Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Στις 17.30 η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup


ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΓΕΦΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με σκοπό να αμβλυνθούν οι διαφορές των εμπλεκομένων μερών ενόψει της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Στις 17.30 η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup
Η τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 17.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οπως διευκρίνισε ο κ.Γιούνκερ η σημερινή τηλεδιάσκεψη - «από την οποία δεν αναμένονται αποφάσεις» - έχει ως στόχο να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι σήμερα προτίθεται να παρουσιάσει στους υπουργούς «το τι θα πρέπει να γίνει τη Δευτέρα».
Στην τηλεδιάσκεψη θα λάβουν μέρος αξιωματούχοι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξετάσουν τα ζητήματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, του χρηματοδοτικού κενού και της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα.
Πηγές της Ευρωζώνης επιβεβαιώνουν ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού γεφυρώνονται σταδιακά, αλλά εκκρεμεί το καθοριστικό ποσό των 10 δισ. ευρώ ως χρηματοδοτικό κενό.
Οι λύσεις για το κενό στη χρηματοδότηση
1 Μείωση επιτοκίων (70 με 90 μονάδες βάσης) στα δάνεια του πρώτου Μνημονίου.
2 Επαναγορά ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες για μείωση του χρέους κατά 15 δισ. ευρώ.
3 Επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ελληνικά ομόλογα.
4 10ετής αναβολή πληρωμής τόκων στον Μηχανισμό Στήριξης (EFSF).
5 Κατάργηση της αμοιβής του EFSF για τη διάθεση των νέων δανείων.
6 Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από Ευρωζώνη και EFSF.
7 Αναστολή της προγραμματισμένης για την επόμενη διετία αποπληρωμής εντόκων γραμματίων 9 δισ. ευρώ.
Μέρκελ: Θα βρούμε λύση τη Δευτέρα
Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στο Βερολίνο  αναφορικά με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας. Χαρακτηριστική υπήρξε δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Aνγκελα Μέρκελ, η οποία παρουσιάστηκε χθες «βέβαιη ότι θα βρούμε λύση για την Ελλάδα τη Δευτέρα»
Μιλώντας για το θέμα μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Γερμανίδα τόνισε ότι οι πάντες εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις. Κατά τα λοιπά, επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέουΑ. ΜΕΡΚΕΛ:
Θα βρούμε λύση τη Δευτέρα
Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στο Βερολίνο αναφορικά με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας. Χαρακτηριστική υπήρξε δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Aνγκελα Μέρκελ, η οποία παρουσιάστηκε χθες «βέβαιη ότι θα βρούμε λύση για την Ελλάδα τη Δευτέρα».
Μιλώντας για το θέμα μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Γερμανίδα τόνισε ότι οι πάντες εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις. Κατά τα λοιπά, επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΤΡΑΓΚΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ
Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις
Εκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απηύθυνε χθες από το βήμα τραπεζικού συνεδρίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων. Τόνισε, δε, πως χάρη στην «πυροσβεστική» δράση της ευρωτράπεζας αποτράπηκε φέτος μια πιστωτική κρίση.
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γενς Βάιντμαν, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, έσπευσε να επισημάνει ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι πανάκεια. «Αν καίγεται το σπίτι, το να σβήνεις τη φωτιά είναι το πιο πιεστικό ζήτημα. Το να επιβαρύνεις τη νομισματική πολιτική δεν μπορεί να προσφέρει μια διαρκή βάση για την ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη. Η κρίση έχει θολώσει τα όρια μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής», εξήγησε.
Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης αλλά και σωστής υλοποίησης της τραπεζικής ενοποίησης, σημειώνοντας πως ιδανικά το νομικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο ζήτημα θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2013.
Εν αντιθέσει με όσα υποστηρίζει το Βερολίνο υποστήριξε πως «η ΕΚΤ έχει τις ικανότητες να είναι το μοναδικό εποπτικό όργανο» για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, συμπληρώνοντας ότι «η δημιουργία ενός ρυθμιστικού οργάνου περί την ΕΚΤ είναι η πιο πρακτική λύση». Για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα, η εποπτεία πρέπει να αφορά όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης», σημείωσε.
"Εθνος"