Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ Ληστείες με άρωμα αντάρτικου πόλης


Διπλή ληστεία σε υποκατάστημα Αγροτικής Τράπεζας και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Βελβεντό Κοζάνης προκάλεσε συναγερμό στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Η ΕΛ.ΑΣ. προσδίδει στις ληστείες «διάσταση τρομοκρατίας» μετά τις συλλήψεις τεσσάρων νεαρών, εκ των οκτώ που φέρονται να συμμετείχαν στις επιθέσεις.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com


Δύο από τους συλληφθέντες εξεταζόταν εάν είναι καταζητούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς μέχρι το βράδυ δεν είχε ολοκληρωθεί η εργαστηριακή ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Ήδη έχει κατασχεθεί οπλισμός (Καλάσνικοφ, πιστόλια και καραμπίνες) που εξετάζεται από τα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Όλα ξεκίνησαν στις 10 το πρωί όταν δύο ομάδες των τεσσάρων νεαρών η κάθε μία, ηλικίας 25-30 χρόνων, εισέβαλαν σχεδόν ταυτόχρονα στο υποκατάστημα της ΑΤΕ στο Βελβεντό και στο κατάστημα του Ταμιευτηρίου, που απέχουν 150 μέτρα μεταξύ τους. Σύμφωνα με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής, σε κάθε υποκατάστημα μπήκαν τρεις οπλοφόροι με κουκούλες, ενώ ένας περίμενε απ’ έξω κρατώντας ένα Καλάσνικοφ στο χέρι. «Μας είπαν να μην ανησυχούμε, δεν θα πειράξουν κανέναν», περιέγραψαν οι κάτοικοι. Παρόμοια ήταν και η συμπεριφορά των αγνώστων μέσα στα υποκαταστήματα. «Δεν θα πειράξουμε κανένα, μόνο τα χρήματα θέλουμε», είπαν στους πελάτες, ενώ επιτέθηκαν φραστικά στον διευθυντή της Τράπεζας.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι κουκουλοφόροι που εισέβαλαν στο υποκατάστημα της ΑΤΕ, σπάζοντας το τζάμι της εισόδου με βαριοπούλα, περίμεναν να περάσει ο χρόνος που απαιτείται για να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας και έτσι άρπαξαν περίπου 200.000 ευρώ, σύμφωνα με την ενημέρωση της τράπεζας στην αστυνομία. Από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρονται ότι πήραν περίπου 5.000 ευρώ.

Εντοπίστηκε... ασθενοφόρο
Μετά τη ληστεία, η κίνηση ενός αυτοκινήτου που είχε την εικόνα ασθενοφόρου προκάλεσε υποψίες σε πλήρωμα περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. που το καταδίωξε, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε σήμα για να αρχίσει καταδίωξη δεύτερου αυτοκινήτου, ενός μικρού κλειστού φορτηγού. Ο νεαρός που οδηγούσε το ασθενοφόρο ήταν ντυμένος γιατρός, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος την καταδίωξη, προσπάθησε να το πυρπολήσει στο εγκαταλειμμένο χωριό Κόμανος, στα παλιά ορυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον συλλάβουν.
Όπως προέκυψε στη συνέχεια, σύμφωνα με την αστυνομία, το κλειστό φορτηγό είχε μετατραπεί σε ασθενοφόρο, βαμμένο με σταυρό και έχοντας φάρο, ενώ κυκλοφορούσε με πινακίδες που ήταν κλεμμένες. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε διευκρινιστεί εάν και το αυτοκίνητο είχε κλαπεί. Πάντως, μέσα στο «ασθενοφόρο» οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν οπλισμό, μεταξύ των οποίων όπλα Καλάσνικοφ. Ο νεαρός, που είχε στα χέρια του άλλη ταυτότητα, οδηγήθηκε στην ασφάλεια Κοζάνης.
Παράλληλα, με την καταδίωξη του δεύτερου αυτοκινήτου οι αστυνομικοί της Κοζάνης εγκλώβισαν μέσα στην πόλη της Βέροιας το δεύτερο αυτοκίνητο και συνέλαβαν τρεις νεαρούς, οι οποίοι μάλιστα κρατούσαν όμηρο έναν γιατρό, το αυτοκίνητο του οποίου άρπαξαν συνεργοί τους νωρίτερα, στο ύψος της Καστανιάς. Μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν δύο όπλα Καλάσνικοφ και μία καραμπίνα. Οι τρεις νεαροί οδηγήθηκαν στην ασφάλεια Βέροιας, όπου και κρατούνταν μέχρι αργά χθες τη νύχτα.
Οι προσαγωγές των τεσσάρων νεαρών και ο εντοπισμός του οπλισμού τους κινητοποίησαν αμέσως την αντιτρομοκρατική και είναι ενδεικτικό πως κλιμάκια της υπηρεσίας μετέβησαν τόσο στην Κοζάνη όσο και στη Βέροια, ενώ αργά το βράδυ αναμενόταν και κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής από την Αθήνα.