Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Χιλιάδες Πόντιοι κατέκλυσαν την πλατεία Αγίας Σοφίας


Διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και συγγνώμη από την τουρκική κυβέρνηση ήταν τα κύρια αιτήματα των χθεσινών εκδηλώσεων μνήμης που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ με συγκέντρωση περίπου 7.000 ατόμων στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα από αντιπροσωπία.
«Η διεθνής αναγνώριση δεν είναι μόνο θέμα του ποντιακού ελληνισμού, αλλά πανανθρώπινο, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη της συμμετοχής της ελληνικής πολιτείας ως αρωγού στην επίτευξη του στόχου», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης από την εξέδρα που είχε στηθεί μπροστά στην είσοδο του ιερού ναού Αγίας Σοφίας. Μέλη συλλόγων, οργανώσεων, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία και περιμετρικά του αγάλματος του πόντιου παπά και δάσκαλου, όπου τελέστηκε νωρίτερα επιμνημόσυνη δέηση.
Να εντάξει τη γενοκτονία των Ποντίων στα προς συζήτηση και διευθέτηση εκκρεμή θέματα με την Τουρκία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο στρατηγός εν αποστρατεία, συγγραφέας Φραγκούλης Φράγκος, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης προς τιμήν των 353.000 θυμάτων Ελλήνων του Πόντου, 94 χρόνια μετά τη γενοκτονία. «Η Τουρκία απαιτείται να αναγνωρίσει το διαπραχθέν έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και ότι το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εκπληρώσει την υπόσχεση για έκδοση -σε έξι γλώσσες- του τόμου με τα ντοκουμέντα της γενοκτονίας. Καλεί, επίσης, τον πολιτικό κόσμο της χώρας να υποστηρίξει ενεργά το αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας», τόνισε ο κ. Φραγκούλης. Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε, μεταξύ 1915 και 1924 «δολοφονήθηκαν 353.000 Έλληνες του Πόντου και αν προσθέσουμε τους 700.000 Έλληνες της Ιωνίας - Θράκης, φθάνουμε τους 1.050.000». Ο κ. Φραγκούλης υποστήριξε ότι σήμερα ο ελληνικός λαός βιώνει μια άλλη γενοκτονία, «διότι οι νέοι μας αδυνατούν -λόγω της ανεργίας, που ανέρχεται στο 60% και των ευτελών μισθών που λαμβάνουν όσοι εργάζονται- να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά».
Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος πέρυσι είχε αρνηθεί στην ΠΟΕ την παραχώρηση της πλατείας Αγίας Σοφίας για την καθιερωμένη εκδήλωση της 19ης Μαΐου. Αν και η προσέλευση του δημάρχου ήταν αθόρυβη, στο τέλος της εκδήλωσης και ενώ ο παρουσιαστής εξέφραζε τις ευχαριστίες της ομοσπονδίας προς τον Γιάννη Μπουτάρη για τη βοήθεια στη διοργάνωση, ακούστηκαν από το πλήθος γιουχαρίσματα σε βάρος του. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καθόταν στην πρώτη σειρά, δίπλα στον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη. Παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, βουλευτές κομμάτων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.