Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Το Γενικό Λογιστήριο σε ρόλο υπερ-επόπτη


Christine-Lagarde-Olli-Rehn-Giannis-StournarasΜε 4 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αλλά και 14 κοινές υπουργικές αποφάσεις, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων που έχει θέσει η Τρόικα, ώστε να μην υπάρξει πλέον κανένα εμπόδιο και στο Eurogroup της Τρίτης να εγκριθεί το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευση της δόσης.

Με τις ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής, γίνονται τροποποιήσεις στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ καθορίζεται ο μηχανισμός επιβολής αυτόματων μέτρων περικοπής δαπανών σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν αυτές ξεφεύγουν.
Ειδικότερα, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΔΕΚΟ δεν θα έχουν πλέον καμία δυνατότητα υπερβάσεων δαπανών, καθώς με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφενός επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του ελέγχου που προβλέπεται για τα υπουργεία αφετέρου πολλαπλασιάζονται οι ασφαλιστικές δικλείδες, αφού η τρόικα έκρινε ότι το πλαίσιο εποπτείας που ψηφίστηκε με το Μεσοπρόθεσμο ανοίγει “παράθυρα” διαφυγής και αποκλίσεων.
Στην ουσία, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποκτά τον απόλυτο έλεγχο έτσι ώστε να είναι άμεση η παρέμβαση στην περίπτωση αποκλίσεων.
Σε υπουργεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ τίθενται τριμηνιαίοι στόχοι, αλλά η παρακολούθηση θα γίνεται σε μηνιαία βάση. Στην περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις άνω του 10%, τότε αυτομάτως θα περικόπτονται λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις, ενώ εάν διαπιστώνονται σοβαρές αποκλίσεις επί 2 συνεχή τρίμηνα, τότε θα τοποθετείται επόπτης.
Ειδικά για τους ΟΤΑ, προβλέπεται ότι οι αποκλίσεις έναντι των στόχων θα καλύπτονται και με αύξηση φόρων και τελών, ενώ για τις ΔΕΚΟ προβλέπεται ότι στην περίπτωση αποκλίσεων θα υπάρχει και προσωπική ευθύνη των διοικητών, που θα υφίστανται αυτομάτως περικοπή των αποδοχών τους.
Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν, επίσης, την πρόβλεψη ότι όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα πηγαίνουν απευθείας στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, που χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται μία ακόμη πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην οποία θα περιλαμβάνεται περικοπή στις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής, ενώ συζήτηση γίνεται και για τις συντάξεις βουλευτών.
Πληροφορίες από την κυβέρνηση έκαναν λόγο για θετικούς οιωνούς σχετικά με το θέμα του χρέους και για δέσμη μέτρων που θα διασφαλίζει ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και θα προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση του επιτοκίου για τα δάνεια που έχει λάβει ήδη η Αθήνα από το μνημόνιο.