Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η Μέρκελ νίκησε! Και τώρα τι;

Είναι πλέον δεδομένο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, πατά σε σίγουρο έδαφος. Όλοι μιλούν για ιστορική νίκη της - και λογικό αφού ανέτρεψε κάθε προσδοκία και κατέκτησε το 41,5% των ψήφων- αλλά η πολιτική τάξη στη Γερμανία αποδομήθηκε και πιθανόν, το πολιτικό σκηνικό δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο.
Ο γερμανικός λαός έδωσε το πράσινο φως στη Μέρκελ και τουςΧριστιανοδημοκράτες της (CDU) να προχωρήσουν.



Τα δεδομένα για τα υπόλοιπα κόμματα όμως άλλαξαν άρδην.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του πρώην αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, υπέστη ιστορική ήττα. Με μόλις 4,8% των ψήφων, δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Ακόμη πιο "εντυπωσιακό" αν σκεφτεί κανείς πως από τα τελευταία 64 χρόνια, τα 46 εξ αυτών ήταν στους κυβερνητικούς συνασπισμούς.





Ένα ερώτημα που τίθεται εδώ είναι: αν η Γερμανία θεωρείται λίκνο του καπιταλισμού στην Ευρώπη, τότε πως το FDP, με τον κατεξοχήν φιλελεύθερο προσανατολισμό υφίσταται τέτοια ήττα; Μήπως αλλάζουν οι όροι με τους οποίους μπορούμε να κρίνουμε την πολιτική στην Ευρώπη;

Η κεντροαριστερά επίσης εμφανίστηκε... ακέφαλη. ΟιΣοσιαλδημοκράτες του κυρίου Πέερ Στάινμπρουκ είχαν το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους, με ποσοστό μόλις πάνω από το 25%. Οι περιβαλλοντικών ανησυχιών Πράσινοι έπεσαν στο 8,4% καθώς φαίνεται πως η κ. Μέρκελ έκανε μια κίνηση ματ: συμφωνώντας στην αποπυρηνικοποίηση της Γερμανίας, τους στέρησε το πιο στέρεο πολιτικό επιχείρημα τους.



Με την αποδυνάμωση του FDP και των Πράσινων, ο διεθνής Τύπος και οι αναλυτές βλέπουν ως τρίτη δύναμη πλέον στην Κάτω Βουλή (Bundestag) το άκρο αριστερό κόμμα. Η Αριστερά (Left) της Γερμανίας έλαβαν το 8,6% των ψήφων. Είναι πάντως εξαιρετικά δύσκολο κάποιο κόμμα να επιδιώξει ένα κυβερνητικό συνασπισμό με την Αριστερά καθώς θεωρείται πολιτικός... παρίας λόγω των καταβολών του από την Ανατολική Γερμανία.
Και τώρα τι;

Τις επόμενες βδομάδες το... πόκερ που θα παιχτεί στο Βερολίνο θα είναι δυνατό! Η κα Μέρκελ αν και νικήτρια δεν έχει αυτοδυναμία και πρέπει να συνομιλήσει με άπαντες τους υπόλοιπους για να σχηματίσει ένα ισχυρό και σταθερό συνασπισμό.

Στο παρακάτω γράφημα φαίνονται τα ποσοστά που έχουν πάρει τα κόμματα σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση. Στην πρώτη σειρά τα ποσοστά κάθε κόμματος (μπάρες με χρώμα) και τα ποσοστά που είχαν πάρει στις εκλογές του 2009 (μπάρες αριστερά, με το παλ χρώμα). Ενώ στη δεύτερη σειρά οι απώλειες και η άνοδος που είδε κάθε κόμμα στα ποσοστά του σε σχέση με το 2009. Πηγή: Spiegel



Αφού οι Φιλελεύθεροι του Ρέσλερ και οι Πράσινοι βγήκαν από το "πλάνο", το ίδιο και ο έτερος... εταίρος της καγκελαρίου κατά την τελευταία της θητεία, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι Σοσιαλδημοκράτες του Στάινμπρουκ ίσως είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή της. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από 1 στους 2 Γερμανούς (συγκεκριμένα το 52%) θέλουν ένα ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό με συνεργασία Μέρκελ και Στάινμπρουκ. Σημαντικό είναι ότι μόνον μια τέτοια συμμαχία θα μπορεί να έχει την πλειοψηφία που απαιτείται στην ΆνωΒουλή (Bundesrat) για να έχει η γερμανική κυβέρνηση το αναγκαίο νομοθετικό έρεισμα για να περνά τα επιθυμητά μέτρα, νομοθεσίες και πολιτικές αποφάσεις.




Γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες του pentapostagma.gr: Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!