Κυριακή 12 Μαΐου 2013

H Οδύσσεια της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»


Η εφημερίδα «Μακεδονία» διανύει τον δεύτερο αιώνα ζωής της -συμπληρώθηκαν 102 χρόνια από την έκδοσή της- μαχόμενη, δυναμική και παρούσα σε όλα τα μείζονα ιστορικά και κοινωνικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας.


 Όμως η εφημερίδα που συμβολίζει και υπηρετεί εθνικούς αγώνες ενός και πλέον αιώνα, η εφημερίδα που επέζησε πολλών και διαφορετικού τύπου κρίσεων, η εφημερίδα της οποίας το όνομα και μόνο ταυτίζεται με τη συνείδηση όλων των Μακεδόνων, κινδυνεύει να πέσει θύμα των γνωστών παθογενειών που δυστυχώς συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν ακόμη και σήμερα τη λειτουργία του ελληνικού κράτους.

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2009, το εκδοτικό μας συγκρότημα (εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Μακεδονία της Κυριακής», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά»), διαβλέποντας το αρνητικό για όλες τις επιχειρήσεις ΜΜΕ μελλοντικό τοπίο, ενήργησε έγκαιρα με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και τη συνέχιση της έκδοσης των εφημερίδων του. Εκπόνησε λοιπόν ένα πλήρες, ενδελεχές και απολύτως ρεαλιστικό επιχειρηματικό σχέδιο με στόχο να αντιμετωπίσει την επερχόμενη τρικυμία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να συνεχίσει να υπηρετεί αδέσμευτα, αντικειμενικά και πάνω απ’ όλα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον την ενημέρωση των συμπολιτών μας, όπως και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών αναγνωστών μας.
Η εταιρεία «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ Α.Ε.» υπέβαλε τo 2010 επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσής της, ως προβληματική επιχείρηση, στο πλαίσιο του ν. 3299/2004 και της Κοινοτικής Οδηγίας 2004-C 244-02. Το σχέδιο αξιολογήθηκε, εγκρίθηκε από την Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή στις 21-6-2011, έγινε αποδεκτό από τον τότε αρμόδιο υφυπουργό και εστάλη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία ενέκρινε πλήρως την αναδιάρθρωση της εταιρείας, εξέδωσε και δημοσίευσε στις 5-12-2012 την τελική εκτελεστική της απόφαση, υπογράφοντος του επιτρόπου κ. Χοακίν Αλμούνια.
Με άλλα λόγια, το σχέδιό μας, αφού πέρασε επί μία διετία κάθε στάδιο ελέγχου και αξιολόγησής του, τόσο από τις ελληνικές αρχές όσο και από τις ευρωπαϊκές, εγκρίθηκε διότι πληρούσε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις. Να σημειώσουμε ότι στη διάρκεια αυτής της διετίας όλα τα στοιχεία του φακέλου μας επικαιροποιούνταν ώστε να αποτυπώνουν επακριβώς την πραγματικότητα σε κάθε φάση αξιολόγησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.
