Διακεκριμένος ήδη στα 17 του χρόνια, ο Βαγγέλης Κηπουρίδης συνεχίζει να μετρά επιτυχίες. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πέτυχε δύο σημαντικές διακρίσεις: χάλκινο μετάλλιο στη Βαλκανιάδα Πληροφορικής και ασημένιο στην Ολυμπιάδα Πληροφορικής.
Ειδικότερα τον περασμένο Αύγουστο ο φοιτητής από την Ευαγγελίστρια της Θεσσαλονίκης κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στη Βαλκανιάδα Πληροφορικής, που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι, και πριν από μόλις λίγες ημέρες πήρε το ασημένιο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Πληροφορικής, που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία. Επίσης εισήχθη τρίτος σε σειρά κατάταξης στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ.
«Ίσως να χαίρομαι περισσότερο για τη χαρά που πρόσφερα στην οικογένειά μου παρά για την επιτυχία καθαυτή», δηλώνει στη «Μ» ο Βαγγέλης Κηπουρίδης. Παρότι θα μπορούσε λόγω διακρίσεων να επιλέξει μεταξύ πολλών πανεπιστημίων του εξωτερικού, θέλει να μείνει στην Ελλάδα. «Θέλω να ζήσω σίγουρα κάποια χρόνια εδώ και αργότερα να βγω στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές. Αυτό που δεν έχω αποφασίσει ακόμη είναι το επάγγελμα που θα ακολουθήσω», αναφέρει. Απόλυτα προσγειωμένος παρά τις επιτυχίες του, ο Βαγγέλης ανυπομονεί να αρχίσει μαθήματα στο πανεπιστήμιο και να ζήσει τη δική του φοιτητική ζωή.
Ένα «φοβερό παιδί»
«Μεθυσμένος» από χαρά και υπερηφάνεια δηλώνει ο πατέρας του Βαγγέλη, Γιάννης Κηπουρίδης, που δεν παραλείπει να δηλώσει υπερήφανος και για τα άλλα δύο παιδιά του, έναν γιο περίπου 20 ετών, που σπουδάζει Οδοντιατρική, και μία κόρη 23 ετών, αναπληρώτρια δασκάλα, η οποία ολοκληρώνει τις σπουδές της και στη Φιλοσοφική σχολή. «Είναι σημαντικές οι διακρίσεις και τα μετάλλια», αναφέρει, «αλλά ακόμη σημαντικότερη παράμετρος είναι ο χαρακτήρας. Τι να σας πω, ο Βαγγέλης είναι φοβερό παιδί, με πολλά ενδιαφέροντα». Σύμφωνα με τον υπερήφανο πατέρα η αγάπη του Βαγγέλη για τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό εκδηλώθηκε στην τρίτη τάξη του γυμνασίου, όταν άρχισε μαθήματα προγραμματισμού σε σχολή μία φορά την εβδομάδα. «Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς διάβασε μόνος, βρήκε και ‘κατέβασε’ βιβλία πανεπιστημιακού επιπέδου, οπότε την επόμενη χρονιά η καθηγήτρια του είπε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τα μαθήματα, γιατί ήξερε ήδη περισσότερα από εκείνη». Εξίσου αξιοθαύμαστη είναι η εμπειρία του στις πανελλήνιες εξετάσεις. «Ο Βαγγέλης είχε ήδη διακριθεί και σκεφτόμασταν ότι θα ήταν καλό να μην ασχοληθεί με τις πανελλήνιες, αλλά να μείνει επικεντρωμένος στην πληροφορική. Την 1η Μαΐου αποφάσισε ότι τελικά θα δώσει πανελλήνιες -οι οποίες άρχιζαν την 21η- έγραψε 17,3 στην Έκθεση και 20 σε όλα τα άλλα και μπήκε στο Πολυτεχνείο. Τι να πω, προφανώς είναι παιδί με ιδιαίτερες ικανότητες», αναφέρει. Όσο για το μέλλον και τις ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν, ο κ. Κηπουρίδης είναι σαφής: «Θέλω να έχω τα παιδιά μου κοντά, να μπορώ να τα δω, να τα αγγίξω. Στο εξωτερικό ωστόσο ο Βαγγέλης θα έχει περισσότερες ευκαιρίες. Από την άλλη μου αρέσει το ότι, παρ’ όλο που άνοιξαν γι’ αυτόν πολλές πόρτες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, προτίμησε να μείνει και να σπουδάσει στην Ελλάδα», καταλήγει.