Φρένο στις εργασίες κατασκευής της Γέφυρας του Αξιού, που συνδέει χωριά του δήμου Δέλτα, έβαλε εδώ και τρεις μήνες ο εντοπισμός οβίδας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο βυθό του ποταμού.
Της Φανής Σοβιτσλή
Παρότι όμως η οβίδα απομακρύνθηκε άμεσα από ομάδα του στρατού, το έργο δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν φόβοι, αλλά και ενδείξεις, ότι υπάρχει και άλλο πολεμικό υλικό, επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.
Το γεγονός σήμανε συναγερμό στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), το οποίο απαγόρευσε τη συνέχιση των εργασιών, ζητώντας από τη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να γίνει περαιτέρω έλεγχος και εκκαθάριση στο τμήμα όπου κατασκευάζεται η γέφυρα (συνδέει τη Βραχιά με το Ανατολικό), προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλες οβίδες. Τους φόβους του στρατού ενισχύει και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη γέφυρα είχε βομβαρδιστεί την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι διαπιστώσεις της ειδικής ομάδας του στρατού (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων) για ενδεχόμενη ύπαρξη και άλλων οβίδων στον Αξιό έγιναν κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης της πρώτης, τον περασμένο Ιούνιο. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι έπειτα από αυτοψία στην περιοχή ο στρατός σε έγγραφο που απέστειλε στη διεύθυνση Τεχνικών Έργων της περιφέρειας χαρακτηρίζει το χώρο ύποπτο και επικίνδυνο για ύπαρξη πολεμικού υλικού.
Ωστόσο, η διαδικασία εκκαθάρισης, για την οποία έχει αποκλειστική αρμοδιότητα ο στρατός, κοστολογείται στα 36.000 ευρώ, ποσό που καλείται να καταβάλει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία υλοποιεί την κατασκευή της γέφυρας του Αξιού. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, η οποία υποχρεούται να συνάψει σύμβαση με το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
«Πληρώνουμε τα σπασμένα»
Το αίτημα του στρατού να πληρώσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το κόστος για έλεγχο στο βυθό, όπου εικάζεται ότι υπάρχουν και άλλες οβίδες, προκάλεσε την αντίδραση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, ειδικά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στη συνεδρίαση, τόνισε πως παρότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, η κατάρτιση της σύμβασης κρίνεται πλέον απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου αλλά και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. «Θα ήταν σκόπιμο το έργο για τον περαιτέρω έλεγχο στην περιοχή για εύρεση τυχόν και άλλων οβίδων να το αναλάβει και να το πληρώσει ο στρατός. Ωστόσο, η ειδική ομάδα απομάκρυνσης πολεμικού υλικού έχει ήδη κοστολογήσει της διαδικασία, θεωρώντας αυτονόητο ότι τα χρήματα θα τα πληρώσουμε εμείς» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξει επικοινωνία με το ΓΕΣ και τη διοίκηση του Γ’ Σώματος Στρατού, προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα να γίνουν οι έρευνες χωρίς την οικονομική επιβάρυνση της αντιπεριφέρειας. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι η διαδικασία του ελέγχου θα πρέπει να γίνει άμεσα για να προχωρήσει το έργο, καθώς από την καθυστέρησή του ταλαιπωρούνται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες της γύρω περιοχής, ενώ τίθεται θέμα δημόσιας ασφάλειας. «Οι κάτοικοι των χωριών, όπως η Βραχιά και το Ανατολικό, αντί για τα τρία με τέσσερα λεπτά που χρειάζονταν να πάνε στα σπίτια τους, σήμερα καθυστερούν περί τη μια ώρα, λόγω των παρακάμψεων», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.
Ενστάσεις για τη σύμβαση
Ενστάσεις για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ περιφέρειας και ΓΕΣ υπέβαλαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι το έργο του ελέγχου πρέπει να γίνει και να πληρωθεί από το στρατό. «Δεν κατανοώ γιατί θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα, χωρίς προηγουμένως να έχουμε διερευνήσει αν έχουμε δικαίωμα να υπογράψουμε αυτήν τη σύμβαση» τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Παντελής Κουκουλεκίδης. Αρνητικός ως προς την καταβολή των χρημάτων από την περιφέρεια εμφανίστηκε και ο Γιώργος Φεστερίδης, σημειώνοντας ότι «πρώτη φορά ακούω να ζητά ο στρατός λεφτά για να απομακρύνει πολεμικό υλικό, αρμοδιότητα η οποία είναι αποκλειστικά δική του» σημείωσε.