Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Επιδημία λουκέτων στα πρατήρια καυσίμων


Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών πανηγυρίζει για την κατά 20% αύξηση εσόδων από το πετρέλαιο θέρμανσης, που προκάλεσε η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, οι πρατηριούχοι βλέπουν όλο και πιο κοντά την πιθανότητα του λουκέτου, αφού η πτώση της κατανάλωσης αγγίζει το 80%.


Του Κώστα Σιαμέλη

Η αδυναμία των πολιτών να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμές που κυμαίνονται πάνω από το 1,3 ευρώ το λίτρο, η στροφή εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης (τζάκια, ξυλόσομπες, κλιματιστικά, αερόθερμα κ.λπ.), η καθίζηση των πωλήσεων καυσίμων για οχήματα και το μεγάλο κόστος εγκατάστασης του συστήματος εισροών-εκροών αποτελούν τους βασικούς λόγους για την επερχόμενη επιδημία λουκέτων στον κλάδο.

«Παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, η πτώση στο ντίζελ θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 80%», είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Χάρης Μαυράκης και πρόσθεσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πρατηρίων βρίσκεται στο κόκκινο, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να κλείσουν περίπου 2.000. Τη χαριστική βολή θα αποτελέσει το κόστος εγκατάστασης του συστήματος εισροών-εκροών, που σε αρκετές περιπτώσεις θα φτάσει μέχρι και τα 20.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά δεν προβλέφθηκε για τους πρατηριούχους κάποιο είδος χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ ή κάποιου άλλου προγράμματος».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Χριστόφορος» Σπύρος Μελίδης εκτιμά ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν τα πρατήρια της υπαίθρου, που λόγω της μειωμένης πελατείας δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην εγκατάσταση του συστήματος, με αποτέλεσμα σε μεγάλο ποσοστό να κατεβάσουν ρολά.
Με τα παραπάνω συμφωνεί και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΕΛΙΝ Γιάννης Αληγιζάκης, που υπογραμμίζει ότι από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκονται στο κόκκινο. Ειδικότερα τον Οκτώβριο οι απώλειες ήταν της τάξεως του 90%, το Νοέμβριο 80%, το Δεκέμβριο 75% και τον Ιανουάριο η πτώση προσδιορίζεται στο 64%. Σύμφωνα με το οικονομικό πόρταλ reporter.gr ο Γιώργος Ρούσσος, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Revoil, προβλέπει πολυάριθμα λουκέτα στην αγορά, ιδίως με την εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών που πρέπει να έχει εγκατασταθεί πανελλαδικά μέχρι και το Μάρτιο του 2014. Όπως τόνισε, έως και το Μάρτιο του 2014 αναμένει να κλείσουν τουλάχιστον 1.200 πρατήρια σε όλη τη χώρα. Σήμερα δραστηριοποιούνται συνολικά περίπου 5.800 από 8.500 επιχειρήσεις που υπήρχαν πριν από μία τριετία.

ΥΠΟΙΚ Προσδοκά ακόμη μεγαλύτερα έσοδα
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πάντως ότι, όσο θα περνούν οι μήνες, τόσο θα αυξάνονται τα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης. Κι αυτό διότι σταδιακά εξαντλείται η αποθεματοποίηση του περασμένου Απριλίου, στην οποία κατέφυγε το 80% των καταναλωτών, για να επωφεληθεί της χαμηλής φορολογίας.
Ωστόσο πτωτική πορεία, της τάξης του 47%, παρατηρείται στα έσοδα από το πετρέλαιο κίνησης σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία του Ιανουαρίου 2012. Κι αυτό τόσο λόγω της κρίσης που έχει ρίξει σημαντικά τις καταναλώσεις σε οχήματα και βιομηχανίες, όσο και επειδή μειώθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.
Σε επίπεδο λιανικών τιμών τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται πανελλαδικά στα επίπεδα του 1,318 ευρώ, η βενζίνη στα 1,70 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,419 ευρώ.

ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ «Βάφτισαν κέρδος τη χασούρα»
Η ΠΟΠΕΚ αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι η εξίσωση των ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης αύξησε τα έσοδα του δημοσίου. Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν την εικόνα που επιχειρείται να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη.
Ειδικότερα:
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2011 πουλήθηκαν 1.215.356 m3 πετρελαίου θέρμανσης και εισπράχθηκαν:
- 1.215.356 m3 Χ 60 ευρώ/m3 ειδικός φόρος κατανάλωσης = 72.900.000 ευρώ.
- 1.215.356 m3 Χ 187 ευρώ/ m3 ΦΠΑ (με μέση τιμή πώλησης πετρελαίου θέρμανσης το 1 ευρώ /L) = 227.270.000 ευρώ.
Δηλαδή σύνολο ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ το 2011 300.170.000 ευρώ.
Το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012, μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, πουλήθηκαν 364.325 m3 πετρελαίου θέρμανσης και εισπράχθηκαν:
- 364.325 m3 Χ 330 ευρώ /m3 ειδικός φόρος κατανάλωσης = 120.556.000 ευρώ.
- 364.325 m3 Χ 240 ευρώ/ m3 ΦΠΑ (με μέση τιμή πώλησης πετρελαίου θέρμανσης το 1,28 ευρώ /L) = 87.438.000 ευρώ.
Δηλαδή σύνολο ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ το 2012 207.994.000 ευρώ.
«Προκύπτει δηλαδή από τους αριθμούς ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ του κράτους όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν σημαντικά λόγω της πρωτοφανούς και δραματικής μείωσης της κατανάλωσης κατά 70%, που επίσης προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου. Και μάλιστα χωρίς σε όλα αυτά να υπολογίζονται τα πρόσθετα έσοδα που έχασε το δημόσιο από τη φορολογία των επιχειρήσεων (διυλιστηρίων, εταιρειών εμπορίας, πρατηριούχων και μεταπωλητών θέρμανσης)», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του Σωματείου Εμπόρων Καυσίμων Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος» Θέμη Κιουρτσή το σύνολο των απωλειών στα κρατικά ταμεία από τις περσινές εισπράξεις ανέρχεται σε 466.500 ευρώ.