Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Κλείνουν δύο περίπτερα την ημέρα

Σε λουκέτο οδηγούνται τα περισσότερα περίπτερα και καπνοπωλεία στο νομό Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα την τελευταία διετία έκλεισε το 40% των καταστημάτων, δηλαδή καθημερινά δύο έβαζαν λουκέτο, καθώς από τα 2.800 σημεία πώλησης έκλεισαν τα 1.150 και όσα λειτουργούν έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τα προϊόντα διάθεσης και τα έσοδά τους.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Κύριες αιτίες είναι η οικονομική κρίση, που έχει ως συνέπεια την πτώση του τζίρου από 30% έως 50%, αλλά και το ελάχιστο ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολόγηση των καπνικών προϊόντων. «Λειτουργούμε σαν φοροεισπράκτορες του κράτους, ενώ το δικό μας κέρδος έχει εκμηδενιστεί. Το κέρδος μας στο πακέτο τσιγάρων είναι από 2% μέχρι 2,5%, ενώ στο στριφτό από 1% μέχρι 1,5%, ενώ κάποτε έφτανε στο 8,2%. Φταίει το κράτος που ανέβασε τους φόρους, με αποτέλεσμα στο πακέτο ο φόρος να είναι στο 85% και στα φακελάκια καπνού στο 94%. Με τα υπόλοιπα χρήματα που απομένουν δεν μπορεί να λειτουργήσει η αλυσίδα καπνικών προϊόντων, δηλαδή οι καπνοβιομηχανίες, οι χονδρέμποροι και τα σημεία πώλησης. Μακάρι με τα χρήματα που παίρνει από εμάς, από τους φόρους, να μας πλήρωνε τα φάρμακα και τον ΕΟΠΠΥ», δήλωσε στη «Μ» ο Κώστας Ιακώβου, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Θεσσαλονίκης.
«Έχουν κλείσει πολλά περίπτερα και καταστήματα ψιλικών και συνεχίζουν να κλείνουν. Ζητάμε από το υπουργείο Οικονομικών να δώσει έστω μία μικρή ώθηση στον κλάδο, αλλιώς δεν πρόκειται να μείνει περίπτερο ανοικτό», τονίζει ο κ. Ιακώβου. Οι περιπτερούχοι, όπως αναφέρει ο ίδιος, ζητούν αύξηση του κέρδους και στην πώληση καρτών κινητής τηλεφωνίας, που είναι στο 2,5%, και στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ, που είναι στο 4%. Προκειμένου να προβάλουν τα αιτήματά τους, να οργανώσουν τη διεκδίκησή τους και να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους, οι καπνοπώλες και οι περιπτερούχοι από όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν (διά εκπροσώπων) την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Η εικόνα κλειστών περιπτέρων είναι συνήθης ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως στην Εγνατία, στην παραλιακή λεωφόρο, στην Ερμού, στην Καρόλου Ντηλ, στην Αλεξάνδρου Σβώλου, στη Βασιλέως Ηρακλείου, στη Μοναστηρίου και τη Βενιζέλου. Οι ιδιοκτήτες τους έχουν κατεβάσει ρολά και ανήρτησαν στα στόρια πωλητήρια ή ενοικιαστήρια.
Την ίδια τύχη έχουν και τα καταστήματα ψιλικών, που κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ακόμη και σε περιοχές προνομιακές, όπως η Μελενίκου ή η Ροτόντα, όπου συχνάζει μεγάλος αριθμός φοιτητών.