Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΑΤΖΕΝΤΑ Καμπάνια ενημέρωσης για την ψωρίαση


Την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ψωρίαση και την αντιμετώπισή της θα έχουν και σήμερα οι Θεσσαλονικείς.

Επιμέλεια: Μαριάνα Ε. Παπαδάκη
atzentamap@gmail.com

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιακή Εταιρεία (ΕΔΑΕ) στήνει και σήμερα, από τις 10.00 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ ενημερωτικό περίπτερο στον πεζόδρομο της Γούναρη (στη συμβολή με την οδό Τσιμισκή), στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για την ψωρίαση. Στόχος των διοργανωτών της καμπάνιας είναι η αποστιγματοποίηση της ψωρίασης στην περιφέρεια για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ψωρίαση είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από περιοχές του δέρματος με παχιά λέπια που μπορεί να είναι κνησμώδεις ή επώδυνες. Υπολογίζεται, ότι προσβάλλει 125 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η σοβαρότητα εμφάνισης της νόσου ποικίλει από άτομο σε άτομο και περίπου 25% των ασθενών πάσχει από μέτρια έως σοβαρή νόσο. Η ψωρίαση μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο δέρμα, ενώ τα πιο συνήθη σημεία είναι οι αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον κορμό, στα άκρα, αλλά και στα νύχια των χεριών και των ποδιών.
Μία άλλη μορφή της ψωρίασης είναι η ψωριασική αρθρίτιδα όπου προσβάλλονται και οι αρθρώσεις του σώματος στους 3 από τους 10 ασθενείς με ψωρίαση. Μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά συνήθως πρωτοεμφανίζεται στις ηλικίες 15 έως 25 ετών. Στο 75% των ασθενών εμφανίζεται πριν την ηλικία των 40 ετών.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
Εξάλλου, σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΔΑΕ, σε συνεργασία με το σωματείο ασθενών με ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ», έξι στους 10 εργαζόμενους ασθενείς με ψωρίαση, ιδιαίτερα τα άτομα ηλικίας έως 29 ετών, διστάζουν να αποκαλύψουν στον εργοδότη ή τους συναδέλφους τους ότι πάσχουν από ψωρίαση, ώστε να μην τύχουν ενδεχόμενης διαφορετικής συμπεριφοράς, ενώ 7 στους 10 εξ αυτών θεωρεί ότι είναι ένα προσωπικό θέμα, που δεν αφορά τους άλλους.