Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Άρση της απαγόρευση​ς των εγγραφών και μετεγγραφώ​ν σ’ όλες τις τάξεις των Λυκείων της Γερμανίας

Μαθητές, γονείς καιεκπαιδευτικοί της Βάδης Βυρτεμβέργης
«ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»

 Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες τηςάδικης, ανεπίτρεπτης και εγκληματικής προσπάθειας για τη διάλυση τηςελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στη Γερμανία. Η απαξίωση αυτή κορυφώθηκε με τηνψήφιση του νόμου 4027/04-11-2011 και της εγκυκλίου της Ειδικής Γραμματέως κ.Λινού (αρ. πρωτ. 379/30-05-2012 Φ.816.41/352/6172/Ζ1).
      Απαίτηση όλων μας είναι να «παγώσει» ηεφαρμογή του νόμου 4027/2011 και να ξεκινήσει το Υπουργείο έναν ειλικρινή καιεποικοδομητικό διάλογο με όλους τους ομογενειακούς φορείς και τους συλλόγουςεκπαιδευτικών για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.


ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ:


·       Δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση γιαόλα τα ελληνόπουλα της Γερμανίας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονέωντους.

·       Φορέας της ελληνόγλωσσηςεκπαίδευσης στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας  να είναι αποκλειστικάκαι μόνο το Υπουργείο Παιδείας. Σκοπός και στόχος του να είναι η μόνιμη αναβάθμισήτης.

·       Η ύπαρξη ενός μεταβατικού σταδίουτουλάχιστον 5 ετών για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης και τύπο σχολείου ώστε νακαταρτιστούν αναβαθμισμένα αναλυτικά προγράμματα.

·       Η άμεση απόσυρση της διάταξης πουκαταργεί τα Λύκεια.

·       Η αναγνώριση ικανού αριθμού ΤΕΓΠΗ, ΤΕΓ και ΤΕΓΔΕ, ανάλογα με τιςεκπαιδευτικές ανάγκες του κρατιδίου μας, τόσο του κέντρου όσο και τηςπεριφέρειας.

·       Η λειτουργία και άλλων  τύπων Σχολείων (ελληνικά σχολεία, ενταγμένα,δίγλωσσα, κλπ) σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.

·       Κατοχύρωση της πενταετίας για τουςαποσπασμένους εκπαιδευτικούς  με τιςτακτικές αποδοχές της Ελλάδας και το ειδικό επιμίσθιο του εξωτερικού.

      Στόχος κοινός δικός μας και δικός σαςοφείλουμε να είναι η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η γλώσσα και το σχολείο είναι ο μοναδικός δρόμος για τη διατήρηση της ελληνικότηταςκαι της πολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων του εξωτερικού, γιατί μόνο μέσααπό το θεσμό του σχολείου μπορεί να κρατηθεί αρραγής ο ομφάλιος λώρος μετη  μητέρα-πατρίδα.




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΑ  ΟΜΟΙΟΓΕΝΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ
 JAKOB-HEUSTEIGSCHULE
           VEREIN GRIECHISCHER ELTERN UNDVORMÜNDER
                 DER SPRACH-HOMOGENENSCHULKLASSEN e.V



Στουτγάρδη 05-06-2012

                                   

 
Αξιότιμη κυρίαΥπουργέ,

με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε για την απαγόρευση των εγγραφών τωνμαθητών της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου μας ( έγγραφο από την Ειδική Γραμματέα τουΥπουργείου) στην Α΄ τάξη τού Λυκείου Στουτγάρδης.  Η έκπληξή μας γρήγορα μετατράπηκε σεαγανάκτηση και απελπισία όταν συνειδητοποιήσαμε ότι τα όνειρα των παιδιών μαςκαι ο σχεδιασμός των γονέων τους για συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους,ναυάγησαν.

      Το σχολείο μας βρίσκεταιστο κέντρο της Στουτγάρδης, είναι το μόνο δίγλωσσο σχολείο που έχει απομείνειστο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, με ελληνικό και γερμανικό πρόγραμμα,καλύπτοντας τις τάξεις από την Α΄ Δημοτικού μέχρι και την Γ΄ Γυμνασίου. Έχει γερμανική διεύθυνση, Έλληνεςκαι Γερμανούς δασκάλους, οι οποίοι πληρώνονται από το γερμανικό κράτος (δηλαδήη λειτουργία του δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο ούτε 1 ευρώ). Οιμαθητές παρακολουθούν Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία, Θρησκευτικά,Νεοελληνική Λογοτεχνία, Χημεία, Γεωγραφία στα ελληνικά και Γλώσσα, Βιολογία-Ανθρωπολογία,Γυμναστική, Μουσική, Πληροφορική, Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Μαγειρική-Τεχνικά-Οικοκυρικά,Πολιτική Αγωγή, στα γερμανικά. Είναι  Werkrealschule, και παρόλο που έχουν τις ικανότητες ναενταχθούν και να παρακολουθήσουν σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα (Realschule, Gymnasium) τόσο τα  παιδιά όσο και οιοικογένειές τους προτιμούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Jakob-Heusteigschule, διότι στοχεύουν στη συνέχιση και ολοκλήρωση τωνσπουδών τους στο Λύκειο.

      Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας και την ικανοποίηση τού δίκαιουαιτήματός μας να επιτραπεί η εγγραφή των μαθητών της Γ΄ τάξης τού Γυμνασίου μαςστο μοναδικό Λύκειο της Στουτγάρδης.