Από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα, μέσα Μαΐου δηλαδή, εδώ και πέντε μήνες η «Μακεδονία» ζει τη δική της Οδύσσεια. Πέρα από κάθε λογική και με πρόσχημα κάθε πιθανή ή απίθανη δικαιολογία, το πρόγραμμα δεν προχωρεί, έχοντας κολλήσει στα γρανάζια του μηχανισμού του υπουργείου Ανάπτυξης, του ίδιου υπουργείου που το είχε εγκρίνει και είχε δύο φορές... δεσμευτεί στην ΕΕ για την υλοποίησή του! Οι επιπτώσεις αυτής της -ελπίζουμε όχι εσκεμμένης- καθυστέρησης είναι τεράστιες για το μέλλον της επιχείρησης. Έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια οικονομικής και ανθρώπινης αντοχής και ανοχής, χωρίς κανείς να μπορεί να μας διαφωτίσει για τους λόγους αυτής της πρωτοφανούς εξέλιξης, χωρίς κανείς να δεσμεύεται έστω για μελλοντικό προσδιορισμό του χρόνου υλοποίησης του προγράμματος, παρακολουθούμε εμβρόντητοι το θέατρο του παραλόγου.
Την ώρα που η Ελλάδα αναζητά επενδύσεις και επενδυτές, εντός και εκτός συνόρων, την ώρα που προσπαθεί να απορροφήσει περισσότερα κοινοτικά κεφάλαια αντί να τα επιστρέφει ως μη απορροφηθέντα, την ώρα που σπάει κάθε ρεκόρ σε ποσοστά ανεργίας και η μία επιχείρηση μετά την άλλη κλείνουν, το ίδιο το ελληνικό δημόσιο μπαίνει τροχοπέδη για την υλοποίηση δικών του αποφάσεων αναδιάρθρωσης μιας καθ’ όλα βιώσιμης ελληνικής εταιρείας! Αδιαφορεί για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, έναντι της επιχείρησης, του μετόχου, και συνεχίζει να λειτουργεί με τα προ κρίσης παθογενή κριτήρια: Όλα αυτά που μας έφτασαν ως εδώ ζουν, βασιλεύουν και συνεχίζουν να καταδυναστεύουν κάθε υγιή, νόμιμη, διαφανή και έντιμη προσπάθεια στο επιχειρείν.
Αλλά ακόμη πιο σημαντικοί από τους αριθμούς και τα επιχειρηματικά στοιχεία είναι οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, οι 130 οικογένειες, που -έχοντας διανύσει μια μακρά περίοδο με θυσίες και υπερπροσπάθεια ώστε να παραμείνουν ζωντανές τόσο οι εφημερίδες όσο και η ελπίδα για μελλοντική ανάκαμψη- αντικρίζουν σήμερα ένα τείχος αδιαφορίας και ανεξήγητης αρνητικής αντιμετώπισης από ανευθυνο-υπεύθυνους κάθε βαθμίδας. Ελπίζουμε πως η πεντάμηνη επίσημη σιωπή και η με ποικίλα προφορικά προσχήματα και αντιφάσεις μη υπογραφή του φακέλου μας δεν εξυπακούει πως τώρα ίσως αρχίσουν επικλήσεις ενδεχόμενων «ερμηνειών» του νόμου, ώστε να παραταθεί συνειδητά η μη προώθηση της υπόθεσής μας.
Είναι κάτι πιθανό, αλλά εξ υπαρχής έωλο, εφόσον θα φανεί ως συνέχεια -αν όχι ως εκ των υστέρων δικαιολόγηση- της ακατανόητης καθυστέρησης. Εξάλλου, αν υπήρχε όντως κάποιο πραγματικό κώλυμα (που δεν υπάρχει), θα είχε διατυπωθεί τουλάχιστον προ πενταμήνου, ώστε να έχει πάψει και η δική μας δικαιολογημένα επίμονη όχληση.
Σε κάθε περίπτωση η «Μακεδονία» δεν πρόκειται να ανεχθεί τακτικές και νοοτροπίες του χθες να ορίσουν τη μοίρα του αύριο σ’ αυτή τη χώρα. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, για την οποία η «Μακεδονία» αποτελεί ένα μαχόμενο σύμβολο ενός και πλέον αιώνα, το αύριο θα γραφτεί με «καθαρό» μελάνι, σε πείσμα όλων όσοι επιδιώκουν ή εύχονται το αντίθετο.
Για αυτούς τους λόγους αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να γνωστοποιήσουμε σε εσάς, τους αναγνώστες μας, όλα όσα έχουν συμβεί αυτό το μακρύ διάστημα. Έχοντας τη βεβαιότητα ότι ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης θα πράξει ανάλογα, έχοντας πλήρη εικόνα του καθ’ όλα δίκαιου, νόμιμου και κυρίως διάφανα εγκεκριμένου σχεδίου για τη διάσωση της επιχείρησης και τη συνέχιση της έκδοσης της «Μακεδονίας» για δεύτερο αιώνα.

