Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΔΟΣ ΔΕΛΦΩΝ Απεργία πείνας για το μετρό

“Ήταν 4 Σεπτεμβρίου 2011, όταν παρέλαβα στο κατάστημά μου ένα ενημερωτικό σημείωμα, με το οποίο μας πληροφορούσαν ότι η οδός Δελφών θα μείνει κλειστή για διάστημα δέκα μηνών για τις ανάγκες των έργων κατασκευής του μετρό.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς δύο χρόνια από αυτήν την ειδοποίηση. Η Δελφών ωστόσο εξακολουθεί να είναι κλειστή, ενώ από τους 45 επαγγελματίες που δραστηριοποιούμασταν στην περιοχή, πριν οι λαμαρίνες του μετρό να αποκλείσουν τα καταστήματά μας, έχουμε απομείνει μόνον τρεις κι εμείς αργοπεθαίνουμε”.
Με τα λόγια αυτά ο Ζαφείρης Τζούτζιας, ένας από τους παλαιότερους καταστηματάρχες στην περιοχή της Δελφών, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να προχωρήσει από σήμερα το πρωί σε απεργία πείνας ως έσχατο μέσο αντίδρασης απέναντι στο τεράστιο πλήγμα που επέφεραν στις επιχειρήσεις οι καθυστερήσεις στην κατασκευή των έργων του μετρό.
“Εδώ και καιρό οι καταστηματάρχες που έχουμε πληγεί κατά τον πλέον βίαιο και καταστροφικό τρόπο από τα έργα του μετρό εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε καμία ανταπόκριση στα αιτήματά μας. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το ποτήρι ξεχείλισε. Πλέον έχουμε καταστραφεί”, είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Τζούτζιας.
Από τις 9 σήμερα το πρωί ο Ζαφείρης Τζούτζιας θα βρίσκεται στο εργοτάξιο του μετρό, στη συμβολή της Δελφών με τη Μάρκου Μπότσαρη, προχωρώντας σε απεργία πείνας, ενώ ήδη στην είσοδο του καταστήματός του έχει αναρτήσει μαύρες σημαίες.
“Το 2010 ο τζίρος του καταστήματός μου ήταν 35.990 ευρώ. Το 2011, οπότε και έκλεισε (από το Σεπτέμβρη) η Δελφών, ο τζίρος έπεσε κατακόρυφα στα 13.900 ευρώ. Το 2012 μετά βίας ξεπέρασε τα 8.800 ευρώ και φέτος, όπως έχει κυλήσει η χρονιά μέχρι τώρα, δεν θα φτάσει ούτε στο ύψος των 3.000 ευρώ”, αναφέρει ο ίδιος.
“Στην αρχή πιστέψαμε τις δεσμεύσεις ότι η Δελφών θα ήταν κλειστή μόνον για δέκα μήνες και γι’ αυτό άλλωστε δεν μεταφέραμε τα καταστήματά μας. Οι δέκα μήνες όμως έγιναν έντεκα, δώδεκα και φτάσαμε πια στα δύο χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα έχω απευθυνθεί με επιστολές σε υπουργούς, στον πρωθυπουργό, μέχρι και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά λύση δεν βρέθηκε. Ας έλθουν λοιπόν να με κοιτάξουν στα μάτια”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τζούτζιας.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα έργα κατασκευής του μετρό προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, συμμετέχοντας σε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της “Αττικό Μετρό”. Ειδικότερα ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα καλυφθούν τα έξοδα για τη μετεγκατάσταση των καταστημάτων και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που βρίσκονται στις ακτίνες αρνητικής επιρροής των εργοταξίων του μετρό.
Την ώρα πάντως που πολλά καταστήματα είτε έχουν ήδη κλείσει είτε απειλούνται με λουκέτο, καθώς η εμπορική κίνηση γύρω από τα εργοτάξια του μετρό έχει εκμηδενιστεί, ο δήμος Θεσσαλονίκης αδυνατεί να υλοποιήσει το σχεδιασμό του για την ανακούφιση των μετρόπληκτων. Κι αυτό γιατί η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης απέρριψε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών για τους καταστηματάρχες που πλήττονται από τα έργα του μετρό.
“Είναι αδιανόητο να μην επιτρέπεται στο δήμο να προσφέρει μία μικρή ανάσα σε αυτήν την κατηγορία των επαγγελματιών”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας ότι από πλευράς δήμου έχει κατατεθεί προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια κατά της επίμαχης απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη” Χρήστος Μάτης επισημαίνει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχουν εγκαταλείψει τους καταστηματάρχες και σημειώνει ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τον υπουργό, ώστε η ρύθμιση που προανήγγειλε να έχει αναδρομική ισχύ.