Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Πληροφορίες και εκτιμήσεις της υπό τον Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλο δημοσιογραφικής ομάδας του EBR

*Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, κάποιοι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες δεν λένε να το βάλουν κάτω. Επιχειρούν, έτσι, να αμαυρώσουν την εικόνα της κυβέρνησης μέσω του διαπλεκόμενου στο παρελθόν δημοσιογραφικού υποκόσμου, ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρουν και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Είναι δε φανερό ότι οι κύκλοι αυτοί ενοχλούνται από την στήριξη που προσφέρουν στην χώρα οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις αθετήσεις πολλών συμφωνιών από ελληνικής πλευράς. Προσπαθούν, λοιπόν, μέσω κάποιων ασχέτων με την πραγματικότητα γόνων τους, να ενισχύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να συμβάλουν στην εκλογή αριστερόστροφης κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία ελπίζουν ότι θα τα κάνει όλα γης μαδιάμ. Το «μπρα ντε φερ» παρουσιάζει έτσι ενδιαφέρον –με το κόμμα του κ. Αλέξη Τσίπρα όμως να έχει κολλήσει στις δημοσκοπήσεις.

*Είναι πολυσήμαντη από πολλές απόψεις η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ στις αρχές Αυγούστου. Από δε ελληνο-αμερικανικούς κύκλους υποστηρίζεται ότι είναι ένα σαφές σημάδι στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα. «Είναι ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα σημαντικό εταίρο και σύμμαχο χώρα», υποστηρίζει ο Ουΐλιαμ Ανθόλις ή Βασίλης Ανθούλης, όπως είναι το όνομά του στα ελληνικά. Ο κ. Ανθόλις είναι ο διευθυντής του Ιδρύματος Brookings, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Όπως ο ίδιος τονίζει, ο πρόεδρος Ομπάμα υπήρξε όλο αυτό το διάστημα της ελληνικής κρίσης υπέρμαχος μιας ήπιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας προκειμένου να επέλθει ανάπτυξη, σε αντίθεση με την πολιτική της αυστηρής λιτότητας που προωθεί η Γερμανία. Είναι γεγονός ότι, τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος όσο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους αυτή δημοσίως αρκετές φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, ο κ. Ανθόλις τονίζει ότι ο κ.Ομπάμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο δυναμικός, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν ως παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της ΕΕ. Ειδικότερα δε αυτή την εποχή, που είναι προεκλογική περίοδος στην Γερμανία, μια τέτοια συμπεριφορά θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μία εντονότερη προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας από τον πρόεδρο Ομπάμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «υπονόμευση της δυνατότητας που έχει η Γερμανία να ενεργεί ανεξάρτητα και προς όφελός της» και σε αυτή την φάση η γερμανική κυβέρνηση έχει ανάγκη να δείξει τους ψηφοφόρους της ότι ενεργεί ανεξάρτητα, προς όφελος της χώρας της, και όχι ότι εκτελεί εντολές των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον κ.Ανθόλις, η ατζέντα των συζητήσεων του προέδρου Ομπάμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα περιλαμβάνει κυρίως τα θέματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, τα οποία είναι οι προσπάθειες της Ελλάδας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η επαναφορά της χώρας σε ευημερούσα κατάσταση, η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, η Διατλαντική Συνεργασία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων, η περιφερειακή συνεργασία, η επίλυση του Κυπριακού, κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις σε χώρες της βόρειας Αφρικής και η Συρία. Ο ίδιος, όμως, έχοντας βρεθεί πολλές φορές στην διοργάνωση τέτοιων επισκέψεων στον Λευκό Οίκο, τονίζει ότι, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές προσπαθούν να επικεντρωθούν στα θέματα της ατζέντας, πάντα προκύπτουν και άλλα ζητήματα κατά την διάρκεια των συζητήσεων.
Ο κ. Ανθόλις επισημαίνει ότι μία ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη είναι προς όφελος των ΗΠΑ και εκτιμά ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Ομπάμα θα ανταλλάξουν απόψεις για το πώς μπορεί να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρώπης και της ευρωζώνης και πώς θα επανέλθει η περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο για την δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα, για το θέμα της ανεργίας που είναι πολύ σημαντικό, αλλά και για το πώς αντιμετωπίζουν την ελληνική κρίση οι εταίροι της χώρας στην ΕΕ.
Όπως καταλαβαίνει κανείς για την εγχώρια διαπλοκή όλα τα παραπάνω είναι «κακά νέα», γι αυτό έως την ημέρα της αναχώρησης του πρωθυπουργού δεν θα πρέπει να αποκλείονται ενέργειες αποδυνάμωσης του κύρους του, αλλά και υπονόμευσης της κυβερνητικής συνοχής.

