- Από 1η Ιανουαρίου 2013 οι υπάλληλοι της Βουλής μπαίνουν στο ίδιο συνταξιοδοτικό καθεστώς όπως όλο το δημόσιο - Κανονικά όπως θα λάβουν το τεράστιο εφάπαξ όσοι συνταξιοδοτηθούν μέχρι τέλη του 2012 - Βέβαια οι όποιες μειώσεις στους υπαλλήλους της Βουλής δεν γίνονται αναδρομικά όπως πχ στα ειδικά μισθολόγια - Οι υπάλληλοι της Βουλής από την πλευρά τους καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση
- Χαριστική βολή σε αναπήρους, συνταξιούχους από την Β Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣΑνάστατοι είναι οι υπάλληλοι της Βουλής από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση με την οποία μπαίνει μαχαίρι στα προνόμιά τους, αλλά από την άλλη πριμοδοτεί όσους έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και βγαίνουν στη σύνταξη.
Σύμφωνα με την Πράξη οι υπάλληλοι της Βουλής από την 1η Ιανουαρίου του 2013 μπαίνουν στο ίδιο συνταξιοδοτικό καθεστώς, με αυτό που ισχύει για όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους.
Αλλά αυτό είναι η μισή αλήθεια! Η άλλη μισή είναι πως όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από τους υπαλλήλους της Βουλής θα έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 με βάση το παλιό καθεστώς.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως όσοι καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν και προνομοιακή σύνταξη αλλά και το περιβόητο διπλό εφάπαξ, που αγγίζει τα 200.000 ευρώ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση εάν ήθελε να σταματήσει αυτή την οικονομική αιμορραγία από τους υπαλλήλους της Βουλής, τους ανθρώπους δηλαδή με τους οποίους καθημερινά συνεργάζονται και οι ίδιοι τους έχουν τοποθετήσει εκεί, θα έπρεπε να φέρουν πράξη νομοθετικού περιεχόμενου με την οποία αυτό το υπέρογκο ποσό του εφάπαξ να περιορίζεται.
Επίσης, για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για τους εργαζόμενους με τα ειδικά μισθολόγια η κυβέρνηση αποφάσισε τις περικοπές και μάλιστα αναδρομικά. Αλλά όχι αυτό δεν ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής. Οι αλλαγές θα έρθουν από την 1η Ιανουαρίου.
Από την πλευρά τους, οι υπάλληλοι της Βουλής αντιδρούν και εκτιμούν πως θα υπάρξει μεγάλο κύμα φυγής. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής, χωρίς οι υπάλληλοι να γνωρίζουν το περιεχόμενο της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, έχουν ήδη καταθέσει αίτημα για συνταξιοδότηση 60 υπάλληλοι της Βουλής. Οπότε μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει από αύριο και μέχρι τέλος του χρόνου προκειμένου να προλάβουν και την προνομιακή συνταξιοδότηση, αλλά και το παχυλό εφάπαξ.
Παράλληλα, οι υπάλληλοι της Βουλής αντιδρούν για άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς όπως αναφέρουν για τους υπόλοιπους ισχύει ο νόμος Λοβέρδου, που προβλέπει πως όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010 αλλά συνεχίζουν να εργάζονται μπορούν όταν βγουν στη σύνταξη να βγουν με το καθεστώς που ίσχυε το 2010.
Πλέον με αυτή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αλλάζουν όλα! Για παράδειγμα ένας υπάλληλος της Βουλής 61 ετών με προϋπηρεσία 29,5 χρόνια εάν δεν βγει σε σύνταξη μέχρι τέλος του χρόνου, τότε θα πρέπει να εργαστεί για άλλα έξι χρόνια και συνταξιοδοτηθεί στα 67 του χρόνια.
newsit