Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Γαϊτανάκι χωρίς τέλος για τη διαθεσιμότητα


Ατελείωτο είναι το... γαϊτανάκι γύρω από το ζήτημα της διαθεσιμότητας, με την κυβέρνηση να... καίγεται να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα το αργότερο έως την Τετάρτη, πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για τη Σύνοδο Κορυφής.

Χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα και των συνεργατών του με τους επικεφαλής της τρόικας, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή, παρότι στελέχη του οικονομικού επιτελείου μιλούσαν για «σχετική πρόοδο». Με αυτό το δεδομένο σήμερα κλιμάκιο της τρόικας επισκέπτεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να εξεταστούν τα πρώτα στοιχεία για τη διαθεσιμότητα. Είναι δε πιθανό να υπάρξει μέσα στην ημέρα νέο ραντεβού του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.
Η κατάσταση στο Δημόσιο και οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στα ζητήματα της διαθεσιμότητας, της αξιολόγησης και των επίορκων παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος θα συναντηθεί το αργότερο αύριο με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, εκτιμά ότι θα μπορέσει να τους παρουσιάσει, ο ίδιος πλέον, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο, η οποία θα ξεκινήσει αμέσως και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση του Δημοσίου. Ο πρωθυπουργός θα δεσμευθεί ότι τα πρώτα απτά αποτελέσματα θα φανούν τον Ιούνιο, οπότε και η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Οπως τόνισε χθες παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «υπάρχουν κάποια στοιχεία από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης» τα οποία η τρόικα θεωρεί ως «μια βάση συζήτησης». Πλέον, προσέθεσε, πρέπει «να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τις επόμενες δύο ημέρες, για να αρχίσουν να κλείνουν κεφάλαια το συντομότερο δυνατόν», πριν αναχωρήσουν οι κ. Αντ. Σαμαράς και Γ. Στουρνάρας για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχουν στις διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθούν λύσεις για τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για τα «κόκκινα δάνεια», και προσθέτουν ότι μπορεί οι αποφάσεις που θα υπάρξουν να μην καλύπτουν 100% τις ελληνικές θέσεις, αλλά θα είναι σχετικά κοντά. Τα ίδια πρόσωπα παραπέμπουν άλλωστε και στη δήλωση που έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Γ. Στουρνάρας, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό δεν έδωσε την εικόνα της «εμπλοκής», λέγοντας ότι «λύσεις υπάρχουν πάντα και αυτές αναζητεί η κυβέρνηση».
Το κλίμα
Ωστόσο, το κλίμα αυτής της συγκρατημένης αισιοδοξίας δεν υπάρχει σε άλλα ζητήματα, τα οποία η Αθήνα έχει θέσει, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν συζητεί κάτι τέτοιο σε αυτήν τη φάση και το μόνο που φαίνεται να «παίρνει» η κυβέρνηση είναι η δέσμευση να επανεξεταστούν αυτά τα αιτήματα το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας σε αυτά τα δύο πεδία και κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνάντησής του με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας, και σίγουρα πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες το απόγευμα της Τετάρτης, είναι πιθανόν να συγκληθεί νέα σύσκεψη κορυφής, όπου οι κ. Σαμαράς Βενιζέλος και Κουβέλης θα αξιολογήσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων και θα θέσουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.
Γιάννης Σαραντάκος - Κώστας Τσαχάκης