Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Γιατροί της Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν βαλίτσες για τη Γαλλία

Βαλίτσες για τη Γαλλία ετοιμάζουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης. Μετά τη Γερμανία και την Αγγλία στο χορό της αναζήτησης ελλήνων εξειδικευμένων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων μπαίνει και η Γαλλία, προκειμένου να στελεχώσει νοσοκομεία και κλινικές της και να καλύψει τις κενές θέσεις που υπάρχουν.

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Vitalia, του δεύτερου μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου νοσοκομειακής περίθαλψης της Γαλλίας με 48 κλινικές και 2.000 ειδικούς γιατρούς σε διάφορες πόλεις της χώρας εκτός του Παρισιού, εκπρόσωποι του οποίου βρέθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Μακεδονία Παλάς» και στην οποία δήλωσαν συμμετοχή περισσότεροι από 25 γιατροί της Θεσσαλονίκης το κλιμάκιο του Ομίλου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τις ευκαιρίες απασχόλησης στις νοσηλευτικές μονάδες του.
«Είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με τη Γαλλία στον τομέα αυτό. Οι συνάδελφοί μας μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των Γάλλων», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Τσάμης.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν αδιαφορούμε γι’ αυτά που γίνονται στη χώρα μας. Κοιτάμε τα πάντα και αναζητούμε τρόπους να τα λύσουμε και να τα αναδείξουμε. Για εμάς όμως ακόμη κι ένας γιατρός να βρει μία καλή δουλειά στην Ευρώπη από το να έχει χάσει τη δουλειά του στην Ελλάδα είναι προτιμότερο».

ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Εξαιρετικό χαρακτήρισε το επίπεδο των ελλήνων γιατρών η διευθύντρια Ιατρικών Υποθέσεων του ομίλου Vitalia Sylvie Charlet, η οποία συμπλήρωσε ότι κάθε χρόνο αδειάζουν 100 θέσεις εργασίας γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στις κλινικές του ομίλου λόγω συνταξιοδοτήσεων. Μάλιστα εξήγησε ότι στη Γαλλία ο αριθμός των γιατρών που συνταξιοδοτούνται είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό όσων ειδικεύονται. Αυτό έχει ως συνέπεια την έλλειψη ειδικευμένων γιατρών και την ανάγκη αναζήτησής τους σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.
«Είχαμε την τύχη να υποδεχτούμε τρεις έλληνες γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται εδώ και λίγους μήνες στις κλινικές μας. Από αυτούς οι δύο είναι από τη Θεσσαλονίκη και είναι οι άνθρωποι που μας έφεραν σε επικοινωνία με τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης», επισήμανε η κ. Charlet.
Σύμφωνα με την ίδια μεγαλύτερη ζήτηση από τον όμιλο έχουν οι χειρουργικές ειδικότητες, ενώ αναγκαία είναι η γνώση της γαλλικής γλώσσας, ακόμη κι αν δεν υπάρχει σχετικό πτυχίο. Άλλωστε το αν ένας έλληνας γιατρός γνωρίζει γαλλικά πιστοποιείται από τον πρόεδρο του εκεί ιατρικού συλλόγου κατά τη συνέντευξη με τον ενδιαφερόμενο.
Όπως ανακοίνωσε η κ. Charlet, ο όμιλος είναι διατεθειμένος να παράσχει στους γιατρούς από τη Θεσσαλονίκη που επιθυμούν να εργαστούν στις κλινικές του τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στη γαλλική γλώσσα. Επίσης προσφέρει στους ενδιαφερόμενους πακέτο υποστήριξης διάρκειας τριών μηνών, μέχρι να βρουν σπίτι και να εγκατασταθούν στη Γαλλία.
Οι γιατροί υπογράφουν συμβόλαιο συνεργασίας με τον όμιλο, δηλαδή δεν έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας και μπορούν να διατηρούν δικό τους ιατρείο. Η πληρωμή τους γίνεται με βάση τον αριθμό των ασθενών που θα δουν και των ιατρικών πράξεων που θα εκτελέσουν. Ο κύκλος εργασιών ενός γιατρού κυμαίνεται από 150.000 ευρώ έως 450.000 το χρόνο, αλλά από τα ποσά αυτά πρέπει να αφαιρεθεί το 40% που αντιστοιχεί στις κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές και άλλα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.professionmedecin.fr

ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
Πέντε μήνες σε κλινική του ομίλου Vitalia στην επαρχιακή πόλη Μολινσόν της κεντρικής Γαλλίας συμπληρώνει ο 45χρονος χειρουργός Βασίλης Μπαλτζόπουλος. Όπως είπε, η κλινική στην οποία εργάζεται έχει 300 κλίνες και 20 αίθουσες χειρουργείων, ενώ οι συνθήκες εργασίας είναι εξαιρετικές.
«Τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα. Σε καμία περίπτωση δεν αισθάνθηκα ξένος στη χώρα και στο χώρο εργασίας μου και ποτέ οι ασθενείς δεν με αντιμετώπισαν με δυσπιστία. Άλλωστε οι Γάλλοι αγαπούν τους Έλληνες», τόνισε.
Ικανοποιημένος δήλωσε και ο χειρουργός Σάββας Ραφαηλίδης, ο οποίος εργάστηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ πριν από δέκα μήνες άφησε τη θέση του λέκτορα στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ, για να εργαστεί σε κλινική του ομίλου Vitalia.
«Είχα πάει για εξειδίκευση στο Παρίσι και μου πρόσφεραν εργασία σε μία κλινική του ομίλου στην πόλη Προβένς. Και από άποψη οικονομική και από άποψη επιστημονικής πράξης οι συνθήκες είναι πολύ καλές. Τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Ο τρόπος ζωής στη Γαλλία είναι διαφορετικός, η εργασία αρχίζει στις 8 το πρωί και τελειώνει στις 7 το απόγευμα με ένα διάλειμμα για φαγητό το μεσημέρι. Στην κλινική παρέχεται ό,τι ζητήσει ο γιατρός για τη χειρουργική πράξη», τόνισε ο κ. Ραφαηλίδης.