Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Δενδροπόταμος: Πεδίο μάχης για τις... μαϊμούδες

Μία έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για προϊόντα - μαϊμού στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, χθες το μεσημέρι, έφτασε να ανάψει το φιτίλι της αντίδρασης και να μετατραπεί το κέντρο της συνοικίας σε πεδίο μάχης.


Του Κώστα Καντούρη

kantouris@hotmail.com

Από τη μία πλευρά δυνάμεις των ΜΑΤ και από την άλλη εξαγριωμένοι κάτοικοι, οι οποίοι διαφώνησαν με τους ελέγχους, πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς που απάντησαν με χρήση χημικών.


Η έφοδος των αστυνομικών του τμήματος προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της ασφάλειας αρχικά θεωρήθηκε ότι θα ήταν ρουτίνας, καθώς είχε επαναληφθεί στο παρελθόν χωρίς να σημειωθούν αντιδράσεις, παρότι και τότε είχαν κατασχεθεί διάφορα προϊόντα - μαϊμού, τα οποία διακινούνται στις «πιάτσες» του παρεμπορίου της Θεσσαλονίκης. Χθες, όσοι ήταν μέσα στην αποθήκη αντέδρασαν στην είσοδο των αστυνομικών και προσπάθησαν να τους απωθήσουν. Η μικρή αστυνομική δύναμη αρχικά υποχώρησε, αλλά γρήγορα έφτασαν στην περιοχή ενισχύσεις και ακολούθησαν συγκρούσεις.
Δεκάδες αστυνομικοί της ασφάλειας, μοτοσικλετιστές των ομάδων «Ζήτα» και ΔΙ.ΑΣ., μέλη της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, αλλά και δύο διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν την περιοχή, απωθώντας τους κατοίκους. Ακολούθησε «πόλεμος» με μία μερίδα κατοίκων να πετάει πέτρες στους αστυνομικούς και τα μέλη των διμοιριών να απαντούν με ρίψη δακρυγόνων. Την ίδια ώρα, αστυνομικοί της ασφάλειας άδειαζαν την αποθήκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία φορτηγά με παπούτσια - απομιμήσεις μεγάλης εταιρείας αθλητικών ειδών, αλλά και μπλούζες.
«Υπήρχε καταγγελία ότι στην περιοχή γίνεται διακίνηση προϊόντων - μαϊμού», επιβεβαίωσε στη «Μ» αστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ., αιτιολογώντας την έρευνα. Άλλωστε, στην ίδια περιοχή έγιναν και στο παρελθόν παρόμοιες έφοδοι, χωρίς όμως να λάβουν τέτοια έκταση όπως χθες. Σύμφωνα με την αστυνομία, από πέτρες τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε ένα αυτοκίνητο της ΟΠΚΕ, αλλά και σε τζαμαρίες καταστημάτων. Μέχρι αργά το βράδυ το κλίμα παρέμενε τεταμένο, γι’ αυτό και διαρκώς ήταν ενισχυμένη η αστυνομική παρουσία.


Η αλληλεγγύη του λαθραίου
Η κινητοποίηση πάντως μερίδας κατοίκων του Δενδροποτάμου ήταν για ακόμη μία φορά εντυπωσιακή, αφού στην εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων δεν αντέδρασαν μόνο οι θιγόμενοι για διακίνηση απομιμητικών προϊόντων αλλά και άλλοι Ρομά που ζουν στον Δενδροπόταμο. Φόρεσαν τις μπλούζες τους στα πρόσωπα για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα και συμμετείχαν στις συγκρούσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία, από το σημείο έγιναν δύο προσαγωγές κατοίκων, ενώ δικογραφία σχηματίζεται για την κατοχή και διακίνηση των απομιμητικών προϊόντων.
«Εγώ δεν έχω μαγαζί, αλλά πού είναι η αστυνομία όταν μπροστά στα μάτια μας γίνεται διακίνηση ναρκωτικών; Αυτό μόνο τους ενδιαφέρει, μη χάσουν οι μεγάλες εταιρείες λεφτά όταν εμείς πουλάμε καμιά τσάντα και κάνα παπούτσι», τόνισε μιλώντας στη «Μ» 40χρονος κάτοικος του Δενδροποτάμου, ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι γίνεται διακίνηση απομιμητικών προϊόντων. «Αυτό είναι το σοβαρό πρόβλημα να λύσουμε;», διερωτήθηκε βλέποντας τα επεισόδια που ήταν σε εξέλιξη στο κέντρο του οικισμού.
Σκηνές όπως οι χθεσινές έχουν επαναληφθεί πολλές φορές στον Δενδροπόταμο όταν εισβάλλουν αστυνομικές δυνάμεις. Κυρίως όμως οι επιχειρήσεις αφορούν αντιμετώπιση περιπτώσεων διακίνησης ναρκωτικών, για τις έρευνες των οποίων αντιδρούν μόνο οι οικογένειες των διακινητών, που έχουν οριοθετήσει τις περιοχές όπου δρουν στον οικισμό της δυτικής Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό και έχουν καταγραφεί αντιδράσεις από άλλους κατοίκους, ειδικά πριν από μερικά χρόνια, όταν είχαν σημειωθεί θάνατοι από ναρκωτικά.


Πιερία: Κατέσχεσαν κι εκεί «μαϊμούδες»


Εξόρμηση για την πάταξη του παρεμπορίου πραγματοποιήθηκε και στις παραλίες της Νότιας Πιερίας, όπως ανακοινώθηκε χθες από την αστυνομία. Από τις έρευνες που έγιναν σε μετανάστες από το Μπαγκλαντές, κατασχέθηκαν περίπου 10.000 προϊόντα - μαϊμού.
Στην επιχείρηση της Πιερίας συμμετείχαν αστυνομικοί του τμήματος Λιτοχώρου και του τμήματος δίωξης λαθρομετανάστευσης. Στις αποθήκες της δημοτικής αστυνομίας Δίου - Ολύμπου μεταφέρθηκαν τα απομιμητικά, που ήταν κυρίως κοσμήματα, γυαλιά ηλίου, ρολόγια χειρός, παιδικά παιχνίδια, ρούχα, τσάντες και αθλητικά παπούτσια.


Αντιδρά το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι


Αποκλεισμένοι από την εκπαίδευση, αλλά και τις υπόλοιπες σύγχρονες δομές της ελληνικής κοινωνίας βρίσκονται οι μισοί από τους περίπου 400.000 Ρομά που ζουν στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε χθες το ελληνικό τμήμα του Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι. «Αποτελούν αντικείμενο διακρίσεων, αποκλεισμού και ρατσιστικών στερεότυπων σε μεγαλύτερη έκταση από όλες τις άλλες ομάδες του πληθυσμού στην Ελλάδα», τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή τη σημερινής επετείου της μεταπολίτευσης και υπογραμμίζεται ότι «για τους Ρομά στην Ελλάδα δεν ήρθε ακόμη η μεταπολίτευση».
Επίσης, γίνεται αναφορά στις εισβολές αστυνομικών δυνάμεων στους καταυλισμούς των Ρομά και υποστηρίζεται πως τα περισσότερα αδικήματα αφορούν τον ΚΟΚ. Σημειώνεται εξάλλου πως οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για αστυνομική βία σε βάρος Ρομά δεν έχουν εφαρμοστεί.