Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ακόμη ένα βέτο για τον Σόιμπλε

Μετά τη Γαλλία αλλά και τις… υγιείς δυνάμεις της Ευρώπης, όπως φυσικά και την κουρασμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ακόμη μια εξαιρετικά υπολογίσιμη δύναμη έβαλε σήμερα πολιτικό, έστω και προφορικό βέτο, στην προοπτική να είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκείνος ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου του Eurogroup.

To σημερινό “όχι” ήρθε από την πλευρά των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πλησιάζουν επικίνδυνα τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου του 2013, από την οποία και θα προκύψει η καινούρια πλειοψηφία της Μπούντεσταγκ.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος προβάλλει ως ο επικρατέστερος να είναι υποψήφιος για την Καγκελαρία απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ, εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο να προωθηθεί ο σημερινός υπουργός της Γερμανίας στο αξίωμα του προέδρου του Eurogroup.
O κ. Σταϊνμάγερ μάλιστα είχε και πολιτική επιχειρηματολογία, την οποία ανέπτυξε, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους της άρνησής του για το ενδεχόμενο αυτό. Σημείωσε λοιπόν με έμφαση ότι η κυριαρχία της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική είναι πλέον υπερβολική, λόγω της οικονομικής δύναμης του Βερολίνου. Αντιπρότεινε μάλιστα, τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup να αναλάβει κάποιος αξιωματούχος από μια λιγότερο ισχυρή χώρα της ευρωζώνης.