Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ανάσα για τους καπνοπαραγωγούς η τριετής συμφωνία με μεγάλη καπνοβιομηχανία


Το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών για την επόμενη τριετία θα απορροφά ο πολυεθνικός γίγαντας Philip Morris, στο πλαίσιο επικείμενης συμφωνίας-μαμούθ την οποία προανήγγειλε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης, από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η συμφωνία οριστικοποιήθηκε προχθές και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και αγροτική παραγωγή, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σε 7 με 10 μέρες.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος των εξαγωγέων της Β. Ελλάδος, Δ. Λακασάς, πρότεινε τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντας εξοργιστικό να μην υπάρχει ένας τέτοιος φορέας σε έναν κλάδο με ετήσια αξία παραγωγής 10 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Σμύρνης, όπως είπε, έχει τζίρο 4 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Στηλιτεύοντας την απίστευτη ελληνική γραφειοκρατία και σε αυτόν τον κλάδο, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η πορτοκαλάδα με το ανθρακικό υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και ο φυσικός χυμός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ο Ν. Ευθυμιάδης, πρόεδρος του Redestos Agrotechnology Group, επισήμανε πως η αγροτική παραγωγή χρειάζεται να κατευθυνθεί περισσότερο προς τη συμβολαιακή παραγωγή και στην εξωστρέφεια ως στρατηγική επιλογή. «Οι συνολικές εισροές κοινοτικών κονδυλίων έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, χωρίς να αλλάξουν σημαντικά τη δομή της αγροτικής οικονομίας», σημείωσε.
Χαμηλή παραγωγικότητα στον εγχώριο αγροτικό τομέα διαπιστώνει ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ. Μίλησε ακόμη για διοικητικές αδυναμίες, ενώ επισήμανε πως χρειάζεται βελτίωση στο σύστημα ελέγχου πληρωμών - επιδοτήσεων για να μη χάνει χρήματα η Ελλάδα, όπως είπε.
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης μακροπρόθεσμου προγράμματος για την αγροτική περιοχή, στάθηκε στην ανάγκη εξαγωγικού προσανατολισμού των αγροτικών προϊόντων, ενώ αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς ζήτησε τη μείωση της γραφειοκρατίας στην επεξεργασία και παραγωγή τροφίμων, γιατί, όπως είπε, βαρύνει όλη την αλυσίδα.
Επιδότηση
Από το ίδιο βήμα, ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε πως συζητιέται με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η επιδότηση της απασχόλησης και των ασφαλιστικών εισφορών στον αγροτικό τομέα για τους εποχιακά εργαζόμενους και θα προωθηθεί η υπογραφή σχετικού Μνημονίου ανάμεσα στα δύο υπουργεία.
Με αιχμές για ορισμένες πρακτικές στον αγροτικό τομέα και μηνύματα για την ακρίβεια, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς επισήμανε χαρακτηριστικά πως «οι επιδοτήσεις είναι καλοδεχούμενες, αλλά ο παραγωγός δεν μπορεί να μετατρέπεται σε ερευνητή επιδοτήσεων και εσχάτως σε επενδυτή φωτοβολταϊκών».
Παρατήρησε πως η χώρα έχει το 3ο υψηλότερο κόστος πανευρωπαϊκά στην παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος και το 2ο υψηλότερο κόστος στα μαλακά σιτάρια-κριθάρι και προσέθεσε: «Οι τιμές παραγωγού δεν σημαίνουν βέβαια ευημερία, αλλά ένα πλήρες γέμισμα με καύσιμα σε ένα τρακτέρ μπορεί να κοστίζει όσο ένα στρέμμα σε κάποιες περιοχές της χώρας».
"Εθνος"