Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ Έριχναν στον κουβά τις έρευνες


Έρευνα - σκούπα που επικεντρώνεται στον έλεγχο ποινικών ευθυνών επιθεωρητών ΔΟΥ ζήτησε ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης όταν πήρε στα χέρια του πορίσματα, με τα οποία οι ανώτεροι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών στον έλεγχο της υπόθεσης του σκανδάλου των παράνομων επιστροφών έβγαλαν «λάδι» τόσο επίορκους εφοριακούς όσο και τους επιθεωρητές, που είχαν την υποχρέωση να τους ελέγξουν.

 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com


Τέσσερις έρευνες είναι αυτή την περίοδο σε εξέλιξη από τη νεοσύστατη υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και την ασφάλεια Θεσσαλονίκης, μετά τις σχετικές παραγγελίες που έδωσε ο αντεισαγγελέας Εφετών Αργύρης Δημόπουλος προς την εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Όλες οι έρευνες ξεκίνησαν ύστερα από τις καταγγελίες που έκανε πριν ενάμιση χρόνο ο χαρακτηριζόμενος «λογιστής του ΦΠΑ», 60χρονος Νίκος Κασσιμάτης, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί πολυετείς ποινές κάθειρξης, καθώς είναι ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν πως σε όλες τις έρευνες που διατάσσονται οι ελεγκτές δεν βρίσκουν κανένα επιβαρυντικό στοιχείο για συναδέλφους τους.
Ο Κασσιμάτης, παρότι όταν προφυλακίστηκε το 2009 δεν άνοιξε το στόμα του, ενώ είχε υπαναχωρήσει ακόμη και στις καταγγελίες που αφορούσαν την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, έναν χρόνο μετά, με επιστολή του στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Παναγή Γιαννάκη, έδωσε νέες διαστάσεις στην υπόθεση. Κατονόμασε 56 εφοριακούς και 17 επιθεωρητές ΔΟΥ, για τους οποίους ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν επιβαρυντικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται ότι συμμετείχαν στο οικονομικό σκάνδαλο, εισπράττοντας μεγάλα μερίδια από τις παράνομες επιστροφές. Τα συγκεκριμένα ονόματα δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των κατηγορούμενων εφοριακών, ο οποίος συμπληρώνει τις δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για το σκάνδαλο του ΦΠΑ και ήδη έχει οδηγήσει τουλάχιστον επτά υπαλλήλους στις φυλακές.

ΞΑΝΑ ΑΠΗΛΛΑΓΗΣΑΝ
Οι έρευνες, παρότι καθυστέρησαν και λόγω έλλειψης κονδυλίων, οδήγησαν στην απόδοση ευθυνών εφοριακών για εμπλοκή σε παράνομες επιστροφές, χωρίς μέχρι τότε να είχε αναφερθεί πουθενά το όνομά τους. Η υπόθεση όμως είχε και συνέχεια καθώς παρά τις αναφορές για επιθεωρητές, καμία ευθύνη δεν αποδόθηκε. Ύστερα απ’ αυτό, ο έλεγχος της υπόθεσης ανατέθηκε στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, τα μέλη της οποίας διερευνούν εκ νέου τις ευθύνες όλων των επιθεωρητών ΔΥΟ, οι οποίοι απάλλαξαν συναδέλφους τους, ενώ παράλληλα εξετάζονται μέχρι και τα πόθεν έσχες τους.
«Οι επιθεωρητές που κλήθηκαν να διερευνήσουν τις καταγγελίες περιορίστηκαν στις απαντήσεις των ελεγχόμενων συναδέλφων τους, οι οποίοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή. Χωρίς καμία άλλη διερεύνηση τους απάλλαξαν», έλεγαν στη «ΜτΚ» εισαγγελικές πηγές. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο εισαγγελέας ζήτησε να ελεγχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία τόσο των επιθεωρητών όσο και εφοριακών, οι οποίοι έχουν απαλλαγεί από τις έρευνες.

ΟΣΟ ΨΑΧΝΕΙΣ, ΒΡΙΣΚΕΙΣ
Αυτό που προκαλεί πάντως εντύπωση είναι πως οι περισσότερες έρευνες εφοριακών οι οποίες κατέληξαν στον… κουβά, όταν επανήλθαν εξαιτίας της επιμονής των εισαγγελικών αρχών, ανέδειξαν σοβαρές ευθύνες. Συγκεκριμένα, ένας από τους τέσσερις φακέλους, για τον οποίο ζητήθηκε εκ νέου διερεύνηση, βρίσκεται πλέον στα ανακριτικά γραφεία. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος επιθεωρητή, που στο παρελθόν είχε θητεύσει επικεφαλής τμήματος επιστροφών ΦΠΑ.
Επίσης, ακόμη μία υπόθεση ερευνάται από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης και αφορά παράνομες επιστροφές -οι οποίες δεν είχαν αποκαλυφτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια- σε ακόμη δύο ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης.

ΣΔΟΕ Έκαναν πάρτι με τις επιστροφές
Το σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών αποκαλύφτηκε το 2001, όταν έγινε τυχαίος έλεγχος από το ΣΔΟΕ σε εταιρεία - μαϊμού στην ανατολική Θεσσαλονίκη και προέκυψε ότι όλη η εξαγωγική επιχείρηση ήταν ένα γραφείο με ένα τηλέφωνο, αλλά από τους εμφανιζόμενους ιδιοκτήτες του είχαν εισπραχθεί επιστροφές ΦΠΑ δισεκατομμυρίων δραχμών. Από τις έρευνες που συνεχίστηκαν προέκυψε πως είχαν στηθεί δεκάδες παρόμοιες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες με εικονικά τιμολόγια παρουσίαζαν εικονικές ενδοευρωπαϊκές εξαγωγές διαφόρων προϊόντων και εισέπρατταν τεράστια ποσά από την επιστροφή του φόρου, καθώς από την πλευρά των εφοριακών δεν γίνονταν έλεγχοι.
Μέχρι σήμερα δεκάδες υποθέσεις έφτασαν στα ακροατήρια των κακουργιοδικείων Θεσσαλονίκης και εφοριακοί κατέληξαν στις φυλακές, ενώ και ιδιώτες πήραν τον ίδιο δρόμο, αφού ήταν αυτοί οι οποίοι έστησαν τις επιχειρήσεις, ακόμη και χωρίς να φαίνονται, ως υποκρυπτόμενοι. Σε πολλά ακόμη άτομα επιβλήθηκαν πρωτόδικα ποινές φυλάκισης. Ωστόσο, πολλές δικογραφίες βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, ενώ οι έλεγχοι από την πλευρά του ΣΔΟΕ συνεχίζονται και αποκαλύπτονται νέες υποθέσεις, εκτινάσσοντας στα ύψη το ποσό με το οποίο ζημιώθηκε το δημόσιο.
Αποκαλυπτικά είναι όσα λέγονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στις δεκάδες δίκες του σκανδάλου που διεξάγονται στα κακουργιοδικεία της Θεσσαλονίκης. «Πήγαινα στο σπίτι της εφοριακού με μαύρες σακούλες γεμάτες χρήματα. Ήταν μπαταριές από 50 και 60 εκατομμύρια δραχμές», είχε υποστηρίξει απολογούμενος ο 60χρονος λογιστής, ο οποίος από τις δικαστικές αρχές χαρακτηρίστηκε ιθύνων νους του σκανδάλου των παράνομων επιστροφών.