Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑ Εμπόριο πόνου με τα ωάρια των εξωσωματικών


Εμπόριο ωαρίων με «δότριες» γυναίκες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα και τα πουλούσαν αντί 1.000 ευρώ κατηγορούνται ότι έκαναν οι δύο γιατροί που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη και εμπλέκονται στο πολυδαίδαλο κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων υψηλών τιμών, που εξαρθρώθηκε από ΕΛΑΣ και ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη.

 Του Κώστα Καντούρη
και της Νικολέττας Μπουκα


Οι υπολογισμοί των διωκτικών αρχών κάνουν λόγο για κέρδη 20 εκατομμυρίων ευρώ μόνο την τελευταία διετία.
Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία που μεταφέρθηκε χθες σε κιβώτια στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τα τελευταία δύο χρόνια «δώρισαν» με τον τρόπο αυτό τα ωάριά τους εκατοντάδες γυναίκες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για εξωσωματική γονιμοποίηση ασθενών των γιατρών. «Σκεφτείτε πως γινόταν λήψη ωαρίων από πέντε έως επτά γυναίκες την εβδομάδα, οι οποίες αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα», τόνισε μιλώντας στη «Μ» αξιωματικός της ΕΛΑΣ που γνωρίζει όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης. Το πρόβλημα, που επισημαινόταν από εκπροσώπους των διωκτικών αρχών, ήταν επιπρόσθετα πως στις «δότριες» χρησιμοποιούνταν φάρμακα τα οποία εισάγονταν από την Τουρκία, δεν είχαν την έγκριση του ΕΟΦ και η τιμή τους στη γειτονική χώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλή.
Οι κατηγορούμενοι από την πλευρά τους, παρότι αρνήθηκαν χθες να μιλήσουν στους δημοσιογράφους, έλεγαν στους συνηγόρους τους πως η διαδικασία λήψης των ωαρίων δεν είναι παράνομη και το ότι δίνονταν χρήματα δεν σημαίνει ότι έκαναν εμπόριο οργάνων, όπως κατηγορούνται.
Οι τηλεφωνικές συνομιλίες όμως που καταγράφηκαν από τις διωκτικές αρχές, οι οποίες παρακολουθούν τη δράση των μελών του κυκλώματος τουλάχιστον εδώ και έξι μήνες, αποκαλύπτουν παραγγελίες που έγιναν όλο αυτό το διάστημα, όπως και τον τρόπο με τον οποίο δρούσαν τα μέλη του κανονίζοντας εισαγωγές φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως και για εξαγωγές κυρίως αντικαρκινικών φαρμάκων στη Βουλγαρία, με σκοπό να διατεθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΩΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΩΝ
Οι διωκτικές αρχές, και στις ανακοινώσεις που έκαναν χθες στην Αθήνα, επικεντρώνουν τα αποτελέσματα των ερευνών σε κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης της Θεσσαλονίκης, στο οποίο συνελήφθησαν οι δύο γιατροί και μία γραμματέας. Συνδέουν μάλιστα τις εισαγωγές αντίστοιχων φαρμάκων από την Τουρκία με τη χορήγησή τους σε «δότριες» ωαρίων.
Χθες η εισαγγελέας ποινικής δίωξης Άννα Καραμόσχογλου άσκησε σε βάρος των έντεκα συλληφθέντων ποινικές διώξεις για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και λαθρεμπορία φαρμάκων στις κακουργηματικές τους μορφές. Επιπλέον, σε βάρος των δύο γιατρών άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου που αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (εξωσωματική) και συγκεκριμένα για πώληση ωαρίων με ανταλλάγματα.
Η σύνδεση της κλινικής και των φαρμακαποθηκών που διακινούσαν τα συγκεκριμένα φάρμακα, κάποια από τα οποία κατευθύνονταν και στη Βουλγαρία, αποδεικνύεται και από τις συνομιλίες των εμπλεκομένων, υποστήριζαν εκπρόσωποι των διωκτικών αρχών.
Αυτό που αναμένεται να εξεταστεί στην ανάκριση, καθώς χθες οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στη β’ ειδική ανακρίτρια Στεργιανή Μαλλιώρα, ήταν αν για τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα εισπράττονταν και σχετικές επιδοτήσεις από ασφαλιστικά ταμεία, όπως προβλέπεται για τις διαδικασίες των εξωσωματικών. Οι διωκτικές αρχές, εκτός των φαρμάκων που κατέσχεσαν, αξίας 136.000 ευρώ, μετέφεραν στις δικαστικές αρχές και παραστατικά έγγραφα.
Πάντως μεγάλο βάρος δίδεται στις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων που έκανε το κύκλωμα, εξαιτίας των οποίων άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της δράσης του. Ειδικότερα, είχε διαπιστωθεί από το ΣΔΟΕ σε όλη την Ελλάδα -και ειδικά στη Θεσσαλονίκη- ότι φαρμακεία και αποθήκες προωθούσαν φάρμακα υψηλού κόστους στη Βουλγαρία. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα, κυρίως αντικαρκινικά, πωλούνται στη γειτονική χώρα σε υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα της συγκέντρωσης των φαρμάκων αυτών και της παράνομης προώθησής τους μέσω εικονικών τιμολογίων και εταιρειών σε Ελλάδα και Βουλγαρία ήταν να παρουσιάζουν έλλειψη.
Στο κατηγορητήριο καταγράφεται περίπτωση γυναίκας στη Θεσσαλονίκη η οποία εμφανιζόταν να παίρνει για εξωμήτρια κύηση φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία όμως ποτέ δεν χρησιμοποιούσε. Αντίθετα τα παρέδιδε σε κατηγορούμενο που είχε εργαστεί ως ιατρικός επισκέπτης για να τα προωθήσει στη Βουλγαρία.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ OFF SHORE
Το κύκλωμα διακίνησης φαρμάκων, πάντως, είχε μεταφέρει την έδρα του στη γειτονική χώρα. Όπως ανακοινώθηκε χθες από το ΣΔΟΕ, μία από τις περιπτώσεις που ελέγχονται -και δεν αφορούν το κύκλωμα που εξάρθρωσε μαζί με την αστυνομία- αφορά γιατρό στην Αθήνα, του οποίου οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν μπλοκαριστεί. Αποκαλύφθηκε πως ο συγκεκριμένος είχε ιδρύσει off shore εταιρεία στη Βουλγαρία, με εκπροσώπηση στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα συγκέντρωνε φάρμακα υψηλού κόστους από φαρμακοποιούς και τα προωθούσε στη γειτονική χώρα για να εξαχθούν από εκεί στη Βόρεια Ευρώπη και ειδικά σε Γερμανία και Μ. Βρετανία.

ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ «Φύγετε από εδώ»
Κρατώντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με τα πανωφόρια τους οι έντεκα συλληφθέντες, κατηγορούμενοι για το κύκλωμα λαθρεμπορίας φαρμάκων, οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης(φωτ.)
Κατά τη διάρκεια της δίωρης παραμονής τους έξω από το γραφείο της εισαγγελέα που άσκησε τις ποινικές διώξεις συζητούσαν με τους συνηγόρους τους για την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθούσαν. Οι δύο γιατροί ήταν αρνητικοί με τους δημοσιογράφους που τους πλησίασαν ζητώντας να σχολιάσουν τη σύλληψή τους. «Φύγετε από εδώ» ήταν η απάντησή τους.
Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο γραφείο της ανακρίτριας, από την οποία πήραν προθεσμίες για να απολογηθούν αύριο και το Σάββατο.


«Οικιακή» φαρμακαποθήκη έκρυβε χιλιάδες φάρμακα προς εξαγωγή

Σπίτι-φαρμακαποθήκη σε ακριβή περιοχή της βορειοανατολικής Θεσσαλονίκης εντόπισαν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές κατά τη διάρκεια των ερευνών για το κύκλωμα με τις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων. Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες σκευάσματα (αντικαρκινικά, ινσουλίνες), τα οποία ήταν αποθηκευμένα σε ψυγεία, σε κουτιά αλλά και στοιβαγμένα στο πάτωμα, προοριζόμενα για εξαγωγή.
Μάλιστα από πολλά αντικαρκινικά φάρμακα είχαν αφαιρεθεί τα κουπόνια, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές. Έτσι διερευνούν εάν κάποια χρεώθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή τα ταμεία επιβαρύνθηκαν με το κόστος τους, χωρίς καν αυτά να φτάσουν ποτέ στους ασφαλισμένους τους.
Εξάλλου μέλη του κυκλώματος είχαν πλαστογραφήσει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, το οποίο έφερε φωτογραφία γυναίκας-µέλους της οργάνωσης. Με το πλαστό αυτό δελτίο σύστησαν εικονική εταιρεία, από την οποία εκδίδονταν τιμολόγια για τα φάρμακα που προορίζονταν για παράνομη εξαγωγή.
Επίσης οι αρχές κατέσχεσαν κι ένα νοικιασμένο Ι.Χ. γεμάτο φάρμακα, τα οποία είχαν συγκεντρώσει οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα και θα τα έστελναν στην Αθήνα, προκειμένου στη συνέχεια να εξαχθούν στο εξωτερικό.
Ειδικότερα για τις παράνομες εισαγωγές φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση από χώρες όπως η Τουρκία, η Ιταλία και η Δανία οι γνωρίζοντες αποκαλύπτουν στην «Μ» ότι το κύκλωμα ήταν «επικίνδυνο και βρόμικο. Δρούσε επί χρόνια, ενώ οι δύο γιατροί και ιδιοκτήτες ιδιωτικής κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είχαν θησαυρίσει στήνοντας βιομηχανία εξωσωματικών και λαδώνοντας τους πάντες».
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» ο ένας εκ των δύο φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης που φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα μαζί με τους δύο γνωστούς γιατρούς είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις δικαστικές αρχές. Ειδικότερα το 2005 είχαν κατηγορηθεί για αθρόα συνταγογράφηση φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, τα οποία μάλιστα τα συνταγογραφούσαν ακόμη και σε… άνδρες, αλλά και σε γυναίκες που ήταν σε μη παραγωγική ηλικία. Τελικώς αθωώθηκαν στο εφετείο, αν κι ο φαρμακοποιός πρωτόδικα είχε καταδικαστεί πειθαρχικά.

ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ξεκαθαρίζει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και οι ποινές σε όσους συμμετέχουν σε κυκλώματα διαφθοράς, παρανομίας και κλοπής στο χώρο του φαρμάκου θα είναι εξοντωτικές. Ήδη από προχθές κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης σχέδιο νόμου που αυστηροποιεί τις ποινές όλων των παραβατικών συμπεριφορών και των εμπλεκόμενων στο χώρο της διακίνησης και εμπορίας του φαρμάκου.
Ειδικότερα για γιατρούς και φαρμακοποιούς προβλέπονται οικονομικά πρόστιμα έως 100.000 ευρώ και οριστική λύση της σύμβασης με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), για φαρμακαποθήκες, φαρμακοβιομηχανίες και κλινικές πρόστιμα έως 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ για διαγνωστικά κέντρα το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα φτάνει και το 20% των τιμολογίων που το καθένα από αυτά υπέβαλε στον ΕΟΠΥΥ το προηγούμενο της απάτης έτος.
«Από μόνες τους οι ποινές, που γίνονται πρωτοφανώς αυστηρές, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την ύπαρξη παρόμοιων φαινομένων παρανομιών στο χώρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλμάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο από τους ελέγχους, που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, προκύπτουν καθημερινά και νέα στοιχεία. Πρόσφατα σε έλεγχο που έγινε σε φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν εκατοντάδες σκευάσματα χωρίς τις ταινίες γνησιότητας και χιλιάδες ταινίες γνησιότητας χωρίς τα κουτιά (πρόκειται για 685 κουτιά χωρίς ταινίες γνησιότητας και 1.500 κουπόνια χωρίς τις αντίστοιχες συσκευασίες).
Εξάλλου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώθηκε χθες από τον κ. Σαλμά για την κατάσχεση φαρμάκων από τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «για τα ονόματα αυτών των φαρμάκων, που είναι πρωτότυπα, έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας. Ορισμένα από αυτά είναι σε έλλειψη από την ελληνική αγορά και έχει απαγορευτεί η εξαγωγή τους. Ο ΕΟΦ ζήτησε ήδη να ελέγξει αρμοδίως από σήμερα τα κατασχεθέντα φάρμακα, προκειμένου να διαπιστώσει εάν εγείρονται θέματα νομιμότητας ως προς την προέλευσή τους και ασφάλειας ως προς την ποιότητά τους».

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ
Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με το κύκλωμα που εμπλέκεται στην παράνομη διακίνηση φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση ζητά από το υπουργείο Υγείας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Ταυτόχρονα ζητεί και από τις διωκτικές αρχές πλήρη και αναλυτική ενημέρωση, προκειμένου να συμβάλει από την πλευρά του στην παραδειγματική τιμωρία και απομόνωση των ελάχιστων φαρμακοποιών που με τη συμπεριφορά τους εκθέτουν το σύνολο του κλάδου. Το ίδιο πρέπει να γίνει με πιθανή εμπλοκή ιατρών ή κέντρων εξωσωματικής. Άλλωστε τα φάρμακα για την εξωσωματική γονιμοποίηση δεν διατίθενται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων αλλά μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
«Πάγια θέση μας είναι η αυστηρή τιμωρία όλων όσοι αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα εμπλέκονται σε δραστηριότητες που βλάπτουν τη δημόσια υγεία, απομυζούν παράνομα δημόσιο χρήμα και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Με αφορμή την αποκάλυψη του κυκλώματος από την αστυνομία ο ΠΦΣ υπενθυμίζει ότι τα φάρμακα χορηγούνται με ασφάλεια μόνο από τα φαρμακεία και όχι μέσω διαδικτύου ή άλλων προσώπων», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Την αμέριστη στήριξή του σε κάθε προσπάθεια πάταξης φαινομένων που δημιουργούν σοβαρές ελλείψεις, στερούν τους έλληνες ασθενείς από τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία τους και διαταράσσουν την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις θεραπείες εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Παράλληλα τονίζει ότι σε μία τόσο κρίσιμη για την υγεία εποχή στη χώρα μας ο ΣΦΕΕ τάσσεται υπέρ της εξυγίανσης της ελληνικής αγοράς από τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές και υπέρ των εντατικών ελέγχων για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων.
«Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει την ενίσχυση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου οι έλεγχοι πιστοποίησης να ενταθούν και οι διαδικασίες να είναι λιγότερο χρονοβόρες. Την ανάγκη αυτή επιτείνει η τρέχουσα συγκυρία, που η λήψη επώδυνων μέτρων συντελεί μεταξύ άλλων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές για τα φάρμακα στη χώρα μας, αφήνοντας πρόσφορο το έδαφος για κερδοσκοπία μέσω των επανεξαγωγών τους σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης», επισημαίνει ο ΣΦΕΕ και χαιρετίζει την κίνηση του υπουργείου Υγείας για αυστηροποίηση των ποινών των παραβατών.
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΠΟΥΚΑ
nikolettabouka@yahoo.gr