούς, εκτός από το 4 που είναι γραμμένο IIII και όχι IV. Παραδόξως μια εποχή το ρολόι πήγαινε δυο λεπτά μπροστά προκειμένου οι επιβάτες να είναι στην ώρα τους.

The Saviour Tower, Μόσχα



Οι επισκέπτες της Κόκκινης Πλατείας στη Μόσχα εντυπωσιάζονται από αυτόν τον επιβλητικό πύργο που σχεδιάστηκε το 1491 από τον ιταλό αρχιτέκτονα Pietro Antonio Solari και χρησιμοποιείται για τελετουργικές πομπές. Το ρολόι τοποθετήθηκε αρχικά το 1625 και ανακαινίστηκε το 1851 με την προσθήκη ενός πεντάκτινου αστεριού. Φωτισμένο μέρα και νύχτα το αστέρι περιστρέφεται σαν ανεμοδείκτης.

Izmir Clock Tower, Τουρκία




Αυτός ο πανύψηλος πύργος στο Ισμίρ, την τρίτη πιο δημοφιλή πόλη της Τουρκίας, ήταν τυπωμένος πάνω στο χαρτονόμισμα των 500 λιρών από το 1983 μέχρι το 1989. Ήταν ένα από τα πολλά κτίσματα που δημιουργήθηκε προς τιμήν των 25 χρόνων εξουσίας του σουλτάνου Αμντούλχαμιντ του δεύτερου. Ο Kaiser Wilhelm II της Γερμανίας του χάρισε αυτό το ρολόι σε ένδειξη καλής θέλησης και συμμαχίας. Θα βρείτε παρόμοιους πύργους σε μαυριτανικό στυλ στην Σερβία, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο, που υπήρξαν επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Old Town Hall Tower, Πράγα


Ο κατασκευαστής ρολογιών Hanuš που τελειοποίησε αυτό το ρολόι στην πρόσοψη του Δημαρχείου το 1490, λέγεται ότι τυφλώθηκε για να μην μπορέσει να φτιάξει πουθενά μια ομορφότερη εκδοχή. Για εκδίκηση ο Hanuš σταμάτησε τη λειτουργία του ρολογιού, σε μια εποχή που δεν είχαν πολλοί τις γνώσεις για να το επισκευάσουν. Το ρολόι είναι γνωστό για την απεικόνιση των 12 αποστόλων που κινούνται. Ένας σκελετός στα αριστερά απεικονίζει το θάνατο ξεκινά την αναπαράσταση τραβώντας μια γραμμή και κοιτώντας το χέρι του που κρατά μια κλεψύδρα. Αμέσως μετά δυο παράθυρα ανοίγουν επιτρέποντας στους αποστόλους να ξεκινήσουν την πορεία τους. Μια υπέροχη Gothic πόρτα στο διπλανό κτίριο χρησιμεύει ως κύρια είσοδος για το παλιό Δημαρχείο.

Clock Tower, Χόνκ Κόνγκ



Αυτός ο πύργος φτιαγμένος από κόκκινο τούβλο και γρανίτη έχει ύψος 144 μέτρα και χτίστηκε το 1915 ως κομμάτι του παλιού τερματικού σιδηροδρομικού σταθμού Kowloon–Canton. Το 1970 ένας νέος τερματικός σταθμός άνοιξε και ο παλιός κατεδαφίστηκε εκτός από τον πύργο που αντιπροσωπεύε τη νέα ζωή για τους Κινέζους μετανάστες και διατηρεί την συμβολική του αξία για τους κατοίκους της περιοχής.

Zytglogge Tower, Βέρνη, Ελβετία




Αυτός ο μεσαιωνικός πύργος υπήρξε «φύλακας» της πόλης αφού αποτελούσε μέρος της δυτικής οχύρωσης, στη συνέχεια μετατράπηκε σε φυλακή και αργότερα σε ρολόι. Τον 15ο αιώνα ένα αστρονομικό ρολόι προστέθηκε στη διακόσμηση για να δείχνει την κίνηση των πλανητών και τις μέρες της εβδομάδας. Το στυλ του ρολογιού έχει εξελιχθεί στο πέρασμα των χρόνων μετά από τις πολλές ανακαινίσεις.

Wrigley Building Clock Tower, Σικάγο



Η εταιρεία παραγωγής τσιχλόφουσκας Wrigley είχε την έδρα της εδώ μέχρι το 2012. Ο πύργος του ρολογιού διαθέτει πλακάκια από τερακότα σε έξι αποχρώσεις του λευκού δίνοντας την εντύπωση σε όποιον το κοιτάζει από κάτω προς τα πάνω ότι γίνεται πιο φωτεινό.

newsdeast.gr