       Άλλωστε οι διαβεβαιώσειςτων στελεχών του Υπουργείου μέχρι τώρα ήταν πάντα θετικές απέναντι στη συνέχισητων σπουδών και εγγραφή των παιδιών μας στο Λύκειο. Το έγγραφο που εξέδωσε ηΕιδική Γραμματέας τού Υπουργείου στοχοποιεί το Λύκειο της Στουτγάρδης, καθώςείναι το μόνο που δε θα δεχτεί μαθητές στην Α΄ τάξη του, γκρεμίζοντας έτσι στονΚαιάδα τα όνειρα και τα σχέδια για το μέλλον των παιδιών μας και τωνοικογενειών τους που επέλεξαν  τηνελληνόγλωσση εκπαίδευση.

       Επιπλέον είναι ήδη αργά ναδοθεί διέξοδος απορρόφησης των μαθητών από το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημακαθώς η περίοδος των εγγραφών σε αντίστοιχη βαθμίδα έχει παρέλθει προ πολλού. Έτσιοι μαθητές της Γ΄ τάξης τού Γυμνασίου μας αισθάνονται εγκλωβισμένοι και βιώνουντην απόρριψη σε μια καθοριστική περίοδο της ζωής τους που μόνο όνειρα καισχέδια για ένα καλύτερο μέλλον θα έπρεπε να κάνουν.

       Ευελπιστούμε στην άρση τηςαπαγόρευσης των εγγραφών στην Α΄ τάξη του Λυκείου της Στουτγάρδης και στηναποκατάσταση της δικαιοσύνης.

                                                Με τιμή 
για το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Ελευθεριάδου Μαρία
Πρόεδρος



Ελευθεριάδου Μαρία:  00497112624758 σταθερό
                                     00491726901575 κινητό


ELTERNVEREIN DES GRIECHISCHEN LYZEUMS STUTTGART  e.V
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗΣ
Schwieberdingerstr.  9
             70435 Stuttgart-Zuffenhausen

                                                                                               Στουτγάρδη 02-06-2012

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

       Γνωρίζοντας το φόρτοεργασίας που επωμίζεστε στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα της θητείας σας καιμετά από το έγγραφο που εστάλη από την ειδική Γραμματέα του Υπουργείου, κ.Λινού, προς τα Συντονιστικά Γραφεία της Γερμανίας (το οποίο και σαςεπισυνάπτουμε), αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σαςεκφράσουμε την έντονη  ανησυχία καιαγανάκτησή μας για τις ενέργειες αυτές, μέσω των οποίων καταργείται ηλειτουργία του Λυκείου  Στουτγάρδης, ενόςΛυκείου που λειτουργεί περισσότερο από 30 χρόνια και εκατοντάδες απόφοιτοί τουδιαπρέπουν σήμερα ως καταξιωμένοι επιστήμονες στους κλάδους της Ιατρικής,Οικονομίας, Μηχανολογίας, Νομικής, Πληροφορικής κ.ά. σε Ελλάδα και Γερμανία.Στην τριακονταετή και πλέον λειτουργία του εγγράφονται λόγω μη ύπαρξης αμιγών Δημοτικών και Γυμνασίων μαθητές από:
·     Δίγλωσσο Σχολείο (Jakob-Heusteigschule υπό γερμανική διεύθυνση)
·     Γερμανικά Σχολεία όλων των βαθμίδων Εκπ/σης με παράλληλη 9ετή φοίτησηστα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας
·     Ελληνικά Σχολεία της Ελλάδας, οι γονείς των οποίων είναι μετανάστες.

      Το Λύκειο αυτό είναι τομοναδικό πια που έχει απομείνει στο κρατίδιό μας, αριθμεί 190 μαθητές  και καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες τωνπαιδιών όλου του κρατιδίου, που σημειωτέον έχει το μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων και ο αριθμός αυτός έχει αυξηθείσημαντικά λόγω του νέου μεταναστευτικού κύματος από Ελλάδα.
      Κατόπιν αυτών και κρίνοντας άδικη τηναπόφαση να μη γίνει κανένας μαθητής δεκτός για εγγραφή στην Α΄ τάξη μόνο τουδικού μας Λυκείου, όπως επίσης και καμιά εγγραφή-μετεγγραφή σε οποιαδήποτε άλλητάξη, προσβλέπουμε στη δική σας δίκαιη και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματόςμας.


Σας ζητούμε:
·   Την άρση της απαγόρευσης εγγραφώνστην Α΄ τάξη του Λυκείου μαθητών της Γ΄  Γυμνασίου.
·   Την άρση της απαγόρευσης τωνεγγραφών και μετεγγραφών σ’ όλες τις τάξεις των Λυκείων της Γερμανίας.

       Ευελπιστούμε ότι θα δώσετε την ευκαιρίαστα δεκάδες γυμνασιόπαιδα του κρατιδίου μας αλλά και της Ελλάδας ναολοκληρώσουν τις σπουδές τους απρόσκοπτα, συνεχίζοντας αυτήν την εκπαίδευση πουεξαρχής επέλεξαν σαν βασική, την ελληνική εκπαίδευση.


Με εκτίμηση


Το Δ.Σ.του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
τουΛυκείου Στουτγάρδης


Ιωάννης Καρακώστας                                                                  Μαρία Ελευθεριάδου   Πρόεδρος                                                                                      Γραμματέας


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
   Καλούμεόλους τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν με τηνενεργή συμμετοχή τους την κινητοποίηση της 22ας Ιουνίου 2012, ώρα10:30, στο Γενικό Προξενείο της Στουτγάρδης με στόχο το «πάγωμα» του νόμου4027/04-11-2011 ο οποίος βάζει τέλος στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στοεξωτερικό.