Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Έρχεται λασποβροχή από την Αφρική


Οι νοτιάδες που πνέουν στη χώρα μας εκτός από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έφεραν και... χρώμα από την Αφρική.

 Της Μαριάνας Ε. Παπαδάκη
Όπως εξηγεί στη «Μ» ο διδάκτωρ μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» Μιχάλης Σιούτας, «εξαιτίας των ισχυρών νοτιάδων που πνέουν σε όλο το ύψος της ατμόσφαιρας έχουμε μεταφορά αφρικανικής σκόνης από την περιοχή της Λιβύης προς τη χώρα μας. Το φαινόμενο επηρεάζει κυρίως τη Δυτική και τη Νότια Ελλάδα καθώς και την περιοχή του Αιγαίου.

 Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα θα επηρεαστούν κυρίως η Δυτική Μακεδονία, η Πιερία και οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην Κεντρική Μακεδονία η συγκέντρωση των σωματιδίων σκόνης προβλέπεται να είναι μέτριας έντασης. Η αφρικανική σκόνη αναμένεται να επηρεάσει όλη τη Βαλκανική, την Ανατολική Μεσόγειο, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή». Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τις νυχτερινές ώρες το φαινόμενο είναι εντονότερο λόγω της επιπλέον συσσώρευσης των αιωρημάτων των σωματιδίων (ρύπων) που προέρχονται από την καύση των ξύλων στα τζάκια.


Οδηγίες από το υπουργείο Υγείας
Οι ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι που επικρατούν μεταφέρουν δισεκατομμύρια αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το φαινόμενο δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, όσοι πάσχουν από αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα καλό είναι να προφυλαχθούν.
Την προσοχή των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού εφιστά το υπουργείο Υγείας, με αφορμή τις χθεσινές υψηλές τιμές μετρήσεων αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον και να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους ελεύθερους από πηγές σωματιδίων. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και στα παιδιά, να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.



Έγχρωμη βροχή
«Από σήμερα το βράδυ και αύριο Πέμπτη θα σημειωθούν έγχρωμες βροχές (λασποβροχές) λόγω της περιεκτικότητας κόκκων άμμου στο βρόχινο νερό», λέει ο δρ μετεωρολόγος Μ. Σιούτας. Όπως διευκρινίζει, «η αιωρούμενη σκόνη παρασυρόμενη από τη βροχή αναμένεται σε αρκετές περιοχές της χώρας να μας δώσει το φαινόμενο της έγχρωμης βροχής ή λασποβροχής. Η μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική αρχίζει κάθε χρόνο γύρω στον Μάρτιο, ενώ έχουμε περιστατικά μεταφοράς σκόνης με τη μορφή λασποβροχής μέχρι και το τέλος Μαΐου. Ωστόσο ποσότητες σκόνης από τη Βόρεια Αφρική έχουν εντοπιστεί αρκετές φορές ακόμη και στην Αυστρία ή και στις σκανδιναβικές χώρες. Ισχυρά επεισόδια σημειώθηκαν στο παρελθόν, και πιο συγκεκριμένα στις 17 Απριλίου 2005, όταν πάνω από τη Μεσόγειο μεταφέρθηκαν μεγάλες ποσότητες σκόνης προκαλώντας ένα κίτρινο σύννεφο, με αποτέλεσμα τότε η μείωση της ορατότητας να προκαλέσει καθυστέρηση πτήσεων και θαλάσσιων μεταφορών», θυμίζει ο κ. Σιούτας.