Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Καρατάσιου: Απαγόρευσε την είσοδο πολιτών ο στρατός


Την απαγόρευση της εισόδου πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων στο στρατόπεδο Καρατάσιου, όπου δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, επέβαλε το Γ’ Σώμα Στρατού, προκαλώντας την αντίδραση των κοινωνικών ομάδων.


Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου και κινήσεις πολιτών είναι αποφασισμένοι να καταθέσουν μήνυση σε βάρος του στρατού για τον αποκλεισμό τους από έναν δημόσιο χώρο.

Η ομάδα αστικών και περιαστικών καλλιεργειών, που τα τελευταία δύο χρόνια καλλιεργεί εποχικά φυτά και βότανα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, καταγγέλλει ότι μέλη της ομάδας πήγαν την Κυριακή στο στρατόπεδο και διαπίστωσαν ότι μπήκε κλειδαριά στην κεντρική πύλη. «Καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως μία προσπάθεια του στρατού να ιδιοποιηθεί έναν από τους τελευταίους δημόσιους χώρους πρασίνου στη Θεσσαλονίκη. Η ενέργεια είναι παντελώς αυθαίρετη, καθώς ο στρατός δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο χώρο, αφού αποσύρθηκε από το 2003», αναφέρει η ομάδα. «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Στο στρατόπεδο υπάρχει και περιβαλλοντικό πάρκο, όπου εκπαιδεύονται μαθητές γυμνασίων και γίνεται σειρά δράσεων. Στην αρχή ο στρατός έβαζε τα τανκ, για να μας εκφοβίσει, και τώρα τοποθέτησε κλειδαριά», τονίζει στη «Μ» ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου Σάκης Λαζαρίδης. «Ο στρατός ζήτησε από την αστυνομία να προσαγάγει κάθε πολίτη που επιχειρεί να μπει στο στρατόπεδο. Θα καταθέσουμε μήνυση σε βάρος του Γ’ ΣΣ. Δεν μπορεί να απαγορεύσει τις δραστηριότητες τόσων ομάδων», σημειώνει ο δικηγόρος Παναγιώτης Λογκινίδης.
Η έκταση των 689 στρμ. του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα και με τελευταία δικαστική απόφαση. Η χρήση του είχε παραχωρηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις ανάγκες εγκατάστασης στρατευμάτων. Το 2002 αποχώρησαν οι στρατιωτικές μονάδες, ενώ το 2006 παραχωρήθηκε στον πρώην δήμο Πολίχνης έκταση 120,4 στρμ. Ο δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση και έκανε παρεμβάσεις, διαμόρφωσε γήπεδα, αναψυκτήριο, πάρκο με χλοοτάπητα, ανακαίνισε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Στην παραχωρηθείσα έκταση δημιουργήθηκε ένας κήπος από την Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης σε συνεργασία με τον πρώην δήμο Πολίχνης και το ΕΘΙΑΓΕ, που χρησιμοποιείται από τοπικούς φορείς κυρίως για εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Στέλεχος του Γ’ ΣΣ υποστήριξε στη «Μ» ότι η χρήση του στρατοπέδου ανήκει στο στρατό, μέχρι να υπάρξει απόφαση παραχώρησης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και πως η κλειδαριά τοποθετήθηκε για λόγους ασφαλείας, για να μην μπαίνουν πολίτες, την ώρα που γίνονται ασκήσεις ή αναπτύσσονται άλλες στρατιωτικές δραστηριότητες.