Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Έκκληση για μείωση τέλους ΑΕΠΙ



Πρωτοβουλία για την ελάφρυνση των καταστημάτων από το τέλος που καταβάλουν για τα δικαιώματα της μουσικής αναλαμβάνει ο δήμαρχος Βόλβης

Τη σημασία οικονομικής ελάφρυνσης των επαγγελματιών του τομέα μαζικής εστίασης και διασκέδασης αναδεικνύει ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, ζητώντας τη δραστική μείωση του τέλους που καταβάλλεται στην ΑΕΠΙ για τα πνευματικά δικαιώματα μετάδοσης μουσικής.

Με επιστολή του προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι η κρίση έχει πλήξει και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τους επαγγελματίες του κλάδου (καφενεία, μπαρ, κλαμπ, κλπ) να έχουν υποστεί τεράστια μείωση του τζίρου, ειδικότερα σε περιοχές με εποχιακή κίνηση ως κατεξοχήν τουριστικοί προορισμοί, όπως ο δήμος Βόλβης όπου, επιβαρύνσεις όπως αυτές της ΑΕΠΙ είναι ζωτικές.

Ο κ. Γαλαμάτης, πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν ουσιαστικό, αποφασιστικό και ανταποδοτικό ρόλο, ζητά στην επιστολή του από τα θεσμικά συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε από κοινού να προωθήσουν τα ακόλουθα:
1)    Επανεξέταση του νομοθετικού πλαισίου (Ν.2121/1993)
2)    Δραστική μείωση του τέλους της Α.Ε.Π.Ι. προς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (από 30- 60%) και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του,
3)    Πλήρη και οριστική απαλλαγή του τέλους από τα καταστήματα που διαθέτουν μόνο τηλεόραση και ραδιόφωνο (είναι τραγική ειρωνεία να πληρώνεται Ε.Ρ.Τ. μέσω Δ.Ε.Η. και να ζητείται επιπλέον τέλος προς Α.Ε.Π.Ι.),
4)    Θεσμική κατοχύρωση ποσοστού επί των εισπραχθέντων του τέλους Α.Ε.Π.Ι. προς τους Ο.Τ.Α.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης: «Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, πρέπει να κατανοηθεί απ’ όλους και ιδιαίτερα από τους πνευματικούς ανθρώπους, καλλιτέχνες και δημιουργούς που εκπροσωπούνται είτε από την Α.Ε.Π.Ι., είτε από οποιονδήποτε φορέα, ότι επιβάλλεται, να χαμηλώσουν τις οικονομικές τους απαιτήσεις. Ιδιαίτερα σε περιοχές, όπως ο Δήμος Βόλβης, όπου τα διαθέσιμα εισοδήματα βαίνουν ραγδαία μειούμενα, δεν μπορεί να μη γίνεται κατανοητή η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων. Οι καιροί απαιτούν- αν μη τι άλλο- διάθεση σύμπνοιας και αλληλοβοήθειας.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Γαλαμάτης με την ιδιότητα του βουλευτή, στις 2 Αυγούστου 2007 για το ίδιο θέμα, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τους 6 συναρμόδιους υπουργούς, ζητώντας αφενός να αναπροσαρμοσθεί το καταβαλλόμενο τίμημα, αφετέρου να «προβλεφθεί ειδική ρύθμιση απαλλαγής καταβολής τιμήματος σε περιπτώσεις επαγγελματιών ή δραστηριοτήτων χωριών με μικρό πληθυσμό, ορεινών, μειονεκτικών ή με άλλες ιδιαιτερότητες, όπου το τίμημα αυτό επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική κατάστασή τους».