Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Αναδίπλωση Βερολίνου μετά την αποδοκιμασία της πρότασης Μέρκελ για δημοψήφισμα

Ύστερα από περίπου 12 ώρες «μυστηρίου» για το πραγματικό περιεχόμενο της τηλεφωνικής επαφής που είχε η Αγκελα Μέρκελ με τον Κάρολο Παπούλια, πρωθυπουργική ανακοίνωση έριξε φως στη ουσία του τηλεφωνήματος της καγκελαρίου.

Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, η Αγκελα Μέρκελ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη».
Από την ίδια ανακοίνωση προκύπτει ότι η Αγκελα Μέρκελ διατυπώνει και κάποιες δεσμεύσεις για αναπτυξιακές ενέσεις στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
Αμέσως μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκαλούσαν στην Αθήνα τα όσα γνωστοποιούσε η ελληνική κυβερνητική ανακοίνωση, εκπρόσωπος της Καγκελαρίας (και απαντώντας σε ερώτηση αν η Αγκελα Μέρκελ συνέστησε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ευρωζώνη») δήλωνε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «αυτές οι αναφορές δεν αληθεύουν», ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ που είχαν ήδη μεταδώσει την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν λόγο για «σύγχυση».
Σχεδόν ταυτόχρονα -και απαντώντας στη γερμανική διάψευση- κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας σχολίαζαν ότι η κυβερνητική ανακοίνωση «απεικονίζει την πραγματικότητα».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου έχει ως εξής:

Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς: Α. Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ, Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Βενιζέλο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Π. Καμμένο, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Αλ. Παπαρήγα ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο ΓΓ του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Αγκελα Μέρκελ.
Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη. Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Το θεσμικώς ασύνηθες τηλεφώνημα της (Καγκελαρίου) Μέρκελ προς τον (Αρχηγό Κράτους) Κάρολο Παπούλια, σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί.
Δημοσιοποιήθηκε αρκετά αργότερα, κατά τις 12.00, με ανακοίνωση της Προεδρίας δια της οποίας γνωστοποιείτο επίσης ότι η πρωτοβουλία της επαφής ανήκε στην γερμανίδα καγκελάριο.
Αμέσως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο ενώ εκείνος με τη σειρά του μετέφερε τα όσα διεμοίφθησαν στους πολιτικούς αρχηγούς.
«Εμπιστευτικό»
Είχε μεσολαβήσει μία φειδωλή ενημέρωση από γερμανικής πλευράς δια στόματος του αναπληρωτή εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ.
Σχετικά ερωτηθείς ο κ. Σράιτερ δήλωσε ότι κατά την επικοινωνία Μέρκελ - Παπούλια, η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων για σχηματισμό σταθερής ελληνικής κυβέρνησης, το συντομότερο, μετά τις εκλογές.
Ο κ. Στράιτερ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, προσπάθησε μάλλον να αποδραματοποιήσει την τηλεφωνική επαφή σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες είχαν και κατά το παρελθόν συζητήσει και ότι θα το επαναλάβουν σίγουρα και στο μέλλον.
Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.
Και το χαρακτήρισε, ευθέως, «εμπιστευτικό», σπέρνοντας πανευρωπαϊκό όργιο φημών τις οποίες επέτειναν οι προηγηθείσες δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ που έκανε λόγο (αρθρωμένο για πρώτη φορά από θεσμικά ευρωπαϊκά χείλη) για εκπονούμενα σχέδια αντιμετώπισης πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δηλώσεις που ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρον άρον να τις απορρίψει
Ετοιμοι δια παν ενδεχόμενο
Την ίδια στιγμή που η Κομισιόν «άδειαζε» τον Επίτροπό της, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Σίλκε Μπρουνς ερωτώμενη κατα ποσον η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δήλωνε: «Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Ενδεικτική της γερμανικής σπουδής είναι, τέλος, και η επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη ο ομόλογός του Γκίντο Βεστερβέλε. Ο εκπρόσωπος του τελευταίου, Αντρέας Πέσκε σημείωσε ότι ο κ. Βεστερβέλε κινήθηκε στη γραμμή της καγκελαρίου και επανέλαβε στον Έλληνα ομόλογό του ότι η Γερμανία «θέλει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα».
"Εθνος"