*Τί θα αλλάξει στον τηλεοπτικό σταθμό Star μετά την αποχώρηση-παραίτηση του πρώην γενικού διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης Σταμάτη Μαλέλη; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι για την ώρα «αιωρούμενη» –ως προς τον δρόμο που θα επιλέξει το κανάλι, τουλάχιστον. Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τον Στ.Μαλέλη να είναι ενοχλημένος μετά την δημοσιοποίηση, το τελευταίο διάστημα, νέων συμφωνιών με τον Νίκο Χατζηνικολάου, την Μάρα Ζαχαρέα, την Πόπη Τσαπανίδου, καθώς και άλλα ονόματα του χώρου, που άλλαζαν την μορφή του σταθμού της Νέας Κηφισιάς. Ο πρώην γενικός διευθυντής ειδήσεων στην πρόσφατη αναδιάρθρωση του καναλιού είχε λάβει την θέση του συμβούλου του προέδρου για θέματα ενημέρωσης, ενώ είχε παραμείνει επικεφαλής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων. Στην θέση του διευθυντή ειδήσεων βρέθηκε ο Κώστας Τσιακανίκας. Όπως φημολογείται, αυτή την στιγμή ο Στ.Μαλέλης συνεννοείται με την διοίκηση του ΣΚΑΪ προκειμένου να αναλάβει εκεί επιτελική θέση στον ενημερωτικό τομέα. Οι εκτιμήσεις της τηλεοπτικής αγοράς είναι για την ώρα μοιρασμένες για το αν το Star θα παίξει το παιχνίδι του λαϊκισμού ή αυτό της σοβαρότητος. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι θα πρόκειται για το κανάλι της νέας εποχής διαπλοκής και ό,τι ήθελε προκύψει.

*Στον αντιγερμανισμό θα ποντάρει πολύ επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, για την εξυπηρέτηση των στόχων του, θα χρησιμοποιήσει και τον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Νίκο Χριστοδουλάκη. Ο τελευταίος, παρά το μάταιον του εγχειρήματος, έχει ταχθεί υπέρ της διεκδικήσεως της επιστροφής του κατοχικού δανείου, το ύψος του οποίου εκτιμά ότι ανέρχεται σε 13 δισεκατ. ευρώ. Σε αντιπαράθεσή του με τον νομικό κ. Γιώργο Στεφανάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός άκουσε με μεγάλη δυσφορία τα έγκυρα αντιεπιχειρήματα του συνομιλητή του, χωρίς ωστόσο να δώσει έστω και στοιχειώδεις έγκυρες απαντήσεις. Κατά τον κ. Γ. Στεφανάκη, η οποιαδήποτε γερμανική υποχρέωση για το κατοχικό δάνειο έχει τελεσιδίκως διαγραφεί από νόμο του αριστερού υπουργού Αλέξανδρου Σβώλου το 1944. Μπροστά στην γοητεία του λαϊκισμού, όμως, ποιος ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες στην Ελλάδα;

*Πολύτιμες εμπειρίες αποκόμισε από σύντομες διακοπές της στην Τουρκία η πρώην Επίτροπος και υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία είχε επαφές και με ευρωπαϊστές Τούρκους σοσιαλδημοκράτες. Οι τελευταίοι εξήγησαν στην πρώην υπουργό με ποιους τρόπους η κυβέρνηση Ερντογάν προωθεί έναν «ήπιο ισλαμισμό» στην τουρκική κοινωνία, έχοντας την πεποίθηση ότι έτσι κι αλλιώς η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ επίσημο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.