Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Στοίχημα το πλεόνασμα, «αγκάθι» τα έσοδα

«Φόβητρο» οι εισπράξεις ΦΠΑ

Το μεγάλο «στοίχημα» η «Μητέρα των μαχών», πλέον για το οικονομικό επιτελείο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς: Τα έσοδα όμως έχουν εκτροχιαστεί δυσκολεύοντας τους σχεδιασμούς, το φθινόπωρο καραδοκεί η τρόικα και οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την Αθήνα, αλλά σε …φιλολογικό επίπεδο.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ξεκάθαρος: Όλα θα κριθούν από το εάν η Ελλάδα πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς όπως εκτιμά από αυτό θα εξαρτηθεί και η στάση των εταίρων μας. Όπως άλλωστε δήλωσε χαρακτηριστικά, «οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα διευκόλυνσης θα πρέπει να γίνει σε σωστό χρόνο, δηλαδή μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος».
Μάλιστα, πέρα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, συνέδεσε το θέμα αυτό με το ζήτημα του κατοχικού δανείου τονίζοντας ότι είναι ανοιχτό το συγκεκριμένο ζήτημα αν η χώρα πετύχει το στόχο της.
Θεωρεί ακόμη πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα και ο προϋπολογισμός.
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα: Η «τρύπα» στα έσοδα το 5μηνο διαμορφώθηκε στα 1,6 δισ., την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι παρατηρείται και υστέρηση εσόδων από τον ΦΠΑ που για τον Ιούλιο προσεγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς δεν αποκλείεται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών από τον κλάδο της εστίασης να μην περάσει τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα του με αποτέλεσμα να την «καρπωθούν» οι ίδιοι αυξάνοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους τους.
Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετοί εστιάτορες δουλεύουν τα μαγαζιά τους χωρίς να κόβουν «αποδείξεις», προκαλεί ανησυχίες αφού με αυτά τα δεδομένα δύσκολα θα εισπραχθούν τα 8 δισ. από τον ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2013 επί συνόλου 14,3 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Για την πορεία υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος για τη διετία 2012- 2013 και των μεταρρυθμίσεων, μίλησε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Τζακ Λιου βεβαίως εκτιμά πως πρέπει να υπάρξει ένα «κοκτέιλ» δημοσιονομικών και αναπτυξιακών μέτρων, αλλά κάτι ουσιαστικό από αυτή την συνάντηση δεν προέκυψε…πέρα από ευχολόγια και φραστική στήριξη.
Βέβαια, αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015- 2016, το οποίο αναμένεται να προσδιορισθεί επακριβώς κατά τον νέο έλεγχο της τρόικας το φθινόπωρο, από ελληνικής πλευράς έγινε επισημάνθηκε στον εκπρόσωπο της Ουάσιγκτον ότι «δεν μπορεί να καλυφθεί από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
Πάντως, μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) για την έγκριση του πρώτου τμήματος της δόσης, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα. Το ποσό αυτόθα καταβληθεί έως τα τέλη του μήνα, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Τον Αύγουστο η Ελλάδα αναμένεται να λάβει και το μερίδιο της βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, καθώς στο τέλος Ιουλίου θα συνεδριάσει το διοικητικό του συμβούλιο.
Μέσα στα επόμενα 24ωρα δεν αποκλείεται ακόμη ο αμερικανικός Οίκος Αξιολόγησης Moody’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα B3 ή κατά 5 βαθμίδες.
Είναι μόνο η Moody’s που σήμερα διατηρεί στην βαθμίδα C δηλαδή σε καθεστώς χρεοκοπίας την Ελλάδα όταν τόσο η Standard and Poor’s όσο και η Fitch έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β-.
Στην κατηγορία Β- υπάγονται ομόλογα junks δηλαδή σκουπίδια με έντονα κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά.