Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ Στα δικαστήρια με την ΠΟΕ για την πλατεία


Στα δικαστήρια οδηγήθηκε η αντιπαράθεση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) σχετικά με τη χρήση της πλατείας Αγίας Σοφίας για την επέτειο μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει στο σωματείο το χώρο της πλατείας γα το βράδυ της 19ης Μαΐου, ζήτησε από την αστυνομία να ελέγξει τους διοργανωτές. Αστυνομικοί μετέβησαν στην πλατεία το μεσημέρι εκείνης της ημέρας και βεβαίωσαν παράβαση σε βάρος της ΠΟΕ για παράνομη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου 42 τ.μ. Η κατάληψη αφορούσε το σημείο όπου στήθηκε η εξέδρα για τους ομιλητές της εκδήλωσης. Τις εργασίες εγκατάστασης επέβλεπε ο γραμματέας της ΠΟΕ, δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης, του οποίου τα στοιχεία πήραν οι αστυνομικοί. Ακολούθησε έγκληση του δήμου Θεσσαλονίκης σε βάρος της ΠΟΕ και προχθές ο κ. Γεωργιάδης έλαβε κλήση ,ως εκπρόσωπος της ομοσπονδίας, να δικαστεί στο πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης στις 22 Νοεμβρίου.
«Είναι τιμή μου που είμαι κατηγορούμενος από τον δήμαρχο. Στη δίκη θα έχω δίπλα μου 353.000 μάρτυρες. Σε κάθε περίπτωση, καμία επίκληση ‘νομιμότητας’ δεν μπορεί να υπερβεί την εθνική μνήμη», δήλωσε στη «Μ» ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «Ο Μπουτάρης κρίνεται, όπως όλοι μας». Τη λύπη για την εξέλιξη εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης. Έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, βουλευτή ΝΔ. «Στο στόχαστρο του Γιάννη Μπουτάρη η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και η εκδήλωσή της στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έφτασε σε σημείο να οδηγήσει σε δίκη τους διοργανωτές γιατί πραγματοποίησαν την επί χρόνια καθιερωμένη συγκέντρωσή τους για την ημέρα μνήμης και της διεθνής αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων, φέτος, στις 19 Μαΐου 2012, χωρίς την άδεια του δήμου», αναφέρει ο κ. Γκιουλέκας.