Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ποιοι έκρυψαν τη λίστα της Λαγκάρντ


Παραδόθηκε πριν από δύο χρόνια από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας. Στη συνέχεια χάνονται τα ίχνη της και τώρα διενεργείται έρευνα για να εντοπιστεί πού βρίσκεται...Δύο σχεδόν χρόνια μετά την παράδοσή της στις ελληνικές αρχές από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, η λίστα με τους 1.991 Ελληνες οι οποίοι διέθεταν καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ελβετία... αγνοείται.

Μάλιστα χθες παρενέβη στο θέμα ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος σε δηλώσεις του στους «Fina-ncial Times» υπογράμμισε πως δεν γνώριζε για την ύπαρξη της λίστας, η οποία παραδόθηκε σε CD. «Εμαθα για πρώτη φορά περί της ύπαρξης αυτού του CD την περασμένη εβδομάδα από τις εφημερίδες. Αν το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να το εντοπίσει, θα ζητήσουμε ένα νέο αντίγραφο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι την λίστα ζήτησε κατά δήλωσή του ο Γ. Παπακωνσταντίνου στα τέλη του 2010 και στη συνέχεια ξεχωρίζοντας 20 ονόματα με καταθέσεις ύψους 1 δισ. ευρώ τα έστειλε στον κ. Γιάννη Καπελέρη, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ τη συγκεκριμένη περίοδο. Στη συνέχεια, στις αρχές Ιουνίου του 2011 και αφότου έλαβε τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε το ηλεκτρονικό αρχείο στον κ. Διώτη, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε διαδεχθεί στο τιμόνι του ΣΔΟΕ τον κ. Καπελέρη. Στις 6 του ίδιου μήνα ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε επερώτηση στη Βουλή, σημείωνε πως «το ΣΔΟΕ δεν κατέχει κατάσταση με τους Ελληνες φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα της Ελβετίας».
Μέχρι στιγμής η υπόθεση έχει βαλτώσει, με τον κ. Διώτη να κάνει λόγο για μια λίστα που παρέλαβε ατύπως και τον κ. Καπελέρη αλλά και τον νυν γενικό διευθυντή ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκο Λέκκα να δηλώνουν άγνοια για την ύπαρξη της λίστας.
Αυτό το αλαλούμ προκάλεσε την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος προ ημερών διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, αφενός για την αναζήτηση της συγκεκριμένης δισκέτας και αφετέρου για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες χάθηκε. Η υπόθεση, ξεκίνησε όταν υπάλληλος ελβετικής τράπεζας αντέγραψε τα ονόματα 24.000 πελατών της σε έναν φορητό υπολογιστή.
Τον Δεκέμβριο του 2008 ο υπάλληλος συλλαμβάνεται από τις γαλλικές αρχές και παραδίδει τα στοιχεία στην κυβέρνηση Σαρκοζί στις αρχές του 2009. Η υπ. Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ παραλαμβάνει τα στοιχεία. Οι γαλλικές αρχές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν μεταξύ άλλων περίπου 3.000 ονόματα Γάλλων καταθετών, 5.800 Ιταλών, 6.000 Βρετανών, 5.000 Γερμανών και 1.991 Ελλήνων. Η γαλλική κυβέρνηση κατόπιν αιτήματος παρέδωσε τα ονόματα μεταξύ άλλων στις ιταλικές, βρετανικές και γερμανικές αρχές.
Υστερα από έρευνες και διασταυρώσεις η Γαλλία εισέπραξε από καταθέτες της περίφημης λίστας φόρους ύψους 1,1 δισ. ευρώ, η Γερμανία 2,5 δισ. ευρώ και η Ιταλία περί το 1,5 δισ. ευρώ.
Γ. Παπακωνσταντίνου:
Παραδόθηκε ηλεκτρονικά στον Διώτη

Στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη, παρέδωσε, όπως δηλώνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τη λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες της Ελβετίας. Σε δήλωσή του στο «Εθνος» για καταθέσεις που αφορούν κυρίως τα έτη 2006-2007, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιπαρέρχεται τις μομφές και αφήνει σαφείς αιχμές για τη διαχείριση της λίστας πριν και μετά την παραμονή του στη θέση του «τσάρου». «Με δική μου πρωτοβουλία ήρθε η λίστα στην Ελλάδα και άρχισαν οι έλεγχοι στις μεγαλύτερες καταθέσεις, ενώ παραδόθηκε ολόκληρη ηλεκτρονικά στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη, πριν αποχωρήσω από το υπουργείο.Το ερώτημα είναι γιατί προηγούμενοι υπουργοί Οικονομικών δεν την αναζήτησαν, ενώ ήταν γνωστή η ύπαρξή της. Και βέβαια τι απέγιναν οι έλεγχοι που ξεκίνησαν», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, επιχειρώντας να υπενθυμίσει στην πραγματικότητα ότι οι προηγούμενοι υπουργοί κ. Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου δεν υπέβαλαν αντίστοιχο αίτημα για να πάρουν τη λίστα, όπως έπραξε ο ίδιος προς την τότε Γαλλίδα υπουργό Κριστίν Λαγκάρντ. Είναι επίσης πασιφανές ότι δια της δήλωσής του στο «Εθνος» ο κ. Παπακωνσταντίνου καλεί αφενός τον κ. Διώτη αλλά και τον διάδοχό του στο υπουργείο, νυν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, να εξηγήσουν τα της πορείας της λίστας.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
"Εθνος"