Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Τελικά λειώνουν οι πάγοι ή όχι;

Όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς της επιστήμης, οι γνώμες, δηλαδή οι επιστημονικές έρευνες αρκετές φορές διαφέρουν μεταξύ τους.Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη ναι μεν η στάθμη των νερών ανεβαίνει, ναι μεν οι πάγοι στην Γροιλανδία λειώνουν αλλά από την άλλη μεριά οι υψηλότερες κορυφές της οροσειράς των Ιμαλαΐων δεν έχουν χάσει καθόλου πάγους.

Ερευνητές, με επικεφαλής την Τουίλα Μουν του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».
Η στάθμη των υδάτων ασφαλώς θα ανέβει, αν και μάλλον όχι στο χειρότερο επίπεδο που είχαν εκτιμήσει πριν οι επιστήμονες, απειλώντας πολλές παράκτιες περιοχές.
Είναι όμως αβέβαιος ο ρυθμός της μεταβολής αλλά και η εκτίμηση για τα ποιές περιοχές θα πλήξει το φαινόμενο.
Οι τεράστιοι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν και χύνονται στη θάλασσα με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες.
Ο κλιματολόγος Τζος Γουίλις του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA, δήλωσε στο «Science»: «Γνωρίζουμε ότι η στάθμη των θαλασσών θα ανεβεί, αλλά πόσο πολύ, πόσο γρήγορα και πού, πραγματικά δεν ξέρουμε».
Τι γίνεται στη Γροιλανδία
Καθώς λιώνουν χύνουν περίπου 250 δισεκατομμύρια τόνους πρόσθετου νερού στους ωκεανούς κάθε χρόνο.
Η νέα έρευνα έδειξε, βάση δορυφορικών δεδομένων, ότι το λιώσιμο των πάγων δεν ακολουθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο.
«Ομως οι παγετώνες λιώνουν με επιταχυνόμενο ρυθμό και δεν βλέπουμε καθόλου σημάδια ότι αυτό θα σταματήσει», δήλωσε από την άλλη μεριά η Μουν.
Στα Ιμαλάια
Μια ακόμη πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλότερες κορυφές της οροσειράς των Ιμαλαΐων δεν έχουν χάσει καθόλου πάγους κατά την τελευταία δεκαετία.
Μάλιστα οι παγετώνες στο Καρακορούμ έχουν αυξηθεί κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.
Όμως Ιμαλαΐα, 'Αλπεις, Ανδεις δεν συγκρίνονται με την Γροιλανδία και την Ανταρκτική καθώς δεν για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
Οι επιπτώσεις
Συνολικά 443 έως 629 δισεκατομμύρια τόνοι παγωμένου νερού από τους λιωμένους πάγους χύνεται στους ωκεανούς.

Υπολογίζεται ότι η στάθμη των υδάτων θα ανέβει από 20 εκατοστά έως δύο μέτρα σε όλο τον πλανήτη μέσα στον 21ού αιώνα.
Οι ωκεανοί της Γης δεν είναι όπως το νερό σε μία μπανιέρα, δηλαδή να ανεβαίνει ομοιόμορφα το επίπεδό τους, όταν χύνεται περισσότερο νερό σε αυτούς φαίνεται ότι καταλήγουν οι επιστημονικές έρευνες, δηλαδή στο αυτονόητο.
Κι αυτό είναι πιο ανησυχητικό και από τις ίδιες τις κλιματικές αλλαγές, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για το τι θα συμβεί σε μερικά χρόνια, π.χ στις Κάτω Χώρες, ή σε παράκτιες περιοχές και νησιά όπου οι ακτές έχουν υποχωρήσει αρκετά εξαιτίας της στάθμης του νερού και αυτό είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού.