Με την ελπίδα ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που εκπέμπει δύο κύρια χαρακτηριστικά, αυτά της πολυκομματικής συνεργασίας και των νέων προσώπων, θα λάβει ένα ικανό χρόνο ανοχής από την κοινή γνώμη, ώστε να διεξάγει αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την τρόικα και να πετύχει τους στόχους του προγράμματος, που έχει συμφωνηθεί, ορκίζεται σήμερα – εκτός απροόπτου - το υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ορκίστηκε χθες Τετάρτη, ολοκληρώνει, πιθανότατα μέχρι το μεσημέρι τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια αναμένεται, με διαδικασίες εξπρές, να αναλάβει καθήκοντα χωρίς καμία χρονοτριβή. Ο κ. Σαμαράς έχει κάνει ήδη τις περισσότερες κρίσιμες επιλογές, που αφορούν στα πρόσωπα τα οποία επιλέγει η ΝΔ για υπουργικές θέσεις και επιχειρεί από το βράδυ της Τετάρτης να κάνει τη σύνθεση με τις προτάσεις, που έχει από το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Αριστερά.
Η νέα κυβέρνηση θα καταρτίζεται κυρίως από κοινοβουλευτικά και πολιτικά πρόσωπα, καθώς και προσωπικότητες του δημόσιου βίου, που απολαμβάνουν ευρύτερη αποδοχή. Στόχος του νέου πρωθυπουργού δεν είναι να κάνει μία συρραφή προσώπων, ούτε να τηρήσει απλά κάποιες ισορροπίες, αλλά να διαμορφώσει ένα λειτουργικό σχήμα, με τον ορισμό σε κάθε υπουργείο μίας ομάδας, που να μπορεί να συνεργαστεί και να μην αλληλοακυρώνονται τα μέλη της εξαιτίας δευτερευόντων, στην παρούσα φάση, πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών.
Κατά τις επικρατούσες πληροφορίες και εκτιμήσεις θα πρόκειται για ένα, σχετικά, ολιγομελές σχήμα – περί τους 16 υπουργούς και 20 υφυπουργούς.
Πάντως στην κυβέρνηση θα μετέχουν σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, έστω κι αν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ επιλέχθηκε μία πιο «ήπια» συμμετοχή με τον αποκλεισμό των πρωτοκλασάτων παραγόντων των δύο κομμάτων.
Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι να ετοιμάσει και να παρουσιάσει στη βουλή τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και το αργότερο στις αρχές της εβδομάδας να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Με αυτό το δεδομένο θα ξεκινήσει η δύσκολη προετοιμασία του πρωθυπουργού και των συμμάχων του πολιτικών αρχηγών, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη για την παρουσία τους στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 Ιουνίου. Διακαής πόθος της νέας ελληνικής ηγεσίας είναι να αποκομίσει έστω και μικρά πολιτικά οφέλη, ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμού, από τη σύνοδο αυτή, προκειμένου να διαφανεί ότι οι Βρυξέλλες έλαβαν το μήνυμα του ελληνικού λαού, για χαλάρωση το συντομότερο των δυσμενών όρων του μνημονίου. Ήδη ως ένα θετικό βήμα παρουσιάζεται η πρόσκληση που έλαβε ο κ. Σαμαράς από την Άνγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί το Βερολίνο. Ένα ακόμη τεστ είναι η συνεδρίαση την Πέμπτη του Eurogroup, για το οποίο συσκέφθηκαν από κοινού οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς (πιθανότατα θα παραμείνει στο επιτελείο ως αναπληρωτής) και ο νέος τσάρος της οικονομίας Βασίλης Ράπανος, η επιλογή του οποίου έχει οριστικοποιηθεί για προφανείς λόγους από την πρώτη στιγμή της συμφωνίας των τριών αρχηγών.