Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ «Ράμπο» στη μάχη κατά του παρεμπορίου


Συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων που το στηρίζουν είναι αποφασισμένη να καταβάλει η κυβέρνηση. Με στόχο να ανασάνει ο εμπορικός κόσμος που συνεχίζει να μετρά λουκέτα και τα κέντρα των πόλεων να πάψουν να θυμίζουν «παζάρια Ανατολής», επιστρατεύονται δημοτική αστυνομία, ΣΔΟΕ, τελωνεία, ΕΦΕΤ, οργανισμοί λαϊκών αγορών, λιμενικές αρχές και φορείς της αγοράς, που θα αποτελέσουν τους διώκτες του παρεμπορίου.

 Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: στη δημιουργία Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών από τις κατά τόπους περιφέρειες της χώρας και στην ενεργοποίηση του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ). Η δράση θα αναπτυχθεί άμεσα, καθώς -σύμφωνα με στοιχεία των επιμελητηρίων- στην Ελλάδα ο τζίρος του παρεμπορίου φτάνει ετησίως τα 69 δισ. ευρώ, ενώ το κράτος χάνει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ τον χρόνο από τη μη απόδοση του ΦΠΑ.
Το σχέδιο, όπως ανακοίνωσε στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Στέφανος Κομνηνός, θα τεθεί σε εφαρμογή από τον προσεχή Μάρτιο, με τη συμμετοχή των δημοτικών αστυνομικών, που θα έχουν πλέον την εξουσία του ΣΔΟΕ και των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών. Παράλληλα, με τη λειτουργία του ΣΥΚΑΠ, το οποίο θα περάσει τις επόμενες μέρες προς έγκριση από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, θα καταγραφούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την επιχείρηση πάταξης του παρεμπορίου και θα γνωστοποιηθούν οι γεωγραφικές ζώνες που θα παρακολουθούνται ανά την Ελλάδα. Τα σημεία αυτά είναι οι πύλες εισόδου της χώρας, όπως τα μεγάλα λιμάνια, όπου σταθμεύουν κοντέινερ με παράνομα προϊόντα από ασιατικές αγορές, αλλά και το φυλάκιο του Έβρου. «Στη μάχη αυτή για να ελεγχθεί το φαινόμενο, να σταματήσει η αιμορραγία του τζίρου από το στεγασμένο εμπόριο αλλά και το κράτος να έχει έσοδα, στρατεύονται για πρώτη φορά λιμενικές αρχές, Δημοτική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, φορείς της αγοράς όπως τα επιμελητήρια κ.ά.», τόνισε ο κ. Κομνηνός. Πρόσθεσε δε πως τα προηγούμενα χρόνια διαπότιζε τη λογική όλων η αντίληψη που ήθελε να στηρίζουμε τον πλανόδιο και τον φτωχό μικροπωλητή, αγοράζοντας απομιμητικά προϊόντα. «Πλέον στην Ελλάδα του 2013 αυτό είναι καταστροφικό, γιατί έχουμε βάλει το στοίχημα της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας και πρέπει να το κερδίσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Bonus» στους ελεγκτές
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, επικεφαλής της όλης επιχείρησης θα είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ συντονιστής τίθενται το ΣΥΚΑΠ, το οποίο θα συνεργάζεται καθημερινά με τα περιφερειακά κλιμάκια ελέγχου των λαϊκών αγορών και τις εμπλεκόμενες αρχές. Μάλιστα οι υπάλληλοι που θα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αυτές θα ανταμείβονται με «bonus» 40 ευρώ σε κάθε εξόρμηση, ενώ βάσει του προγράμματος οι έξοδοι θα είναι πέντε τον μήνα, προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι να εξασφαλίζουν συνολικά 200 ευρώ στον μισθό τους.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, τα χρήματα αυτά θα εξασφαλιστούν από την επιβολή προστίμων σε όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο του παρεμπορίου και από την οικονομική αρωγή των επιμελητηρίων. «Η ανοχή μας στο φαινόμενο του παρεμπορίου, που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, είναι πλέον μηδενική», υπογράμμισε ο ίδιος, για να προσθέσει ότι ήδη τα πρώτα περιφερειακά κλιμάκια που συγκροτήθηκαν ανά την Ελλάδα έδωσαν σημαντικά αποτελέσματα, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Πειραιά, που κατόρθωσε να καθαρίσει την περιοχή του με τη βοήθεια της δημοτικής του αστυνομίας, των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και τη συνεργασία των επιμελητηρίων.
Τη δέσμευση ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν με τις υπηρεσίες της για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του παρεμπορίου ανέλαβε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. «Το παρεμπόριο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις», τόνισε ο περιφερειάρχης, ενώ με δεδομένο ότι αρμόδιοι είναι οι δήμοι, είπε ότι πολλοί δυστυχώς είναι αυτοί που ολιγωρούν. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και είμαστε αποφασισμένοι να περιορίσουμε το φαινόμενο», σημείωσε.
Ο ίδιος μάλιστα, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια των εκπροσώπων της αγοράς για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, εξήρε την προσπάθεια που καταβάλλει ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών για τον εκσυγχρονισμό τους, λέγοντας ότι τον τελευταίο χρόνο η διοίκησή του παράγει σημαντικό έργο.

