Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Η σχετικότητα των εκλογών και το απόλυτο των δημοψηφισμάτων.

Γράφειο Κλεισθένης.
Μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να δίνει λύση σε όλα τα ζητήματα;
Τοπρόβλημα είναι υπαρκτό. Ένα εκλογικόαποτέλεσμα προκρίνει τις θέσεις τωννικητών στην ολότητά τους. Αυτό σημαίνειότι η πλειοψηφία εγκρίνει το σύνολο τωνθέσεων αλλά σε επιμέρους θέματα πιθανά δενυπάρχει πλειοψηφία.


Συγκεκριμένα:Η εκλογική νίκη των αριστερών δυνάμεων,όπως αυτές αυτοπροσδιορίζονται, σημαίνεικαι πλήρη αποδοχή του συνόλου των θέσεωντων κομμάτων της αριστεράς.
Έχουνόμως πλειοψηφία όλες οι θέσεις τηςαριστεράς;
Γιαπαράδειγμα η αριστερή θέση για τουςμετανάστες είναι πλειοψηφία στουςψηφοφόρους που θα ψηφίσουν αριστεράκόμματα; Είναι πλειοψηφία στο σύνολοτων ψηφοφόρων; Ποιος μπορεί να τοεπιβεβαιώσει με αντικειμενικότητα;
Άλλοπαράδειγμα: Η θέση της αριστεράς στοπρόβλημα με τα Σκόπια είναι η σύνθετηονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.Είναι όμως αυτή η θέση πλειοψηφική στουςψηφοφόρους της αριστεράς; Στο σύνολοτων ψηφοφόρων;
Υπάρχουνκαι πολλά άλλα παραδείγματα που αφήνουνερωτηματικά σε σχέση με την πλειοψηφίαή όχι στην αποδοχή μιας επιμέρους θέσηςτων κομμάτων.
Φυσικάτο ίδιο ισχύει αντίστοιχα και στηνπερίπτωση νίκης των κομμάτων της δεξιάς.
Ηεκλογική διαδικασία, μπορεί να ισχυριστείεύλογα κάποιος, δεν δίνει ξεκάθαρεςαπαντήσεις στο τι είναι πλειοψηφικό ήόχι στα επιμέρους μέρη των προγραμμάτωντων κομμάτων.
Σεόλα τα προηγμένα κράτη τέτοια ζητήματαλύνονται με δημοψηφίσματα, όπου οιπολίτες μπορούν, ακούγοντας και τιςθέσεις των κομμάτων, να αποφασίσουν, μεσίγουρα μετρήσιμη πλειοψηφία, τιεπιθυμούν.
Ηέλλειψη διεξαγωγής δημοψηφισμάτων γιατα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τηνΕλληνική κοινωνία επιβεβαιώνει τηνστρεβλή λειτουργία της δημοκρατίαςστην Ελλάδα.
Ηαπάντηση σε ένα βασικό πρόβλημα δίνεταιαπ' τους πολίτες μέσω ενός ιδιότυπουεκβιασμού. Θέλεις να εγκρίνεις τοπρόγραμμα ενός κόμματος; θα το εγκρίνειςστο σύνολό του. Επιμέρους διαφωνίες θαπνιγούν κάτω απ' την αποδοχή όλου τουπρογράμματος.
Είναιαυτή η διαδικασία δημοκρατική;
Αυτήη στρεβλότητα στην λειτουργία τηςδημοκρατίας δημιουργεί και άλλαπροβλήματα. Τα κόμματα στην προσπάθειάτους να προσελκύσουν ψηφοφόρους συνθέτουντο πρόγραμμά τους σε βασικά ζητήματαελαστικοποιώντας τις θέσεις τους ήπαρεκκλίνοντας κατά πολύ απ' την ιδεολογικήτους τοποθέτηση.
Επιπλέοναυτή η διαδικασία επιτρέπει την πολλαπλήερμηνεία των εντολών του λαού, τουεκλογικού μηνύματος όπως αρέσκονταινα λένε.
Αυτήη σύγχυση δημιουργεί και μεγάλεςαντιδράσεις σε αποφάσεις των εκλεγμένωνκυβερνήσεων σε θέματα που η εκλεγμένεςκυβερνήσεις δεν εκπροσωπούν τηνπλειοψηφία.
Ηδιεξαγωγή ελεύθερου δημοψηφίσματοςδίνει την λύση γιατί η λαϊκή πλειοψηφούσααπόφαση δεσμεύει την εκλεγμένη κυβέρνησηνα αποφασίσει για κάποιο βασικό θέμαέχοντας την ρητή εντολή για τον τρόποεπίλυσής του κατ' ευθείαν απ' τον λαό.Τι το δημοκρατικότερο τούτου;
Δυστυχώςτο πολιτικό μας σύστημα δεν αντέχει τιςλαϊκές εντολές αλλά προσπαθεί μέσα απ'την συνολικότητα των προγραμμάτων πουπαρουσιάζει να έχει την ευχέρεια ναπράττει κατά το δοκούν.
Μευγεία ας ενεργούμε για την αλλαγή τουπολιτικού συστήματος.