Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΟΠΥΥ Τσουκάλι με φαγητό... Κατοχής στην Αριστοτέλους



Σκηνικό Κατοχής έστησαν χθες το πρωί στην Αριστοτέλους, έξω από τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, οι συνταξιούχοι ασφαλισμένοι νομού Θεσσαλονίκης του ΕΟΠΥΥ.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Μια σκηνή που συμβόλιζε τον ΕΟΠΥΥ, με ένα φέρετρο ζωγραφισμένο απέξω, κι ένα τσουκάλι στο οποίο μαγείρεψαν το γνωστό... κατσαμάκι, έναν χυλό από καλαμποκάλευρο που έτρωγαν στην Κατοχή, ήταν τα «όπλα» διαμαρτυρία τους όχι μόνο για τις κουτσουρεμένες συντάξεις τους, αλλά και για το ότι είναι αναγκασμένοι -για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο μηνών- να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακα και τους γιατρούς που χρειάζονται.
Μάλιστα, όταν το φαγητό ετοιμάστηκε, άρχισαν να το μοιράζουν στους περαστικούς γνωστοποιώντας τους με τον συμβολικό αυτό τρόπο την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.
«Ανάπτυξη δεν γίνεται με άδεια στομάχια. Είναι η πέμπτη φορά που μας κόβουν τις συντάξεις. Ήρθαμε συμβολικά εδώ να κάνουμε αυτό το κατοχικό έδεσμα, γιατί εκεί μας οδηγούν. Φάρμακα μας κόβουν, συντάξεις μας κόβουν, γιατρούς δεν έχουμε, δεν πάει άλλο. Κάθε συνταξιούχος πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του τουλάχιστον 100-120 ευρώ το μήνα για να αγοράζει τα φάρμακά του, ενώ για χρόνιους πάσχοντες, όπως καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς, το ποσό αυτό εκτοξεύεται στα 1.000-2.000 ευρώ μηνιαίως. Πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση; Το επόμενο βήμα είναι να μας αφαιρέσουν και τη ζωή», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός.
Παράλληλα ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι πληρώνουν για τα φάρμακά τους κι έρχονται στον ΕΟΠΥΥ με τις αποδείξεις να πάρουν τα λεφτά τους. Ωστόσο, σε 29 νομούς της χώρας δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους από την προηγούμενη φορά του Ιουνίου.
Τη συνταγή του κατοχικού φαγητού έδωσε η μαγείρισσα της χθεσινής κινητοποίησης Μαρία Μουρατίδου, η οποία εξήγησε ότι το κατσαμάκι γίνεται με λίγο λάδι, αλάτι, νερό και αλεύρι από καλαμπόκι.
«Το κατσαμάκι το έζησα στην Κατοχή, τη φτώχεια την έζησα τότε και τώρα τη ζω για δεύτερη φορά. Με τη σύνταξη που παίρνουμε ενισχύουμε τα παιδιά μας. Έχω ένα παιδί άνεργο, της κόρης μου της ήρθε φόρος 570 ευρώ. Πού να βρει να τα δώσει, όταν παίρνει 500 ευρώ; Αυτό είναι ένα πρόβλημα που το έχουμε όλοι, το έχει κι ο γείτονάς μου κι ο διπλανός μου κι ο συγγενής μου και όλοι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μουρατίδου.

ΕΠΙΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επίσχεση εργασίας άρχισαν χθες και οι εργαζόμενοι (νοσηλευτές, παραϊατρικό, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό) στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους για υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες για τους μήνες Απρίλιο έως Ιούλιο, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 300 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.
«Η επίσχεση εργασίας θα συνεχιστεί μέχρι να πληρωθούμε και το νοσοκομείο θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Επίσης, έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε υλικά, καθώς χρειάστηκε μέχρι και βαμβάκι να αγοράσουμε μόνοι μας, διότι είχαμε φτάσει στο σημείο να παίρνουμε αίμα από τον ασθενή και μετά να του βάζουμε χαρτί υγείας αντί για βαμβάκι. Αγοράσαμε ακόμη και ουροκαθετήρες.», είπε στη «Μ» ο κ. Μαυρόπουλος.
Για ελλείψεις σε ράμματα στο τμήμα επειγόντων έκανε λόγο το αναπληρωματικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Αγίου Δημητρίου» Στέφανος Χατζηλιάδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «λείπουν αντιδραστήρια και δεν μπορεί να γίνει έλεγχος σε έναν ασθενή για να διαπιστωθεί αν έχει υποστεί έμφραγμα. Συνεπώς, είτε τον στέλνουμε στο ‘Παπαγεωργίου’ είτε απλώς κάνουμε την προσευχή μας».
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το νοσοκομείο στερείται τεστ κυήσεως, τα οποία κοστίζουν μόλις 0,30 ευρώ το ένα, και για να επιβεβαιωθεί ότι μία γυναίκα είναι έγκυος γίνεται εξέταση β’ χοριακή που κοστίζει 15 ευρώ.
Για ασθενείς που φεύγουν από το νοσοκομείο χωρίς να υποβληθούν στην αναγκαία χειρουργική επέμβαση, διότι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα πέντε ευρώ εισόδου, έκανε λόγο το μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων Γεώργιος Δάτσης και πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν τουλάχιστον οκτώ τέτοια περιστατικά.



ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αν και πληρώθηκαν για τον Μάιο

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είναι οι φαρμακοποιοί. Μπορεί χθες να βρέθηκαν τα χρήματα για την εξόφληση των συνταγών του Μαΐου, ύψους 67 εκατ. ευρώ, για 29 συλλόγους φαρμακοποιών που παρέμεναν απλήρωτοι, αλλά η κίνηση αυτή δεν είναι αρκετή για να πείσει τους φαρμακοποιούς να βάλουν νερό στο κρασί τους.
Επιπλέον, οι ίδιοι περιμένουν την καταβολή των χρημάτων για τις συνταγές που εκτέλεσαν τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, καθώς και τον ορισμό χρονοδιαγράμματος για το τι μέλλει γενέσθαι με τα παλιά χρέη.
Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης επισήμανε ότι ο Οργανισμός, σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υλοποιεί τη δέσμευσή του και προχωρά στην εξόφληση των οφειλών του προς όλα τα φαρμακεία για τον μήνα Μάιο. «Ως εκ τούτου η διοίκηση του Οργανισμού τονίζει ότι προέχει το συμφέρον του ασφαλισμένου. Προς αυτόν το σκοπό εμείς κάναμε ένα βήμα μπροστά και ζητάμε και οι υπόλοιποι να κάνουν το ίδιο. Και προχωράμε για την εξόφληση του Ιουνίου», τόνισε ο κ. Βουδούρης.
Μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα της εξόφλησης πρώτα των ασφαλισμένων που έχουν υποχρεωθεί λόγω κινητοποιήσεων να πληρώσουν το σύνολο της τιμής των φαρμάκων τους, κατόπιν των φαρμακοποιών και τέλος των προμηθευτών υγείας.