Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Στον ανακριτή ο Ολλανδός, ελπίδες για τον μικρό Ρώσο


Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας απολογείται σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου ο 20χρονος Ολλανδός Σιρίνο Σχρέιβερ, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του 11χρονου Νικίτα από τη Ρωσία.

Δεν αποκλείεται ενώπιον της ανακρίτριας να ζητήσει να καταθέσει και η μητέρα του, η οποία αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Κρήτη προκειμένου να εκθέσει στοιχεία σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του γιου της.
Από την εντατική του «Αγλαΐα Κυριακού», όπου νοσηλεύεται για πέμπτη μέρα ο 11χρονος Ρώσος, άρχισαν να έρχονται πάντως τα πρώτα θετικά μηνύματα. Το παιδί επικοινωνεί με το περιβάλλον, καθώς βγήκε από την καταστολή, και το πρωί του Σαββάτου αποσυνδέθηκε από το μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της θεραπείας του.
Η διαδικασία της αποσωλήνωσης είχε ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής, όταν οι θεράποντες γιατροί διέκοπταν προοδευτικά τη χορήγηση των φαρμάκων που τον κρατούσαν σε καταστολή. Σε 24 ώρες, ο μικρός άνοιξε τα μάτια του και άρχισε πλέον να αναπνέει πλήρως με τις δικές του δυνάμεις.
Η σκηνή ήταν συγκινητική. Οταν αφαιρέθηκε η αναπνευστήρας, ξέσπασε σε κλάματα. Ζήτησε να δει τη μητέρα του, η οποία δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά της. Οι εντατικολόγοι την ενημέρωσαν για την πρόοδο της θεραπείας, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την αποσύνδεση του παιδιού από το μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής. Της εξήγησαν, επίσης, ότι τώρα ξεκινάει μια νέα φάση στη θεραπεία. Οταν ολοκληρωθεί, το παιδί θα βγει από την εντατική και θα ξεκινήσει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης.
Σημειώνεται ότι φέρει -μεταξύ άλλων- σοβαρές κακώσεις στον νωτιαίο μυελό. Για να διαπιστωθεί ο βαθμός του κινητικού προβλήματος στα κάτω άκρα, οι γιατροί υποβάλλουν τον 11χρονο σε νευρολογικούς ελέγχους. Οπως έγινε γνωστό, με αφορμή το τραγικό περιστατικό, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ξεκίνησε εντατικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και κυρίως η «μαύρη εργασία», που με βάση τα τελευταία στοιχεία φτάνει το 45% σε συγκεκριμένους κλάδους.
Γ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ - 
ΕΥ. ΚΑΡΕΚΛΑΚΗ
"Εθνος"