ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΟΜΟΦΩΝΑ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
Νέα πραγματικότητα διαμορφώνει η απόρριψη από την κυπριακή Βουλή της πρότασης για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Η Λευκωσία αποδύεται σε δραματική προσπάθεια, ώστε να εξασφαλίσει τη δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους εταίρους και να παρακάμψει τους υφάλους της άτακτης χρεοκοπίας. Περιορισμένα είναι τα περιθώρια επιλογών που διαθέτουν οι Βρυξέλλες για τη διαχείριση της κρίσης.
Σε έναν αγώνα δρόμου για τη διαμόρφωση Σχεδίου Β, για τη διαχείριση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνει η απόρριψη της πρότασης για «κούρεμα» των καταθέσεων, αποδύεται η Λευκωσία, καθώς τα ταμειακά αποθέματα εξαντλούνται και το «εμπόδιο» των 5,8 δισ. ευρώ συνεχίζει να χωρίζει την Κύπρο από το Μνημόνιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.
Η «μάχη» για το «κούρεμα» των καταθέσεων αποπροσανατόλισε από την ουσία του προβλήματος, που είναι η προσπάθεια της Κύπρου να εξασφαλίσει τη δανειακή σύμβαση με τους εταίρους και την τρόικα, ώστε να αποφύγει τη στάση πληρωμών και την άτακτη χρεοκοπία στην οποία την οδηγεί τόσο η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος (λόγω και του ελληνικού PSI) όσο και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Σε ιδιαίτερα λεπτή θέση βρίσκεται όμως και η ηγεσία της Ευρωζώνης, καθώς χωρίς να μπορεί να αμφισβητήσει την απόφαση ενός ανώτατου θεσμικού οργάνου κράτους-μέλους όπως είναι η κυπριακή Βουλή, έχει περιορισμένες επιλογές για τη διαχείριση της κρίσης που δημιουργείται με επίκεντρο την Κύπρο.
Η σαφής, αλλά εντός ορίων αντίδραση της Ευρωζώνης στην απόφαση της κυπριακής Βουλής είναι ενδεικτική της αμηχανίας που υπάρχει μπροστά στο ενδεχόμενο να πρέπει οι χώρες του κοινού νομίσματος να επιβιώσουν σε αχαρτογράφητες περιοχές, έχοντας ως εταίρο μια χώρα στον προθάλαμο του Μνημονίου, με μη βιώσιμο χρέος, όπου οι τράπεζές της παραμένουν κλειστές τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες, με προοπτική διακοπής λειτουργίας τους συνολικά για δέκα ημέρες (έως 26 Μαρτίου).
Η πιθανολογούμενη απόφαση για διακοπή της ρευστότητας των κυπριακών τραπεζών είναι εύκολη ως απειλή, αλλά αρκετά πιο δύσκολη ως επιλογή όχι μόνο λόγω της διαδικασίας (απαιτείται πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΚΤ), αλλά κυρίως λόγω των απροβλέπτων συνεπειών που θα έχει η άτακτη χρεοκοπία μιας χώρας της Ευρωζώνης.
Η μεν Ευρωζώνη πάντως εμφανίζεται να μη βιάζεται, η δε Κύπρος να αναζητά εναγωνίως οδό διαφυγής και σωτηρίας, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
Η Κύπρος στρέφεται, όπως ήταν αναμενόμενο, στη Μόσχα, ελπίζοντας ότι παρά το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών με την επιλογή της κυβέρνησης Αναστασιάδη να συμπράξει στην απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων, θα αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και θα προκληθεί και πάλι το επενδυτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας.
Προσφέροντας τράπεζες όπως η Λαϊκή, συμμετοχή στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ, λιμενικές διευκολύνσεις και συνέχιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η κυπριακή κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορέσει να δελεάσει τη Μόσχα και να εξασφαλίσει τους πόρους εκείνους που είναι αναγκαίοι για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους, που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφωνία επί του Μνημονίου.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής έφτασε χθες βράδυ στη Μόσχα με στόχο να πείσει τον ομόλογό του Αντον Σιλουάνοφ ότι η Κύπρος παραμένει αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας και ότι παρά την «κρίση των καταθέσεων» μπορούν να βρεθούν τομείς συνεργασίας που και αποδοτικοί θα είναι για τη Μόσχα και θα θωρακίσουν το σύστημα των ρωσικών καταθέσεων στο νησί.
Ο πρόεδρος Πούτιν σήκωσε τελικά το τηλέφωνο, έπειτα από αρκετές ημέρες αναζήτησης, στον Ν. Αναστασιάδη, με τον όποιο συζήτησαν τις κρίσιμες πτυχές των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Πούτιν στο αίτημα για επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στη Μόσχα παρέπεμψε στα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει στη ρωσική πρωτεύουσα ο κ. Σαρρής.
Οι άλλες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης δεν είναι παρά ο εσωτερικός δανεισμός με την αξιοποίηση - δέσμευση των αποθεματικών των ταμείων πρόνοιας, που όμως θα δημιουργούσαν πρόσθετα προβλήματα, καθώς πρακτικά θα έπρεπε να αναζητηθούν νέοι πόροι για συντάξεις, επιδόματα και κοινωνική πολιτική.
Η χθεσινή απόφαση της κυπριακής Βουλής δεν ήταν απόφαση απόρριψης του Μνημονίου, αλλά απόρριψης μιας επικίνδυνης και μη θεσμικής πρόβλεψης για εξεύρεση πόρων μέσω του «κουρέματος» των καταθέσεων, ακόμη και των εγγυημένων κάτω των 100 χιλ. ευρώ. Ομως μετά την απόφαση αυτή απομένει το πρόβλημα του «χρηματοδοτικού κενού» των σχεδόν 6 δισ. ευρώ για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, που αποτελεί πλέον και τη «θηλιά» στον λαιμό της κυπριακής οικονομίας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ
Αεροπλάνο με 1 εκατ. ευρώ
Αεροπλάνο με 1 εκατ. ευρώ
Ενα αεροπλάνο φορτωμένο με 1 εκατ. ευρώ για τους Βρετανούς στρατιώτες, για την περίπτωση που σταματήσουν να λειτουργούν τα ATMs, έστειλε χθες στην Κύπρο η βρετανική κυβέρνηση. Το βρετανικό υπ. Αμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «μία πτήση της RAF αναχώρησε το απόγευμα μεταφέροντας ένα εκατομμύριο ευρώ για κάθε ενδεχόμενο, ώστε να χορηγηθούν στο στρατιωτικό προσωπικό και στις οικογένειές τους που έχουν να πληρώσουν δάνεια, εφόσον σταματήσουν να λειτουργούν τα ΑΤΜs».
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