«Παζάρια Ανατολής» οι πόλεις
Στα νέα του καθήκοντα, ως επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Μπουλούκος, αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ, ο οποίος μιλώντας στη σύσκεψη τόνισε ότι το ΣΥΚΑΠ θα λειτουργήσει ως εργαλείο για την πάταξη του φαινομένου. Για να γίνει αυτό όμως, όπως είπε, θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά τα κλιμάκια ελέγχου των αγορών και να συνεργαστούν οι τοπικοί φορείς. «Κάποτε όλοι μας στηρίξαμε τους πλανόδιους, αλλά σήμερα είναι καιρός να γυρίσουμε την πλάτη στο παρεμπόριο», υπογράμμισε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι το ΣΥΚΑΠ θα ζητήσει άμεσα από τις κατά τόπους περιοχές της χώρας την καταγραφή του παρεμπορίου και τη διακίνηση των προϊόντων. «Θέλουμε σε τοπικό επίπεδο την καταγραφή του φαινομένου, γιατί η εικόνα που έχουμε είναι ότι τα κέντρα των πόλεων έχουν μετατραπεί σε παζάρια Ανατολής», σχολίασε ο κ. Μπουλούκος.
Tόνισε ακόμα την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα καθετοποιημένο σύστημα ελέγχου και αντιμετώπισης του παρεμπορίου με τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με κεντρικό ρόλο των περιφερειών, οι οποίες θα κατευθύνουν και θα συντονίζουν τα κλιμάκια ελέγχου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος 3982/2012 για την αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος.

Τι λένε οι φορείς της αγοράς
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
«Σε γη της επαγγελίας τείνει να εξελιχθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης για το παρεμπόριο, που λειτουργεί σε βάρος του στεγασμένου εμπορίου και κλείνει δεκάδες καταστήματα. Η διοίκηση Μπουτάρη στάθηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει το φαινόμενο»

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
«Εύχομαι να γίνει μια νέα αρχή από το κράτος και τους φορείς. Τα προϊόντα του παρεμπορίου δεν είναι μόνο τα cd των Νιγηριανών και τα κασελάκια των Κινέζων. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και θα πρέπει το παρεμπόριο, που αποτελεί οργανωμένο έγκλημα, να σταματήσει»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
«Δεν έχω πειστεί από το εγχείρημα της κυβέρνησης και δεν νομίζω ότι είναι εφικτό να πολεμηθεί το παρεμπόριο. Πρόβλημα δημιουργούν και οι υφιστάμενες λαϊκές αγορές, αλλά και οι νέες που δημιουργούνται με ευθύνη του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΠΟΥ, πρόεδρος του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης
«Κακώς στοχεύονται ως υπεύθυνες για την ανάπτυξη του παρεμπορίου οι λαϊκές αγορές. Δεν ευθύνονται αυτές αλλά η έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο Οργανισμός με τη σειρά του συμβάλλει στην αναδιοργάνωσή τους και στη βελτίωση των υποδομών τους».

ΚΑΛΥΨΩ ΓΟΥΛΑ, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεσσαλονίκης
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει συμβάλει στην πάταξη του φαινομένου, αλλά δυστυχώς δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο αυτό το πρόβλημα μέσω της δημοτικής του αστυνομίας. Είναι ανέφικτο και εξόχως ρομαντικό να πιστεύουμε ότι με 80 δημοτικούς αστυνομικούς, που είναι επιφορτισμένοι με πολλές αρμοδιότητες, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εκτός όμως από τους ελέγχους στην αγορά, θα πρέπει τα κλιμάκια να ελέγξουν και τις αποθήκες με παράνομα εμπορεύματα».