Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ Νέο μπλόκο από τους αγρότες της Θεσσαλονίκης


Ακόμη ένα μπλόκο προστέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη από αγρότες των ανατολικών περιοχών και της Επανομής, που παρέταξαν τα τρακτέρ τους στις άκρες του δρόμου προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια».


 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Οι αγρότες ξεκίνησαν με 85 τρακτέρ το μεσημέρι από τις περιοχές τους και όταν έφθασαν στον κόμβο δημιουργήθηκε αντιπαράθεση με αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, οι οποίες τους ζήτησαν να σταθμεύσουν τα οχήματα μόνο στη μία πλευρά του δρόμου. Έπειτα από διαπραγμάτευση, κατέλαβαν και τις δύο άκρες, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία. Εκπρόσωποί τους δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό δρόμων πριν από τη συνάντηση που θα επιδιώξουν να έχουν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που επισκέπτεται από αύριο τη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της έκθεσης Zootechia. Στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της δυτικής Θεσσαλονίκης και της Πέλλας, ενώ ένα τρίτο μπλόκο έχει στηθεί στην πλατεία της Χαλάστρας.
Στην Ημαθία οι αγρότες, εκτός από το μπλόκο που έχουν στημένο εδώ και δυο εβδομάδες στον κόμβο της Κουλούρας, προχώρησαν χθες σε μια κίνηση προσέγγισης άλλων επαγγελματικών τάξεων. Εκπρόσωποί τους μετέβησαν στο κέντρο της Βέροιας και μοίρασαν κομπόστα σε καταστήματα, ενώ επέδωσαν και υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη και τη δήμαρχο. Στις Σέρρες, οι αγρότες κατέλαβαν δυναμικά τον κόμβο Λευκώνα και το μεσημέρι έκλεισαν για περίπου 20 λεπτά τον δρόμο. Μπλόκα είναι στημένα και στον κόμβο Κερδυλλίων, στην Εγνατία οδό και στο Σιδηρόκαστρο, στον δρόμο προς Προμαχώνα. Στο Κιλκίς οι αγρότες μετακινήθηκαν με τα τρακτέρ μέχρι τα γραφεία της περιφερειακής ενότητας όπου είχαν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Γκουντενούδη, ο οποίος είναι και θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Γκουντενούδης τους ενημέρωσε για τη σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στην έδρα της περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη με στόχο την προώθηση των αιτημάτων των αγροτών. Στην Πιερία αγρότες και κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο έξω από την εφορία Κατερίνης.
Επεισόδια μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι στο μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, με 1.500 τρακτέρ. Περίπου 100 αγρότες κατάφεραν να βγούνε πεζή στην εθνική οδό και να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία σε μια από τις λωρίδες κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Αθήνα. Όταν επιχείρησαν να κινηθούν στην άλλη λωρίδα κυκλοφορίας, δυνάμεις των ΜΑΤ τους απέκλεισαν και προκλήθηκε ένταση όταν κάποιοι πήγαν να σπάσουν τον κλοιό. Αργότερα, τα πνεύματα ηρέμησαν. Οι αγρότες του μπλόκου εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλουν «την απρόκλητη και βάρβαρη αστυνομική επίθεση με σπρέι πιπεριού, δακρυγόνα και κλομπ ενάντια στους αγωνιστές αγρότες», τονίζοντας ότι «η επίθεση έγινε τη στιγμή που αποχωρούσαμε από την ΠΑΘΕ». Χθες έγινε και η προετοιμασία για το μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 6 το απόγευμα στη Λάρισα, κατά το οποίο 62 φορείς θα εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες. Στο Αγρίνιο μέλη της ΠΑΣΥ έκλεισαν για είκοσι λεπτά τον κόμβο Αγίου Δημητρίου στην εθνική οδό. Στη Λαμία στο πλευρό των αγροτών που συγκεντρώθηκαν στην Αλαμάνα βρέθηκε χθες ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος.
Στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες και στα μπλόκα του Ορχομενού, του Δομοκού, της Πρέβεζας, των Φερών, της Αλεξανδρούπολης, της Χαλκίδας, της Αργολίδας, της Αχαΐας, της Ηπείρου και της Ρόδου.