Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ «Δίχτυ ασφαλείας» 130 χλμ. για τις αρκούδες


Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες τοποθέτησης ενισχυμένης περίφραξης στις περιοχές που χαρακτηρίζονται «βιότοποι της αρκούδας» στην Εγνατία οδό. Το συνολικού μήκους 130 χλμ. έργο αναμένεται να λειτουργήσει ως ασπίδα σωτηρίας για τους πληθυσμούς της καφέ αρκούδας στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

 Λίγες ημέρες μετά το τροχαίο δυστύχημα με θύμα ενήλικη αρσενική αρκούδα, η «Εγνατία οδός Α.Ε.» ανακοίνωσε πως συνεχίζεται με γρήγορο ρυθμό η τοποθέτηση της ενισχυμένης υπερυψηλής περίφραξης στο τμήμα «Παναγιά - Γρεβενά» της Εγνατίας οδού, που έχει χαρακτηρισθεί ως «βιότοπος της αρκούδας», αλλά και στον κάθετο άξονα «Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή», στον οποίο, αν και δεν είναι χαρακτηρισμένος ως «βιότοπος αρκούδας», τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού της αρκούδας έχει παρατηρηθεί κινητικότητα των μεγάλων θηλαστικών.
Η περίφραξη έχει ύψος τρία μέτρα και προδιαγραφές που προέκυψαν από τη συνεργασία της εταιρείας με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο του μήκους εφαρμογής της ενισχυμένης υπερυψηλής περίφραξης είναι 130 χιλιόμετρα και θα τοποθετηθεί αμφίπλευρα, δηλαδή σε μήκος οδού 65 χιλιομέτρων.
Από αυτά, τα 105 χλμ. θα τοποθετηθούν στον κάθετο άξονα 45 «Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή» και ειδικότερα στο σύνολο του μήκους του τμήματος «Σιάτιστα - Κορομηλιά».
Τα 25 χλμ. θα τοποθετηθούν στον κύριο άξονα, στο τμήμα «Παναγιά - Γρεβενά», σε όσα σημεία δεν είχε τοποθετηθεί παλιότερα ενισχυμένη περίφραξη, και στο τμήμα «Γρεβενά - Σιάτιστα» σε σημεία που θα απαιτηθεί έπειτα από υπόδειξη των δύο ΜΚΟ.
Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί περίπου 12 χλμ. περίφραξης αμφίπλευρα στον κάθετο άξονα 45, από τον ανισόπεδο κόμβο Άργους Ορεστικού έως την περιοχή Βογατσικού. Το έργο, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
"Μ"