«M»


Μηνύματα στήριξης και αλληλεγγύης


Υπέρ της επιβίωσης και της ανάπτυξης του ιστορικού δημοσιογραφικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» τάσσονται οι οργανώσεις Θεσσαλονίκης των πολιτικών κομμάτων. Σε ενημερωτικές συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποι εργαζομένων, οι τοπικές ηγεσίες των κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα που δίνουν για τη επιβίωση της μοναδικής καθημερινής εφημερίδας της Βόρειας Ελλάδας και τη διάσωση των 130 θέσεων εργασίας.



* Ο πρόεδρος της Διοικούσας της Νέας Δημοκρατίας Μηνάς Σαμαντζίδης δεσμεύτηκε ότι θα μεταφερθεί στα όργανα της ΝΔ το αίτημα των εργαζομένων να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και υλοποίησης του προγράμματος. Εξέφρασε δε την ελπίδα «να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, πάντα μέσα στο πλαίσιο όσων προβλέπει η σχετική νομοθεσία, καθώς η εφημερίδα «Μακεδονία» είναι στοιχείο της ιστορικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης με σημαντική συμβολή στον πλουραλισμό της ενημέρωσης για τα θέματα της Βόρειας Ελλάδας».



* Η αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τον γραμματέα της Ν.Ε. Χρόνη Μακρίδη, τον Αντώνη Σαουλίδη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, τον Χρήστο Παπαστεργίου, μέλος ΚΠΕ, τον Παντελή Κουκουλεκίδη, μέλος ΚΠΕ, και τον Λεωνίδα Δημητριάδη, γραμματέα ΠΑΣΟΚ Κιλκίς, μετά την ενημέρωση που είχε από τους εργαζόμενους της «Μ» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκδοτικό συγκρότημα, δεσμεύτηκε ότι «τα αρμόδια κομματικά και κοινοβουλευτικά όργανα του κινήματός μας θα διερευνήσουν και θα αναδείξουν τα θέματα που τέθηκαν, ζητώντας από τον αρμόδιο υφυπουργό την άμεση λύση τους». Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της μη προώθησης, από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Μηταράκη, προς δημοσίευση σε ΦΕΚ εγκεκριμένου ευρωπαϊκού αναδιαρθρωτικού προγράμματος, με κίνδυνο τη διακοπή έκδοσης της εφημερίδας «Μακεδονία» έπειτα από 102 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, οδηγώντας έτσι και τους 130 εργαζόμενους στην ανεργία. «Ως ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, στηρίζουμε την παρουσία και τη σημασία του Τύπου, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή της Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα τη συνέχιση της έκδοσης μιας τόσο ιστορικής εφημερίδας, όπως η ‘Μακεδονία’», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.



* Η αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από τους βουλευτές Λίτσα Αμμανατίδου, Γιάννα Γαϊτάνη, Τάσο Κουράκη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τον συντονιστή τη γραμματείας Νίκο Σαμανίδη, το μέλος της γραμματείας Δημήτρη Δημητριάδη και τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου Στράτο Κερσανίδη, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για την επιβίωση της εφημερίδας και τη διάσωση των 130 θέσεων εργασίας δημοσιογράφων, τεχνικών και υπαλλήλων. «Ως μοναδική ελπίδα φαίνεται η υπαγωγή σε εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης-διάσωσης που ζήτησε η ιδιοκτησία της εφημερίδας. Παρ’ όλα αυτά, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μηταράκης κωλυσιεργεί, επικαλούμενος διάφορα νομικά προβλήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ζουν υπό καθεστώς ανασφάλειας, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο κλεισίματός της. Μια πολύ κακή εξέλιξη, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τον ημερήσιο Τύπο της Θεσσαλονίκης, που μετά το κλείσιμο και του καθημερινού ‘Αγγελιοφόρου’ κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθημερινή εφημερίδα» διαπιστώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Από τη μεριά τους, οι βουλευτές του κόμματος υποσχέθηκαν πως θα ζητήσουν άμεση συνάντηση με τον κ. Μηταράκη ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και λύση στο πρόβλημα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή του στους εργαζόμενους στη ‘Μακεδονία’ και σε όλους τους εργαζόμενους στο ΜΜΕ, που βιώνουν, μαζί με ολόκληρη την κοινωνία, τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων», καταλήγει η ανακοίνωση.



* Ο συντονιστής της Π.Ε. της ΔΗΜΑΡ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Δημητρακάς, μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπίας της ΔΗΜΑΡ με εκπροσώπους των εργαζομένων, επισήμανε: «Είναι απορίας άξιο πώς δεν αξιοποιείται ο χρόνος από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης για την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης του εκδοτικού συγκροτήματος ‘Μακεδονία’, με δεδομένο ότι υπάρχει η θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν από τις 5/12/12 για την αίτηση αναδιάρθρωσης της εταιρείας, και μάλιστα όταν το πρόγραμμα λήγει το 2013 και αυξάνεται ο κίνδυνος να καταστεί αναποτελεσματικό. Απορίας άξιον είναι επίσης που δεν έχει δοθεί ούτε μία γραπτή απάντηση προς την εταιρεία αναφορικά με τους λόγους της καθυστέρησης αυτής. Εμείς ως ΔΗΜΑΡ ήδη προχωρήσαμε μέσω της κοινοβουλευτικής μας ομάδας σε σχετική ερώτηση προς τον κ. Μηταράκη. Θεωρούμε, τέλος, ότι ένα θέμα που αφορά την ενημέρωση των Θεσσαλονικέων και της Βόρειας Ελλάδας θα έπρεπε να τυγχάνει μεγαλύτερης ευαισθησίας από το υπουργείο Ανάπτυξης».



* Οι εργαζόμενοι του εκδοτικού συγκροτήματος «Μ» θα συνεχίσουν τις προσεχείς ημέρες την ενημέρωση φορέων, πολιτικών κομμάτων και τοπικών αρχών της Θεσσαλονίκης για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εκδοτικό συγκρότημα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης να δώσει άμεσα σαφή απάντηση γιατί κωλυσιεργεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης και αναδιάρθρωσης της εταιρείας, το οποίο πέρασε επιτυχώς από τη βάσανο της ελληνικής και κοινοτικής γραφειοκρατίας.