Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ Ο ιός του Δυτικού Νείλου… έρχεται, οι ψεκασμοί καθυστερούν

Σε… δοκιμαστικό στάδιο εξακολουθούν να βρίσκονται οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στις περισσότερες περιοχές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Και αυτό, την ώρα που η αντοχή των πολιτών δοκιμάζεται καθημερινά από την όχληση, ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει ήδη ενημερώσει ότι τέλος Ιουνίου έως αρχές Ιουλίου το αργότερο αναμένεται να εμφανιστούν και στη χώρα μας τα πρώτα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους.
Οι ψεκασμοί από έδαφος και αέρα, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας της περιφέρειας, επρόκειτο να αρχίσουν αυτές τις μέρες, ωστόσο μέχρι και χθες δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσουν την ακριβή ημερομηνία έναρξης του προγράμματος. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, περιμένουν ακόμα την έγγραφη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο προ ημερών έδωσε την έγκρισή του για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, που φέτος θα γίνει ενιαία σε όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Πέρα από τη γραφειοκρατία όμως, που συνέβαλε στην καθυστέρηση των ψεκασμών, οι πολίτες πολλών περιοχών της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα από την όχληση, καθώς ο Ιούνιος πλησιάζει στο τέλος του και οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν απλώς ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα. «Η έγκριση που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν προφορική και αν δεν έχουμε επισήμως την απόφαση στο χέρι μας, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε. Αυτή όμως αναμένεται από μέρα σε μέρα» τόνισε ο διευθυντής της υπηρεσίας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Γιουφτσίδης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ελικόπτερα συνεχίζουν καθημερινά τις δοκιμαστικές πτήσεις σε όλες τις περιοχές παρέμβασης, ώστε την ημέρα που θα αρχίσουν οι ψεκασμοί να μην υπάρξουν προβλήματα.

ΣΩΖΟΥΝ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ
Μικρότερη είναι η όχληση που σημειώνεται σε περιοχές όπου οι δήμοι προχώρησαν αυτόνομα και έγκαιρα τους ψεκασμούς, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα προβλήματα. Παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο έχουν ήδη αρχίσει από τα τέλη Μαΐου στη Χαλκιδική και τις Σέρρες όπου οι οικείοι δήμοι έσπευσαν να κάνουν ψεκασμούς από το έδαφος, τόσο λόγω του τουρισμού όσο και των χιλιάδων στρεμμάτων ορυζώνων στις Σέρρες, όπου η όχληση ήταν μεγάλη από την άνοιξη.
Και στη Θεσσαλονίκη λύση προσπαθούν να δώσουν πολλοί δήμοι, που αναγκάστηκαν να προβούν σε απευθείας αναθέσεις έργων καταπολέμησης κουνουπιών μέχρις ότου αρχίσει το κεντρικό πρόγραμμα των ψεκασμών και από αέρα. Σύμφωνα με τον σύμβουλο Ανάπτυξης του γραφείου Προγραμματισμού της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, γεωπόνο Λάζαρο Παρασκευαΐδη, αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη ψεκασμοί γίνονται από τους δήμους Καλαμαριάς, Θέρμης, Βόλβης, Λαγκαδά, Δέλτα, στους οποίους η ΠΕΔ έδωσε τεχνική και νομική υποστήριξη. Ανάλογα όμως θα κινηθούν και άλλοι δήμοι γειτονικών περιφερειακών ενοτήτων, παρεμβαίνοντας τοπικά σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως βόθροι, σιντριβάνια, σχάρες απορροής όμβριων υδάτων και στάσιμα νερά.
Σε ό,τι αφορά την πόλη της Θεσσαλονίκης, οι ψεκασμοί από το έδαφος θα αρχίσουν έως τις αρχές Ιουλίου, σε συνεργασία με την ΠΕΔ και τον κεντρικό δήμο. Ωστόσο, η παρέμβαση στην πόλη, όπως εξήγησε ο κ. Παρασκευαΐδης είναι δύσκολη και τεχνικά, λόγω της πυκνής δόμησης και του μεγάλου πληθυσμού. Για αυτό το λόγο οι παρεμβάσεις θα είναι ήπιες και θα γίνουν κυρίως σε βασικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως φρεάτια και βόθροι.

ΚΕΕΛΠΝΟ Αναμένοντας τα πρώτα κρούσματα
Στο μεταξύ, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές καθώς σύμφωνα με επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στο τέλος Ιουνίου ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου αναμένεται ότι θα εμφανιστούν και στη χώρα μας τα πρώτα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους. Επισημαίνουν όμως ότι ο συγκεκριμένος ιός παρουσιάζει περίεργη επιδημιολογία και η συμπεριφορά του δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα ανακύπτουν εξαιτίας της καθυστέρησης των αντικουνουπικών ψεκασμών στις περιφέρειες όλης της χώρας, κυρίως εξαιτίας της γραφειοκρατίας.