Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Κρέας αλόγου στα συσσίτια;


Έντονο προβληματισμό σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγονται από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες Θεσσαλονίκης στα τρόφιμα με τα οποία σιτίζονται τόσο οι άποροι και οι άστεγοι της πόλης όσο και τα παιδιά των δημοτικών παιδικών σταθμών προκάλεσε ο εντοπισμός κρέατος αλόγου σε προϊόντα προμηθευτών του δήμου.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Ο εντοπισμός DNA αλόγου σε προϊόν εταιρείας που ανέλαβε τα συσσίτια του δήμου προκάλεσε την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Μάτη, επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη». Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εντόπισε κρέας αλόγου μεταξύ άλλων και στα «κεφτεδάκια Ναπολιτέν κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2 Kg», με ημερομηνία παραγωγής 6/2/2013 και λήξης 6/2/2014 που παράγονται από την εταιρεία «Special Εδέσματα Α.Ε.» (14ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας). Στα θετικά δείγματα πραγματοποιείται εργαστηριακή ανάλυση για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη, η οποία δεν επιτρέπεται στη διατροφική αλυσίδα. Η αναφερόμενη εταιρεία, μετά από διαγωνισμό, ανέλαβε την προμήθεια παροχής συσσιτίου σε άπορους, άστεγους, πρόσφυγες και άλλες ευπαθείς ομάδες (απόφαση 1293/12-7-2012 Οικονομικής Επιτροπής). Η συνολική δαπάνη ορίστηκε στις 238.802,65 ευρώ και η εταιρεία οφείλει να προμηθεύσει τον δήμο με 87.850 γεύματα (350 άτομα x 251 ημέρες x 2,19 ευρώ ανά γεύμα).
«Έθεσα ερωτήματα στον δήμο την Παρασκευή, αλλά μέχρι σήμερα δεν έλαβα απάντηση. Δημοσιοποίησα το θέμα ρωτώντας τη διοίκηση του δήμου πόσες μερίδες κεφτεδάκια διατέθηκαν στα συσσίτια των απόρων και αν έχει ενημερωθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους για το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί φαινυλοβουταζόνη στα συγκεκριμένα δείγματα», αναφέρει στη «Μ» ο Χρήστος Μάτης. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι η εταιρεία «Special Εδέσματα Α.Ε.» το καλοκαίρι του 2012 είχε διαθέσει ένα μέρος της αμοιβής της από τη συγκεκριμένη ανάθεση για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχε έναντι του δήμου το Maison Crystal (το οποίο φέρεται να έχει τον ίδιο ιδιοκτήτη με την εταιρεία). Έκτοτε, η εταιρεία «Special Εδέσματα Α.Ε.» δεν πληρωνόταν τακτικά για τις υπηρεσίες που προσέφερε.
Η αρμόδια για τα συσσίτια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα σε επικοινωνία της «Μ» απάντησε με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης μόλις πληροφορήθηκε από την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ περί των θετικών δειγμάτων, επικοινώνησε με την εταιρία ‘Special Εδέσματα Α.Ε.’. Η παραπάνω εταιρεία, με το από 19/3/2013 έγγραφό της, βεβαιώνει ότι δεν προμηθεύει με το συγκεκριμένο προϊόν τον δήμο και ως εκ τούτου δεν έχουν διατεθεί κεφτεδάκια με κρέας αλόγου στα συσσίτια του δήμου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, η εταιρεία διευκρινίζει ότι ‘όσον αφορά στη συνεργασία της επιχείρησής μας με τον δήμο Θεσσαλονίκης, ουδέποτε διαθέσαμε σε αυτόν κατεψυγμένα φαγητά ή το συγκεκριμένο είδος φαγητού (κεφτεδάκια Ναπολιτέν) καθώς η μεταξύ μας σύμβαση αφορά αποκλειστικά και μόνο σε θερμά φαγητά τα οποία παράγονται αποκλειστικά από νωπή πρώτη ύλη (κιμάς) και διατίθενται αυθημερόν, και όχι κατεψυγμένα προϊόντα’».
«Η συγκεκριμένη απάντηση δεν είναι του δήμου αλλά της εταιρείας. Εγώ ρώτησα τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία δεν απαντά και λειτουργεί ως γραφείο Τύπου της εταιρείας. Υπηρεσίες που να βεβαιώνουν όσα λέει η εταιρεία έχει ο δήμος ή όχι;», ανταπαντά ο κ. Μάτης. Η αρμόδια αντιδήμαρχος πάντως φάνηκε ότι δεν είχε διάθεση να απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα της «Μ».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Η ανησυχία για την ποιότητα των τροφίμων από προμηθευτές του δήμου Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, προκλήθηκε από την προηγούμενη Παρασκευή (8/3/2013), όταν ανακοινώθηκε από τον ΕΦΕΤ ότι εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε τέσσερα ακόμη δείγματα ελληνικών προϊόντων. Επρόκειτο για προϊόντα που βρέθηκαν στις αποθήκες της εταιρείας «Χούτος Catering ΑΕ» και παράγονταν από την εταιρεία «T&T Foods Α.Ε.». Η εταιρεία «Χούτος», όπως αναφέρει και στην επίσημη ιστοσελίδα της, «έχει αναλάβει και τη μαζική εστίαση σε πανεπιστήμια, την τροφοδοσία των κατά τόπους φοιτητικών λεσχών ΑΠΘ, Μουσικά σχολεία Θεσσαλονίκης, Βόλου, Κομοτηνής και Λάρισας, Βρεφονηπιακοί σταθμοί Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμου Καλαμαριάς, Δήμου Πυλαίας, Νοσοκομειακά Ιδρύματα (Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Νοσοκομείο Κατερίνης, Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης), Πυροσβεστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, Hellexpo Δ.Ε.Θ, Στρατιωτική Λέσχη (ΣΑΣΣ)».
Η εταιρεία Χούτος Catering απάντησε ότι «προμηθεύτηκε νόμιμα από την εταιρεία Τ&Τ Foods ΑΕ με έδρα το Λάκκωμα Χαλκιδικής, που τηρεί όλες τις προδιαγραφές ISO και σύστημα ιχνηλασιμότητας, προϊόντα κρέατος για τα οποία υπήρξε ανίχνευση DΝΑ αλόγου. Συγκεκριμένα η προμηθεύτρια εταιρεία μας ειδοποίησε προ τριημέρου να δεσμεύσουμε τις επίμαχες παρτίδες τις οποίες η ίδια ανακάλεσε και ήδη βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της ανάκλησής τους. «Λειτουργήσαμε καλόπιστα και με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ενώ η προμηθεύτριά μας διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται στη διαδικασία επανεξέτασης των δειγμάτων», υποστηρίζει η εταιρεία.