Θέση μάχης παίρνει η τοπική αυτοδιοίκηση στο επίμαχο θέμα της διαθεσιμότητας-κινητικότητας των υπαλλήλων, καθώς οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα (δημοτικές επιχειρήσεις) αναμένεται να αποτελέσουν την πρώτη μεγάλη δεξαμενή για την απομάκρυνση εργαζομένων από το δημόσιο.
Της Φανής Σοβιτσλή
Οι αιρετοί δηλώνουν αποφασισμένοι να ανακόψουν το κύμα των απολύσεων από τους ΟΤΑ, ενώ τάσσονται υπέρ της κινητικότητας και μάλιστα στο σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μετακινηθούν εργαζόμενοι από δήμους και αιρετές περιφέρειες που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε ΟΤΑ αλλά και περιφέρειες που έχουν ελλείψεις.
Το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το δ.σ. της οποίας τάχθηκε ομόφωνα κατά των απολύσεων και υπέρ της κινητικότητας των εργαζομένων στους δήμους. Μάλιστα, οι δήμαρχοι ανακοίνωσαν ότι το δ.σ. της ΚΕΔΕ θα ζητήσει άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να εκθέσει τις απόψεις του αλλά και να ενημερωθεί για τις θέσεις της.
Μιλώντας για το θέμα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι εδώ και μέρες κυριαρχεί η είδηση για απολύσεις και διαθεσιμότητα εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Ωστόσο, αυτό που θέλουμε να δηλώσουμε προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές τέτοιου εύρους, που δεν έχουν προηγούμενο στον δημόσιο τομέα. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο δήμοι, περιφέρειες και δύο αποκεντρωμένες διοικήσεις έχουν προσφερθεί οικειοθελώς για να αξιολογηθούν οι δομές και οι υπηρεσίες τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως πιλότος για την αξιολόγηση και των υπολοίπων δήμων.
Στο στόχαστρο δήμοι με πλεονάζον προσωπικό
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας-κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων από το δημόσιο, οι 4.500 - 5.000 αναμένεται να προέλθουν από τους δήμους, κυρίως από τα νομικά τους πρόσωπα, και 2.000 από τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν δήμοι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν πλεονάζον προσωπικό, το οποίο μέσω της διαθεσιμότητας είτε θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου είτε σε γειτονικούς δήμους που εμφανίζουν ελλείψεις, ενώ ένα άλλο μέρος εκτιμάται ότι θα απομακρυνθεί από το δημόσιο. Στην Κεντρική Μακεδονία οι δήμοι που εμφανίζουν πλεονάζον προσωπικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, είναι η Θεσσαλονίκη, η Βέροια, η Έδεσσα, η Κοζάνη και ο δήμος Σιντικής στις Σέρρες.
Αυτοδιοικητικοί παράγοντες και συνδικαλιστές υποστηρίζουν ωστόσο ότι πλέον δεν υπάρχουν στεγανά για καμία κατηγορία υπαλλήλων, ενώ εκτιμούν ότι πιο «εύκολος» στόχος είναι οι εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, καθώς η σχέση εργασίας της πλειοψηφίας των δημοτικών υπαλλήλων είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και συμβάσεις ορισμένου χρόνου.