Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Ηλεκτρονική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας

Μείωση του κόστους παραγωγής, προϊόντα χωρίς επικίνδυνα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, έλεγχος και επιβολή ορθής επιλογής και χρήσης θα είναι μερικά από τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των γεωργικών φαρμάκων, που προωθείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Αυτό υποστηρίζει το παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), τασσόμενο υπέρ της θέσπισης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας που περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο τερματισμός της μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτης αγοράς και χρήσης γεωργικών φαρμάκων και η εφαρμογή των κανόνων της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του παραρτήματος δρα Αθανάσιο Σαρόπουλο και τον γ.γ. δρα Μάξιμο Πετρακάκη, θα έχουν ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, τη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων λόγω: (α) της μείωσης των αχρείαστων, άκαιρων ή άστοχων επεμβάσεων φυτοπροστασίας με αγροχημικά και (β) της ελαχιστοποίησης της ανάγκης επέμβασης με γεωργικά φάρμακα ως συνέπεια της χρήσης των κατάλληλων καλλιεργητικών μέτρων για τον περιορισμό των επιβλαβών οργανισμών, της προστασίας των επωφελών οργανισμών και της διαχείρισης της εμφάνισης ανθεκτικότητας στις δραστικές ουσίες. Παράλληλα, η συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων θα διασφαλίσει στο μέγιστο βαθμό την παραγωγή προϊόντων χωρίς επικίνδυνα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων και συνεπώς θα οδηγήσει στην αυξημένη εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων αγορών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, στην αύξηση των εξαγωγών σε ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές και στη βελτίωση της τιμής του παραγωγού. Είναι αυτονόητο ότι η επιδιωκόμενη μείωση των επεμβάσεων με γεωργικά φάρμακα και η εξορθολόγηση αυτών θα ωφελήσει σημαντικά τόσο τον καταναλωτή όσο και το περιβάλλον, καθιστώντας την αγροτική ανάπτυξη αειφόρο και «πράσινη», υποστηρίζει το παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ.

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Η πρόταση για εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και καταγραφής είχε καταρτιστεί ήδη από το επιμελητήριο στο τέλος του 2011. Το ΓΕΩΤΕΕ υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη και ωφέλιμη η ανάπτυξη ενός δικτύου συμβούλων με άδεια συνταγογράφησης ανεξάρτητων από τους διανομείς γεωργικών φαρμάκων και υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών.