Έντονα αντιδρούν οι αγρότες που επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά στο νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση κατά 10% στην έκτακτη εισφορά. Οι επενδυτές διοργανώνουν αύριο το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αίτημα να μην ισχύσει η αύξηση. Επιστολές διαμαρτυρίας στους βουλευτές έστειλε χθες η ΠΑΣΕΓΕΣ και η επιτροπή αγώνα Αγρινίου.
«Είναι πολιτικά απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται οι αγρότες που προχώρησαν στην αδειοδοτική διαδικασία για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών (Φ/Σ) ισχύος μέχρι 100 kW με τα ίδια κριτήρια που αντιμετωπίζονται οι άλλοι επενδυτές στις ΑΠΕ. Η διεκδίκηση εδώ και τρία χρόνια της δυνατότητας κατασκευής και λειτουργίας μικρών Φ/Σ από επαγγελματίες αγρότες είχε, έχει και θα έχει στόχο αποκλειστικά τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της κύριας δραστηριοποίησής τους, που είναι η παραγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων», αναφέρει η ΠΑΣΕΓΕΣ και υποστηρίζει ότι ακόμη και με το σημερινό ύψος της έκτακτης εισφοράς, που είναι στο 30%, το αποτέλεσμα για τους επενδυτές είναι ζημιογόνο.
Δύο χρόνια πριν, σύμφωνα με την επιτροπή αγώνα Αγρινίου, «6.500 αγρότες σε όλη τη χώρα πείστηκαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 100 kW. Τόσο οι διατάξεις του σχετικού νόμου όσο και οι σχετικές παραινέσεις της πολιτικής ηγεσίας δεν είχαν ποτέ σκοπό να μετατρέψουν τους αγρότες σε επιχειρηματίες-επενδυτές». «Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, δυστυχώς, απέτυχε πανηγυρικά, καθώς μόλις περίπου 2.000 κατόρθωσαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του Φ/Σ. Η επιβολή έκτακτης εισφοράς, ύψους 25% με 30% επί του τζίρου κατά περίπτωση, άλλαξε σε σημείο αφανισμού τα χρηματοοικονομικά δεδομένα των εναπομεινάντων αγροτικών φωτοβολταϊκών, οδηγώντας πλήθος οικογενειών στην οικονομική καταστροφή τους», υποστηρίζει η επιτροπή. Με το σχέδιο νόμου που δημοσίευσε πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ και την αύξηση κατά 10% της έκτακτης εισφοράς, λέει η επιτροπή, «δίδεται πλέον η χαριστική βολή στους αγρότες και αντί για συμπληρωματικό εισόδημα φλερτάρουμε πλέον έντονα με τις κατασχέσεις και την αναστολή των υπολοίπων δραστηριοτήτων μας». Το σύνολο των χρημάτων που έδωσαν οι αγρότες, όπως αναφέρεται σε επιστολή προς τους βουλευτές, προέρχονται από δανεισμό, τα επιτόκια του οποίου κυμαίνονται από 9,5% έως 10,5%. Το 50% των εσόδων από τα φωτοβολταϊκά πηγαίνει στην τράπεζα και ένα επιπλέον 40% θα κρατείται από τον ΛΑΓΗΕ. Με το 10% ή 5.500 ευρώ ετησίως που υπολείπεται, οι αγρότες, όπως λένε, καλούνται να καλύψουν έξοδα 15.000 ευρώ, που είναι η συντήρηση και ασφάλιση των εγκαταστάσεων, οι οφειλές προς τους κατασκευαστές του σταθμού που δεν καλύφθηκαν από δάνειο, η εφορία κ.ά.